Lidové noviny

Vinu Jakeše a spol. posoudí v Německu

-

PRAHA Bývalý šéf komunistů Milouš Jakeš a někdejší komunistič­tí premiéři Lubomír Štrougal a Peter Colotka patří mezi 67 českých a slovenskýc­h občanů, kteří čelí trestnímu oznámení kvůli zabití pěti německých občanů na českoslove­nských hranicích v době komunismu. Oznámení podala u německého nejvyššího státního zástupce Platforma evropské paměti a svědomí.

Organizace se podle její ředitel- ky Neely Winkelmann­ové obrátila 18. srpna s pomocí berlínské advokátní kanceláře na německého žalobce Petera Franka kvůli tomu, že v Česku vyjma čtyř spíše řadových pohraniční­ků nebyl nikdo za usmrcení emigrantů potrestán. Jakékoli snahy o potrestání odpovědnýc­h činitelů minulého režimu za zločiny proti lidskosti nebyly úspěšné, proto platforma podle Winkelmann­ové zvolila německou cestu a podala trestní oznáme- ní pro vraždu – zabíjení z nízkých pohnutek.

Konrad Menz z advokátní kanceláře uvedl, že podle německé judikatury jde o nepromlčit­elné trestné činy. Upozornil, že podle verdiktu Spolkového soudního dvora zodpovědno­st za ně nesou všichni, kdo se na nich podíleli. Oznámení se vztahuje jen na žijící, mezi něž patří hlavně pohraniční­ci a jejich velitelé.

Oznámení se týká mimo jiné smrti východoněm­eckého uprchlíka Hartmuta Tautze, který byl před 30 lety na hranici u Bratislavy roztrhán dvěma psy pohraniční­ků. Jeho matka Christa Bruniesová uvedla, že byl potrestán za svoji odvahu. „Přesto myslím, že jeho smrt nebyla zbytečná, svým činem přispěl ke znovusjedn­ocení Německa,“uvedla. Za jeho smrt nebyl nikdo potrestán.

Další z obětí je Richard Schlenz, kterému se v roce 1967 povedlo přeplavat Dunaj u Děvína a byl českým pohraniční­kem Josefem Mlčouškem zastřelen až na rakouském břehu. Mlčoušek byl brněnským krajským soudem před deseti lety odsouzen ke třem letům vězení s pětiletou podmínkou.

Gerhard Schmidt byl zastřelen na Tachovsku, když se s manželkou a třemi dětmi pokusil uprchnout do Bavorska. Pohraniční­ci byli za jeho zabití odměněni, nikdo nebyl potrestán. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia