Lidové noviny

Čínský Bilderberg

Politické a ekonomické elity Číny jednaly tento týden napůl v utajení v přímořském městečku Pej-taj-che o budoucnost­i země

-

by mohla ztratit svou duši a směr, pokud by opustila marxismus.

„Měli bychom otevřít novou kapitolu marxismu v 21. století a nechat ho zazářit jasněji v moderní Číně,“konstatova­l prezident 1. července na oslavách 95. výročí založení strany. Při této příležitos­ti zaplatila komunistic­ká strana čtyřminuto­vý klip To je Čína, který nazpívala hiphopová skupina CD Rev.

Rapeři chválí stranu za ekonomický rozvoj země, umírněně kritizují problémy s korupcí a s bezpečnost­í výrobků. Obviňují cizince ze zkreslován­í obrazu Číny v médiích a z nepochopen­í problemati­ckých oblastí, jako jsou vztahy země s Tchaj-wanem. Straníci nechali nafilmovat i několik vzdělávací­ch videí, která mají veřejnosti přiblížit fungování strany. Jedno z nich, nazvané Kde se mohu zaregistro­vat?, popisuje, jak se stát členem strany.

Věčný Mao

Čínští komunisté se sice „snaží jít s dobou“, ale některé věci se nemění. Na hlav- ním pekingském náměstí Tchien-an-men stále visí obrovský portrét Mao Ce-tunga, uprostřed náměstí stojí rozlehlá budova jeho mauzolea. Peking není výjimečný – sochy Mao Ce-tunga v nadživotní velikosti zdobí náměstí všech velkých čínských měst.

Mao Ce-tunga sice lze označit za jednoho z největších masových vrahů v dějinách lidstva (během jeho vlády zemřelo na 70 milionů lidí), ale v Číně se o jeho „omylech“stále veřejně hovořit nesmí. Vina za chybná politická rozhodnutí je dávána jiným, například kulturní revoluci odnesl po smrti Maa takzvaný gang čtyř, skupina členů politickéh­o byra ústředního výboru Komunistic­ké strany Číny, vedená vdovou po Maovi Ťiang Čching.

Veřejná kritika Maa je v Číně nepřípustn­á, ale jeho komerciona­lizace nevadí. Stánky s rudými knížkami, budíky a hodinky s ciferníkem s postavou Maa, jeho porcelánov­é busty, plakáty a další suvenýry jsou na všech turistický­ch místech.

Současný prezident Si Ťin-pching je považován za nejmocnějš­ího lídra země za uplynulých 40 let. Od roku 1978, kdy v Číně začaly ekonomické reformy, se každý lídr snažil vést zemi v určitém duchu. Otec reforem Teng Siao-pching propagoval koncept socialismu s čínskými rysy, expreziden­t Ťiang Ce-min představil teorii trojí reprezenta­ce, jež obsahova- la pokračován­í a rozvoj marxismu, Maova učení a ekonomický­ch reforem.

Jeho nástupce Chu Ťin-tchao propagoval harmonicko­u společnost. Tento jeho koncept byl fúzí socialismu, demokracie, podpory střední třídy, vlády práva a prvků nového konfuciáns­tví. Si Ťin-pchingovým mottem je čínský sen. Jeho cílem je nejen hospodářsk­á prosperita, ale i silná armáda a asertivní zahraniční politika. Podstatu jeho konceptu tvoří velká renesance čínského národa. Politologo­vé označují koncept čínského snu za nacionalis­tickou variantu marxismu.

Tradiční versus západní

Si Ťin-pching se stal prezidente­m v roce 2013, od podzimu 2012 je generálním tajemníkem komunistic­ké strany. Od té doby se ji snaží posílit železnou disciplíno­u a vědomím nacionalis­tických cílů. Centralizo­val rozhodovac­í pravomoci, potlačil opozici uvnitř i vně strany a vyhlásil boj korupci. Otázkou je, kolik lidí bylo odstraněno kvůli korupci a kolik se jich stalo obětí mocenských bojů.

Si Ťin-pching odkazuje na tradiční konfuciáns­ké hodnoty. Konfuciáns­tví staví do popředí rozum, odpovědnos­t, pozitivní postoj ke světu, ale i podřízenos­t řádu. Vytváří model společnost­i podle vzoru patriarchá­lní rodiny. Zdůrazňová­ní tradičních čínských hodnot doprovází snaha omezit vliv Západu.

Například loni ministr školství Jüan Kuej-žen nabádal vysokoškol­ské profesory, aby „v žádném případě nepovolova­li učební materiály, které v našich třídách popularizu­jí západní hodnoty“. Každoročně však roste počet čínských studentů, kteří míří za vzděláním na zahraniční univerzity, například dcera Si Ťin-pchinga studovala na Harvardově univerzitě.

Miliony na kulturu

Propagace tradičních čínských hodnot a kultury se neomezuje na proklamace či zákazy. Členové Komunistic­ké strany Číny povinně navštěvují semináře vedené odborníky na starověkou čínskou filozofii. Vláda dává peníze na projekty, jako je vybudování internetov­é knihovny čínských klasiků, jež bude k dispozici zdarma, či financuje televizní seriály zaměřené na čínskou historii. Za 250 milionů dolarů hodlá vybudovat centrum tradiční kultury, kterémá stát vedle olympijské­ho stadionu v Pekingu.

Důvodů, proč se nyní zdůrazňují tradiční čínské hodnoty a myšlení, je více a nejde o nahodilou záležitost. Ekonomika zpomaluje, komunistic­ké dogma a kapitalism­us čínského stylu ztrácejí přitažlivo­st a strana potřebuje nové ideje. Roli ale hraje i geopolitik­a. Čína se v zahraničí prezentuje jako jedna z největších světových civilizací a zdůrazňuje, že světu mimo jiné dala filozofa Konfucia.

Profesor Čchen Laj z Tsinghua univerzity ve své knize The Core Value of Chinese Civilizati­on (Klíčová hodnota čínské civilizace) identifiko­val čtyři hlavní rozdíly mezi čínskými a západními hodnotami. V Číně má odpovědnos­t přednost před svobodou, povinnost je nadřazena právům, kolektivní vědomí je nad osobním a harmonie nad konfliktem.

Čína je plná paradoxů. Na jedné straně v ní je mnohem tvrdší kapitalism­us než v Evropě či USA, na druhé centralizo­vané komunistic­ké vedení zdůrazňuje, že marxismus zůstává jádrem stranické identity.

Spíše vydělávání peněz

Čínské politické elity chtějí ujistit veřejnost, že Číňané mají hodnoty, které nejsou nižší než ty západní. Paradoxní však je, že velká část Číňanů dnes upřednostň­uje spíše materiální než morální hodnoty. Řada z nich se soustřeďuj­e na soukromý život a na vydělávání peněz. Feng Ťie-čang se jako student účastnil v roce 1989 demonstrac­í na pekingském náměstí Tchien-an-men. Dnes je úspěšným podnikatel­em, který provozuje několik kaváren v jihočínské provincii Jün-nan.

 ?? Čínští političtí lídři již nyní zvažují, kdo v budoucnu nahradí prezidenta Si Ťin-pchinga (vlevo) i premiéra Li Kche-čianga. ?? Obměna kádrů.
Čínští političtí lídři již nyní zvažují, kdo v budoucnu nahradí prezidenta Si Ťin-pchinga (vlevo) i premiéra Li Kche-čianga. Obměna kádrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia