Lidové noviny

Zmrzlá a zesláblá měsíc přežila v horské chatě

- JIŘÍ SLÁDEK

WELLINGTON/PRAHA Tři noci spala pod širým nebem, v mrazivé horské pustině uprostřed novozéland­ských hor. Nakonec se v hlubokém sněhu prošlapala k nevyužívan­é vysokohors­ké chatě, kde zůstala.

Třiatřicet­iletá Češka Pavlína Pížová byla v té chvíli sama, její přítel, se kterým cestovala, nešťastně spadl z prudkého svahu a zahynul. „Byla jsem vyčerpaná a měla jsem zmrzlé nohy,“vzpomíná Pížová, která nakonec strávila v opuštěné chatě celý měsíc.

Když včera vykládala podrobnost­i o tragédii, byla podle listu The New Zealand Herald bledá a nervózní. „Dovedete si představit, že uplynulý měsíc byl trýznivý pro mne, mou rodinu i pro rodinu mého partnera,“líčila žena události posledních týdnů.

Mladý pár se vydal na cestu 24. července. O dva dny později se sedmadvace­tiletý Ondřej Petr zřítil z výšky a zahynul. Jeho tělo včera podle tamních médií nalezli novozéland­ští záchranáři.

Novozéland­ští policisté včera uvedli, že pozůstatky českého turisty je ještě třeba identifiko­vat. Po těle Ondřeje Petra pátrali už od čtvrtka, později museli akci přerušit kvůli tmě.

Pížová líčila, že se jí ještě po tragédii podařilo k mladíkovi dostat. Už mu ale nemohla pomoci.

„Povětrnost­ní podmínky byly extrémní, hustě sněžilo a byla nízká oblačnost, proto jsme museli nocovat ve volné přírodě,“vzpo- míná Pížová. „Když jsme se blížili k jedné chatě, odehrála se tragická nehoda,“uvedla.

Nakonec se jí podařilo dostat do chaty Lake McKenzie, jednoho z dalších útočišť, která jsou na 32kilometr­ové turistické trase Routenburn Track ve Fiordlands­kém národním parku rozeseta.

Do chaty, na zimu uzavřené, se dostala rozbitým oknem. Měla jídlo, dřevo i plyn. Cítila se ale špatně fyzicky i psychicky, proto se rozhodla na místě zůstat. Podnikla několik pokusů vydat se na dal- ší cestu, vždy se ale po krátké době vrátila zpět do chaty.

Podle policistů v té chvíli učinila jediné správné rozhodnutí. Mladá žena se snažila na sebe upozornit, napsala do sněhu velké písmeno „H“jako znamení, že potřebuje pomoc („ anglicky Help“).

„Je to velmi silná žena,“řekla o Pížové česká konzulka Vlaďka Kennett, která jí překládala a pomáhala vyřídit formality k návratu. „Nemyslím, že tu bude zůstávat dlouho,“doplnila.

Novozéland­ští záchranáři ovšem upozorňují, že mladý pár učinil rovněž několik fatálních chyb. Především svůj úmysl vyrazit do hor nikomu neoznámili.

Nikdo o nich nevěděl, informace neměli ani jejich přátelé ve vzdáleném Česku. Dalším pochybením bylo, že neměli lavinový vyhledávač a přípravu na celou cestu, v zimním období panujícím na jižní polokouli značně náročnou, hrubě podcenili. V tomto období vyrážejí na zmíněný trek jen zkušení turisté.

Celý případ vyvolal značnou pozornost, informaci o záchraně Pížové převzaly nejen přední novozéland­ské weby, ale i hlavní britské deníky.

Je to přitom už podruhé, kdy na trase Routenburn Track tragicky zemřel zahraniční turista. V roce 2008 tam nešťastně zahynula izraelská žena, když uklouzla na skále.

 ?? Ztracená česká turistka Pavlína Pížová. FOTO ČTK/ AP ?? Zachráněna.
Ztracená česká turistka Pavlína Pížová. FOTO ČTK/ AP Zachráněna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia