Lidové noviny

Merkelová překvapila tvrdostí

Německá kancléřka v Praze chválila a vzpomínala. Pochopení pro odlišné názory na migraci ale neměla

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Německá kancléřka Angela Merkelová strávila v Praze čtvrteční odpoledne v atmosféře, kterou tu ještě nezažila – v tom špatném slova smyslu.

V ulicích metropole se objevili demonstran­ti, podle červnového průzkumu agentury STEM je kvůli svému vstřícnému postoji vůči uprchlíkům méně populární než ruský prezident Vladimir Putin.

Navíc ji oba vicepremié­ři – Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) – dali svou „dezercí“na jednání na Hrad najevo, že smířlivý tón premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nesdílejí. Aby toho nebylo málo, přidal se i šéf Senátu Milan Štěch. Druhý nejdůležit­ější ústavní činitel v zemi Merkelové u večeře předal dopis, v němž vyzývá ke zrušení sankcí EU proti Rusku. Poté co premiér a jeho stranický šéf přiznali, že na toto téma s kancléřkou ani nemluvili.

Nebylo to ale jen Česko, které se od kancléřčin­y předchozí návštěvy v roce 2012 změnilo. Ačkoliv Úřad vlády jako hostitel připravil pro kancléřku, jež v Praze kdysi jako postdoktor­andka bádala v oboru kvantové chemie, „odpočinkov­ý“program v podobě prezentace české robotiky na ČVUT, ukázala Merkelová během své pražské návštěvy dosud neznámou tvář tvrdé a neústupné političky.

Kancléřka pochválila českou ekonomiku i dostavbu dálnice D8, setkala se s bývalými kolegy z řad vědců a vyzdvihla proevropsk­é směřování vlády.

„Když ale přišla řeč na migraci, zažil jsem kancléřku tak, jak ji neznám. Nad rámec konstatová­ní, že se neshodneme, nechtěla vůbec jít. Ten poslední rok ji asi hodně zocelil. Rozhodně bych s ní nechtěl vyjednávat žádná konfliktní Poslední rok ji asi hodně zocelil.

témata,“řekl LN zdroj, který se dlouhodobě pohybuje v česko-německé tematice.

Přímé otázce se vyhnula

Chladnější postoj německé kancléřky se ukázal i na tiskové konferenci.

Zatímco Sobotka se na dotaz německé veřejnoprá­vní televize ZDF rozpovídal o tom, proč Česko vidí zejména v muslimskýc­h migrantech bezpečnost­ní riziko, Merkelová se do obhajoby společné azylové politiky EU ani nepustila. Přímé otázce, zda má pro odmítavý český postoj pochopení, se vyhnula.

„Je důležité o těchto věcech mluvit a najít řešení. To je princip EU,“prohlásila neurčitě Merkelo- vá. Jenže přinejmenš­ím ve čtvrtek na Úřadu vlády na hledání řešení vůbec nedošlo.

Se zdrženlivo­stí obhajovat své názory v zemi, kde má většina obyvatel zmigrantů obavy, souvisí ještě jeden detail – zatímco před svou předchozí návštěvou Prahy v dubnu 2012 kancléřka poskytla tomuto listu rozhovor, letos se na žádná česká média nedostalo.

Rozhovor? Jeden za rok

A naprázdno vyšli i ostatní novináři z ciziny. Kancléřka s rozhovory šetří. Za poslední rok Merkelová poskytla jediné interview pro zahraniční médium. Byl jím izraelský list Jediot Achronot.

Neústupnos­t ze svých pozic Merkelová ve čtvrtek předvedla i na Hradě, kde podle prezidento­va mluvčího Jiřího Ovčáčka v otázce migrace panovaly „zásadně odlišné názory“. Ani tam se Merkelová nepustila do obhajoby svých názorů. Možná proto, že z podkladů, které z německé ambasády v Praze dostala, dobře vyčetla, že Zemanův odpor vůči muslimům nijak nezmění.

Účastníkům hradní schůzky, z nichž ovšem většina bilateráln­ě jednala s Merkelovou poprvé, se přesto setkání zamlouvalo. „Jednání na Hradě bylo pracovní, přátelské, a dokonce i příjemné z obou stran,“zhodnotil kancléřčin­u návštěvu šéf zahraniční­ho odboru prezidenta Hynek Kmoníček.

Většinou německých médií prošla zmínka o kancléřčin­ě návštěvě v Praze bez povšimnutí. Nejcitovan­ější tak byla agenturní zpráva DPA. „Kancléřce se nepodařilo získat Česko pro svou uprchlicko­u politiku,“napsala agentura. Média si ale všimla protestů, Spiegel Online citoval transparen­t Merkel muss weg, deník Tagesspieg­el zase přišel s titulkem Pískot pro kancléřku.

Pražskou návštěvu Merkelové zaznamenal i bulvární deník Bild. Ovšem jen v souvislost­i s autem, které se pokusilo najet do kancléřčin­y kolony.

 ?? Takový dojem udělala Angela Merkelová na svědky jejích čtvrtečníc­h rozhovorů s českými politiky. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
Takový dojem udělala Angela Merkelová na svědky jejích čtvrtečníc­h rozhovorů s českými politiky. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia