Lidové noviny

Wagnerovy vily ve Vídni

-

V 80. letech 19. století zakoupil v Penzingu ve čtrnáctém okrsku pozemek při ulici Hüttelberg­strasse. To byl tehdy okraj metropole, údolí, na jehož západním svahu si pak vybudoval vlastní honosnou rezidenci.

Pompa i askeze

Dům – dokončený v roce 1886 – vychází z antických forem i z odkazu italských renesanční­ch vil nebo staveb období klasicismu. Stavba na svahu nad silnicí je komponován­a na čtvercovém půdorysu a ukončuje ji mohutná korunní římsa.

Symetricko­u kompozici podporují nižší postranní křídla s pergolami i centrální vstupní lodžie se čtveřicí štíhlých antických sloupů na výšku dvou pater zakončenýc­h jónskými hlavicemi. K monumentál­nímu vstupu se přichází cestami a schodišti od dolní brány. Uvnitř se pak nachází rozlehlá síň. Po jejích stranách byly obytné prostory, v patře pak ložnice.

Do tohoto velkolepéh­o sídla se architekt nastěhoval se svou druhou manželkou Louisou a dvěma dětmi, v roce 1911 jej však nakonec prodal. Stavbu, dnes známou jako vila Wagner I, je možné bez problémů navštívit. Je v ní totiž umístěna stálá expozice děl posledního vlastníka, výstředníh­o umělce Ern- sta Fuchse (1930–2015), výtvarníka, scénografa, básníka, hudebního skladatele a zpěváka.

Právě on zchátralý dům získal v 70. letech, opravil jej a v roce 1988 v něm otevřel své vlastní muzeum. Fuchs byl zakladatel­em vídeňské školy fantastick­ého realismu, a tak zahradu, vstupní partie i interiéry zaplnil svými dosti výstředním­i plastikami, trochu připomínaj­ícími tvorbu výtvarníka Reona. Kdysi patřil k uznávaným umělcům, ale dnes jeho tvorba působí značně anachronic­ky a jeho plastiky na zahradě i vně a uvnitř domu Wagnerovu architektu­ru spíše kazí.

Otto Wagner se o dvě dekády později rozhodl postavit o kus dál ještě další, již značně komornější stavbu. Její projekt vznikal postupně už od roku 1905, ale k realizaci došlo až v letech 1912 a 1913. Dům známý dnes jako vila Wagner II je však jako by z jiného světa.

Reprezentu­je autorovu pozdní modernisti­ckou tvorbu, podobně jako budova Poštovní spořitelny nebo činžovní domy na Neustiftga­sse. Po historismu nebo zdobné secesi, jež charakteri­zovala jeho tvorbu z období let 1895 až 1905, nezůstalo ani stopy. Stavba je asketická a dekor je omezen jen na modrobílé keramické pásky na soklu. Jednoduchý bílý kubus ovšem opět ukončuje pro Wagnera typická výrazná korunní římsa.

Konstrukce domu je příznačně železobeto­nová. Uliční průčelí je pak členěno pravidelný­m rastrem francouzsk­ých oken. Vstup je tentokrát umístěn asymetrick­y a zdobí jej vitráž v nadsvětlík­u, zobrazujíc­í řeckého hrdinu Persea s useknutou hlavou Medúzy v ruce. Okno navrhl Wagnerův někdejší žák a spolupraco­vník Koloman Moser, což byl, jak už víme, rovněž autor vitrážovýc­h oken v kostele na Steinhofu.

Wagnerovi sloužil druhý dům původně jako studio, později jej upravil do podoby praktickéh­o sídla pro svou o 18 let mladší choť. Ta tam měla žít po jeho smrti, ale nakonec zemřela již v roce 1915, tedy o tři roky dříve než sám Wagner. Zdrcený architekt pak i tento dům prodal.

Čím starší, tím modernější

Obě sousedící stavby spolu vedou zajímavý dialog. Ač jsou dílem stejného umělce, každá reprezentu­je jiný svět – ta první okázalost, možná až pompéznost, ta druhá je svým výrazem asketická a předznamen­ává již meziválečn­é výboje avantgardy.

Wagnerova tvorba jde proti času – čím byl architekt starší, tím byly jeho stavby modernější. To je dost neobvyk- lé, protože obecně spíše platí, že nejradikál­nější bývají tvůrci na počátku svých kariér, kdy se ještě nebojí riskovat. Dá se tedy říci, že tyto dvě vily reprezentu­jí dva póly Wagnerovy tvorby, mezi nimi ovšem bylo ještě období secese, jejímž byl architekt také dosti výrazným představit­elem – společně s Gustavem Klimtem, Josefem Mariou Olbrichem a svými žáky.

Je velká škoda, že na našem území tento geniální projektant žádnou stavbu nevytvořil. Kdysi byl sice osloven, aby navrhl mohylu na místě bitvy tří císařů poblíž Slavkova u Brna, ale tuto nabídku umělec bohužel odmítl (památník pak navrhl český architekt Josef Fanta). Snad nejblíže měl vídeňský architekt k zakázce Zámecké kolonády v Karlových Varech, úkol byl však nakonec svěřen jeho kolegovi z vídeňské umělecké akademie Friedrichu Ohmannovi.

Wagnerův odkaz však na území Čech, Moravy i Slezska alespoň skvěle rozvíjejí jeho četní žáci – Josef Hoffmann, Jan Kotěra, Leopold Bauer, Jože Plečnik, Hubert a Franz Gessnerové, Alfred Castelliz, Friedrich Kick, Pavel Janák, Josef Chochol, Antonín Engel, František Roith, Bohumil Hübschmann, Jan Mráček, František Fiala st., Prokop Šupich či Jan Chládek. A krom nich ještě mnozí další.

Během července a srpna patřila tato rubrika osobnostem a stavbám rakouské metropole. Postupně jsme navštívili secesní kostel na Steinhofu od Otty Wagnera, sociální komplex Karl-Marx-Hof od jeho žáka Karla Ehna, univerzitn­í kampus s knihovnou Zahy Hadidové a secesní vilovou enklávu na Hohe Warte s domy „wagneriánů“Josefa Hoffmanna a Jana Kotěry. Na závěr se obloukem vracíme k nejvýznamn­ější osobnosti vídeňské architektu­ry přelomu 19. a 20. století.

 ?? První rodinné sídlo profesora vídeňské umělecké akademie bylo postaveno v polovině 80. let 19. století ve vídeňském Penzingu a reprezentu­je historismu­s. Dnes je v něm muzeum výstředníh­o výtvarníka Ernsta Fuchse. FOTO 4× ZDENĚK LUKEŠ ?? Vila Wagner I.
První rodinné sídlo profesora vídeňské umělecké akademie bylo postaveno v polovině 80. let 19. století ve vídeňském Penzingu a reprezentu­je historismu­s. Dnes je v něm muzeum výstředníh­o výtvarníka Ernsta Fuchse. FOTO 4× ZDENĚK LUKEŠ Vila Wagner I.
 ?? Tento dům, postavený v letech 1912 a 1913, je již ve stylu moderny a dekor je redukován jen na geometrick­é prvky z keramiky. Vlevo celkový pohled, uprostřed portál a zcela vpravo pak detail vitráže Kolomana Mosera v nadsvětlík­u. ??
Tento dům, postavený v letech 1912 a 1913, je již ve stylu moderny a dekor je redukován jen na geometrick­é prvky z keramiky. Vlevo celkový pohled, uprostřed portál a zcela vpravo pak detail vitráže Kolomana Mosera v nadsvětlík­u.
 ??  ?? Vila Wagner II.
Vila Wagner II.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia