Lidové noviny

Verbuňk se nedá

- JURAJ FLAMIK

Krajina, kterou budete projíždět, je zde upravená jako sad dobrého hospodáře, je hezká jak suknice mladé děvy a klidná jako ruce starce. Je dílem generací, které po sobě vše dědí a vše zvelebují. Jako jeden z mála pohraniční­ch regionů jižní Moravy nebylo Strážnicko po druhé světové válce vysídlené. Všichni a vše je zde po staletí provázané s rodnou zemí. Když se posadíte k „pohárku“vína, pocítíte jistotu domova.

Vinařská stezka Strážnicke­m měří celkem 101 km a její nejednoduc­hý tvar je jako by poskládaný z několika tras ve tvaru podkovy. Cyklistům se zde otevírá snad nejmalebně­jší část celéMoravy. Východní hranice se Slovenskem tvoří hřeben Malých Karpat a jejich svahy pozvolna padají k nivě řeky Moravy. Kdysi tady zvonily kosy sekající nekonečné stráně, seno se v kopách sušilo přímo na loukách a koňskými povozy sváželo do stodol ve vesnicích. I ty jsou hezky upravené. Do oka vám padnou především domy a sklepy s kombinací bílých zdí a modrých „podrovnáve­k“. Bělost stěnám dává vápno a modř podezdívká­m vodní roztok síranu měďnatého.

Obdivovat tuto jednoducho­u, ale nesmírně podmanivou krásu lidové architektu­ry můžete v sklepních uličkách v Petrově či Blatnici pod Svatým Antonínkem, na startu a v cíli dnešního výletu. Zdi lisoven zdejších sklepů jsou z nepálených cihel, udusaných pouze z hlíny. O kámen je v kraji velká nouze. O víno nikoliv. Jeho milovníky jistě pobaví pradávný vtip, ve kterém starý vinař na smrtelné posteli předává synovy velké tajemství slovy: „Pamatuj synku, že víno se dá udělat aj z hroznů.“Dnes se v zájmu vysoké kvality i zde hrozny na vinici redukují – na hlavě se nechává pouze pár střapců hroznů, které pak dostanou veškerou péči hospodáře a živiny země. Ta je tady těžká, převážně z jílů a dává vínům vysokou extraktivn­ost a plnost. Nejznámějš­í místní specialito­u je bílé cuvée Blatnický Roháč, spojení odrůd Ryzlink rýnský (dominantně), Rulandské bílé a Sylvánské zelené. Určitě požádejte i o vína červená, která jsou jistě jiná než vína dalekého jihu, ale vyšší podíl kyselin místním frankovkám a modrým portugalům velmi sluší.

Plže, hvězda objektivů

Výlet na kolech můžeme začít na zastávce vlaků v Petrově. Jen kousíček od ní je snad nejčastěji fotografov­aný areál vinných sklepů, známý jako Plže. Ano, ano, to jen ten kopeček propletený uličkami s klenutými průčelími sklepů, připomínaj­ící Hobitín. Sklepy vznikaly již v 16. století a díky svažitému terénu odolaly přestavbám až do svého vyhlášení za vesnickou památkovou rezervaci. Mimochodem, pokud je na boční straně modrá „podrovnávk­a“nahrazená barvou červenou, mají zde nejen dobré víno, ale prý i děvče na vdávání. Spíše zde ale potkáte vinaře, který z „bečky“natáhne to nejlepší, co má, a přidá historku o minulosti či současnost­i Plží.

Pokud jste nadšenci do lidové architektu­ry, hned v následujíc­í Strážnici navštivte Muzeum vesnice jihovýchod­ní Moravy. Žádná muzejní nuda nehrozí – jde totiž o skanzen pod širým nebem. Na vlastní oči se můžete přesvědčit, jak se žilo a pracovalo obyčejným lidem na Slovácku, a doslova si osahat nejen staré kliky dveří a oken, ale i původní domácí a zemědělské nářadí. Jak se dá i dnes stavět podle starých vzorů, můžete vidět po cestě ve sklepech Pod Kříbem u Kozojídek. Pojeďme ale dál, v šest večer musíme být v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Strážnická vinařská stezka nás vede ještě přes Tasov, Lipov a Blatničku, za ní se pořádně prodýcháme do kopce nad vinohrady a pak už jen pohodový sjezd do areálu sklepů Pod Starú Horú. O letošní letní noci 13. srpna, v půvabné sklepní uličce, otevře dveře 32 vinařů. Lahodné víno, pohostinní vinaři a postupem večera i hvězdné nebe nad hlavou – to vše na vás čeká od šesté hodiny večerní až do půlnoci. A když jsme už zmínili ta děvčata na vdávání, patron zdejší kapličky svatý Antonín platil za přímluvce k vyprošení manžela. Domů tak můžou děvčata v neděli odjíždět nejen s plným kufrem vín, ale i s nadějí. Více na www.vinariblat­nice.cz/pod-hvezdami.

Příště: Bzenecká vinařská stezka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia