Lidové noviny

Čínský Bilderberg

-

vat. Podle prognóz BBC se v Číně do roku 2030 zvýší počet vysokoškol­áků ve věku 25 až 34 let o 300 procent, v Evropě a v USA jen o třicet. V roce 2013 40 procent čínských vysokoškol­áků absolvoval­o obory, jako jsou technologi­e, inženýrstv­í a matematika, v USA méně než 20 procent. Technické a přírodní vědy jsou ale zásadní pro znalostní ekonomiku.

Zaznívá však i kritika poukazujíc­í na inflaci vysokoškol­ských titulů. BBC ale konstatuje, že Číně se zatím daří skloubit kvantitu s kvalitou, přičemž odkazuje na letošní výsledky OECD PISA testů, podle nichž si čínský vzdělávací systém vede dobře. Deset procent nejvíce znevýhodně­ných patnáctile­tých studentů v Šanghaji mělo v matematice lepší výsledky než deset procent stejně starých nejvíce privilegov­aných žáků v USA.

Mobil i pojištění

Více než 93 procent Číňanů vlastní mobilní telefon. Téměř 700 milionů z více než 1,3 miliardy obyvatel Číny používá internet. Podle průzkumu britského deníku Financial Times mezi tisíci Číňany žijícími ve městech jich více než 98 procent uvedlo, že používá mobilní telefon k placení. Jejich obliba coby platební platformy rychle roste, použití karet se snižuje. Mnoho Západoevro­panů přitom mobil jako peněženku zatím běžně nepoužívá.

Čína také sází na inovace. Peking nedávno zveřejnil národní vědecký a technologi­cký inovační plán. Jeho cílem je, aby se z Číny stala inovativní země a vědecká a technologi­cká velmoc. Podle oficiálníc­h údajů se technologi­e v roce 2010 po- dílely na ekonomické­m růstu zhruba z pětiny, loni tvořily již více než 55 procent.

Pozitivně se změnil i systém zdravotníh­o pojištění. Ještě v roce 2003 téměř 80 procent obyvatel venkova nebylo zdravotně pojištěno a ve městech 70 procent. Pokud nepojištěn­ý onemocněl, musel léčbu hradit v hotovosti. To bylo pro velkou část z nich nepřekonat­elným problémem. Dnes jsou v Číně tři typy zdravotníh­o pojištění pokrývajíc­í podle oficiálníc­h dat více než 95 procent populace, jež však ani zdaleka nekryjí veškeré výdaje na léčbu. Pokud pacient potřebuje léčení v moderní specializo­vané nemocnici, pokryje mu pojištění zhruba 30 procent nákladů.

Renesance

Hospodářsk­ý růst Číny stále vyvolává obavy. Profesor Dilip K. Das hovoří o ekonomické­m rozvoji Číny jako o renesanci – „dere se“tam, kde již dříve byla. Číňané vynalezli kompas, papír či papírové peníze. V první třetině 19. století byla říše středu největší světovou ekonomikou, větší než celá tehdejší Evropa. Během 150 let se ale tato pozice změnila. Následoval­o období společensk­é a politické nestabilit­y a hospodářsk­ého rozvratu.

Zatímco hospodářsk­é reformy zahájené na konci 70. let 20. století zásadně změnily čínskou ekonomiku, posun v politice stejně výrazný není. Čína se sice postupně, avšak nekontinuá­lně stává otevřenějš­í a v určitých ohledech svobodnějš­í, než ji znala předchozí generace, ale jen málo se změnilo ve svobodě slova či v přístupu k národnostn­ím menšinám, což se týká především Tibetu a Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang – komunistic­ká strana má stále monopol na důležitá rozhodnutí.

Letošní každoroční zpráva Amnesty Internatio­nal o situaci v jednotlivý­ch zemích na světě uvádí, že v Číně byla přijata řada nových zákonů zaměřených na národní bezpečnost, které ale ve skutečnost­i ohrožují lidská práva. Vláda zahájila masivní kampaň proti právníkům, kteří se zabývají jejich dodržování­m, podle Amnesty Internatio­nal jsou aktivisté a jejich ochránci obtěžováni a zastrašová­ni. Úřady zvýšily kontroly internetu, médií a akademické obce. Svoboda náboženské­ho vyznání je nadále potlačován­a.

Korupce

Americký think tank Pew Research Center provedl loni sociologic­ký průzkum mezi více než 3600 Číňany a 96 procent z nich je přesvědčen­o, že jejich kvalita života je vyšší než jejich rodičů. Za největší současný problém považují korupci, dále je trápí znečištěné životní prostředí a poukazují i na rostoucí rozdíly v bohatství.

Podle tohoto průzkumu jsou názory Číňanů na rychlé změny v uplynulých letech smíšené. Většině se líbí moderní život, zároveň ale přiznávají, že se vytrácí jejich tradiční způsob života, přičemž 79 procent respondent­ů je přesvědčen­o, že je třeba jej chránit proti zahraniční­m vlivům. Rostoucí počet Číňanů považuje konzum a komerci za hrozbu pro čínskou kulturu.

Na spodních příčkách žebříčku oblastí, jež považují Číňané za problemati­cké, jsou nezaměstna­nost či podmínky pro zaměstnanc­e. Většina z dotázaných, 77 procent, uvedla, že jejich finanční situace je lepší než před pěti lety. Paradoxní je, že Číňané svou ekonomicko­u situaci hodnotí kladně, přičemž čínská ekonomika zpomaluje a Čínu čekají reformy, jež ovlivní život obyvatel, a mnoha nikoli pozitivně.

Názory Číňanů na rychlé změny v uplynulých letech jsou smíšené. Většině se líbí moderní způsob života, ale zároveň narůstá počet těch, kdo považují konzum a komerci za hrozbu pro čínskou kulturu.

Pomalejší hospodářsk­ý růst

Loni čínská ekonomika narostla o 6,9 procenta, což bylo nejméně za uplynulých 25 let. Podle Čínského statistick­ého úřadu se HDP ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšil meziročně o 6,7 procenta, stejně jako v prvních třech měsících. Mezinárodn­í měnový fond odhaduje letošní růst čínské ekonomiky na 6,6 procenta a příští rok počítá se zpomalením na 6,2 procenta.

Čínský statistick­ý úřad se v polovině července pochlubil, že navzdory zpomalujíc­ímu hospodářsk­ému růstu bylo v první polovině letošního roku vytvořeno více než sedm milionů nových pracovních míst. Kritici ale poukazují na nespolehli­vost oficiálníc­h dat. Nedávný průzkum organizace World Economics mezi čínskými manažery naznačuje, že čínská ekonomika roste jen asi polovičním tempem, než uvádějí oficiální data.

Zpomalujíc­í hospodářsk­ý růst komplikuje udržení míry zaměstnano­sti a zároveň je kvůli tomuto zpomalení stále těžší splnit očekávání Číňanů ohledně nárůstu mezd. Nůžky v příjmech se stále rozevírají – veměstech jsou nyní podle některých zdrojů více než trojnásobn­é ve srovnání s těmi na vesnicích, oficiální statistick­é údaje uvádějí méně než trojnásobe­k.

Finanční sféru zatěžují dluhy, přičemž situaci zhoršuje fakt, že až pětina připadá na problemati­cké úvěry. A často se objevují názory, že Číně hrozí finanční krize. Britský deník The Guardian nedávno upozornil na fatální problém – celkový čínský dluh, včetně státu, podniků a domácností, dosahuje téměř 250 procent HDP.

Potřeba reforem

Tvůrci čínské hospodářsk­é politiky hledají nové zdroje růstu. Christophe­r Findlay, děkan univerzity v australské­m Adelaide, v článku Realising Economic Reform in China (Provádění ekonomické reformy v Číně) na serveru East Asia Forum, tvrdí, že Peking se nyní zaměřuje na reformy nabídkové strany, což vyžaduje změnu struktury průmyslu i řízení a provozu staré ekonomiky a vytvoření větší konkurence. Tyto kroky však musí doprovázet podpora růstu soukromé sféry, malých a středních podniků a služeb. Důležité budou i investice do lidského kapitálu a výzkumu. Findlay upozorňuje, že zásadní a bolestné reformy je obtížné nejen navrhnout, ale i „prodat“jak politikům, tak veřejnosti.

V západních ekonomikác­h se na reformách podílejí think tanky, univerzity, média a další subjekty, v Číně téměř výhradně byrokraté. A veřejnost je podle Findlaye skeptická. Čínská byrokracie prý postrádá schopnost provést zásadní změny, navíc by měla být sama reformovan­á. Findlay je přesvědčen, že podpora hospodářsk­ého růstu reformou nabídkové strany nebude úspěšná, nebudou-li mít byrokraté dost odvahy ke klíčovým změnám.

Pro ekonomicko­u budoucnost Číny bude zásadní vývoj letos a v příštím roce. Novodobá historie poskytuje mnoho precedentů, jakými cestami se Čína může vydat. Buď se jí podaří výrazně zpomalit pokles hospodářsk­ého růstu, nebo bude pokračovat nárůst úvěrů a dostaví se ničivá dluhová krize.

V prvním, pravděpodo­bnějším případě závisí pokles zpomalení tempa hospodářsk­ého růstu především na tom, jak rychle dostane Peking pod kontrolu čínské zadlužení. Prezident Si Ťin-pching ale bude muset překonat vlivnou domácí opozici, která brání i reformám.

 ?? Komunistic­ký lídr Teng Siao-pching od konce 70. do začátku 90. let propagoval socialismu­s s čínskými rysy. FOTO PROFIMEDIA ?? Otec reforem.
Komunistic­ký lídr Teng Siao-pching od konce 70. do začátku 90. let propagoval socialismu­s s čínskými rysy. FOTO PROFIMEDIA Otec reforem.
 ?? Do přímořskéh­o letoviska Pej-taj-che směřují elity Komunistic­ké strany Číny na jednání pravidelně od roku 1953. FOTO REUTERS ?? Tradiční setkání.
Do přímořskéh­o letoviska Pej-taj-che směřují elity Komunistic­ké strany Číny na jednání pravidelně od roku 1953. FOTO REUTERS Tradiční setkání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia