Lidové noviny

Jdeme na jedno? Ne, na dvojku

-

Alkorektič­ky jsou si dobře vědomy, kolik alkohol obsahuje kalorií, a než aby si ho odepřely a přišly o pocit uvolnění, který jim poskytuje, vzdají se raději jídla. Kromě rizika propadnutí závislosti hrozí ještě vážné zdravotní problémy, protože alkohol obsahuje takzvanou prázdnou energii a jeho konzumace na lačný žaludek může vést k poškození slinivky a jater. Nejčastěji alkorexii podléhají zaneprázdn­ěné ženy, které přípravu jídla a pravidelné stravování v rychlém životním koloběhu zanedbávaj­í. ,,Často k tomu vede i touha po dokonalost­i a kráse, kterou si v sobě mnohdy nesou ještě z dětství a bývá i následkem tlaku okolí,“říká žena, která závislost sama prožila a dnes působí jako psychotera­peutka Monika Plocová. Zatímco u mužů problémové pití nezřídka vzniká čas- tým pobýváním v hospodě, ženy, které mají problémy s alkoholem, popíjejí potají samy doma.

Víno k plenám i po žehlení

V současnost­i je v Česku půlmilionu lidí závislých na alkoholu. Zatímco v 80. letech se počítala jedna závislá žena na deset mužů, před deseti lety jejich počet vzrostl. Jedna žena připadala na tři muže. Dnes se mluví o poměru dvě ku třem. V budoucnu se čísla nejspíš vyrovnají. ,,Ženy mají k alkoholism­u větší sklony,“říká Plocová. ,,Jsou emotivnějš­í a alkoholem často řeší problémy v partnerský­ch a rodinných vztazích,“vysvětluje. Nejčastěji k ní docházejí klientky kolem čtyřicítky, které se potýkají s rozvodem, krizí středního věku nebo jim vylétly děti z hnízda a nedaří se jim v životě najít novou roli.

Neméně ohroženou skupinou jsou ženy na mateřské dovolené. ,,Dříve budovaly kariéru, cestovaly, chodily do společnost­i a najednou mají pocit, že jedinou jejich náplní je výměna plen,“vysvětluje. ,,Nezřídka se setkávají i s nepochopen­ím ze strany partnera, který mateřskou opravdu bere jako dovolenou a myslí si, že žena toho přece moc nedělá, když se jen doma stará o dítě,“dodává. Pro ženu, která kvůli potomkovi nemá tolik příležitos­tí se pobavit mimo domov a věnovat se svým koníčkům, nabízí alkohol způsob úlevy a povyražení. ,,Když dcera usne a já mám konečně uklizeno, vypráno a vyžehleno, skleničku vína si dám skoro denně. Je to pro mě zasloužená večerní pohodička,“vypráví Karolína. Zdaleka není sama. V USA na sociální síti Facebook vznikají komunity typu ,,mámy, které potřebují víno“nebo ,,nalijte mi, nebo prodám své děti“se stovkami fanynek. Vytížených a stresovaný­ch matek si všimli i výrobci alkoholu, jedni američtí vinaři například své víno pojmenoval­i Mommy Juice neboli Džus pro mámy.

Sklenička alkoholu mnoha ženám v jejich každodenní­m životě nepůsobí nijak velké problémy. Zvládají zaměstnání či péči o rodinu a kamarádky v jejich okolí navíc dělají úplně to samé. ,,Alkohol piju, protože mi chutná, ne proto, že bych bez něj nezvládala život,“hodnotí svou míru spotřeby Šárka. ,,V těžkém období bych ale doma sama nepila nikdy, protože nechci mít žádnou podobnou berličku, které bych se pak třeba nemohla zbavit,“dodává. Podle doporučený­ch norem by denní dávka alkoholu neměla překročit šedesát gramů u mužů a čtyřicet u žen.

Co ale na denní popíjení pro odpočinek, ač vmíře, říkají psychiatři a adiktologo­vé? Pravidelné pití i v minimálním­množství by považovali za závislost. ,,Velkou roli hraje individuál­ní příběh člověka,“zdůrazňuje Dvořák. Podle jeho slov je třeba posoudit i věk, psychické rozpoložen­í a konkrétní situace, ve kterých člověk pije. ,,Alkohol je a vždycky bude součástí společensk­ého života,“tvrdí Dvořák. ,,Je ale dobré o jeho konzumaci, tedy proč a jak moc ho pijeme, alespoň přemýšlet.“

Češky s výdrží

Spotřeba alkoholu u žen se nezvyšuje pouze v Česku. Nejvíce ho konzumují ženy ve vyspělých zemích světa. Češi jsou proslulí jako národ pivařů. Za vysokou konzumací piva ovšem nestojí pouze muži. Podle průzkumu Sociologic­kého ústavu Akademie věd ČR z loňského roku ho pije nadpolovič­ní většina dotázaných žen, nejčastěji ve věku mezi třiceti až čtyřiačtyř­iceti lety, a ačkoli víno vede, jen mírně. Starší ženy dávají přednost vínu, mladší ve věku mezi osmnácti a devětadvac­eti lety si stále častěji nacházejí cestu k pivu.

,,Pro Češky je zcela běžné dát si v hospodě půllitr piva, v Anglii by volily spíše sladší nápoje jako cidery nebo koktejly,“všímá si zásadního rozdílu Angličanka Aleya, žijící již několik let v Praze. Rusku Juliji zase překvapilo, že mezi pitím u mužů a žen nevidí v Česku mnoho odlišností. ,, V Rusku se pije hodně, týká se to ale většinou mužů a ženy si spíše zajdou na kávu nebo na oběd,“komentuje Julija. ,,Je vidět, že kultura popíjení je tu velmi silná a české ženy opravdu ,umějí pít‘,“žasne Ruska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia