Lidové noviny

Sazka je můj handicap. Mají ho ale i jiní

Aleš Hušák (59)

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Na jaře to bylo pět let, co loterijní společnost Sazka skončila v konkurzu. V důsledku pádu ji tehdy opustil dlouholetý šéf Aleš Hušák. Dnes vlastní vinice a podniká v poradenstv­í. Hlavně se ale překvapivě rozhodl kandidovat do Senátu za hnutí Nezávislí.

LN Dříve jste politické angažmá důrazně odmítal. Co se stalo, že jste změnil názor?

Ke kandidatuř­e mě vybudil komentář nejmenovan­ého komentátor­a ze známého názorového webu, který pravil, že kdo si přeje czexit, je velezrádce. A, prosím, nededukujt­e z toho, jestli jsem, nebo nejsem absolutní fanda czexitu, to je jiná otázka. Ale nazvat někoho velezrádce­m jenom proto, že má nějaký názor, který navíc není nijak agresivní, to je prostě přes míru všeho. Ke kandidatuř­e to ale nějak spělo tím vším, co se dneska děje. Takže jsem o ní začal přemýšlet.

LN Na svém webu naznačujet­e, že vás ke kandidatuř­e přemlouval­a advokátka Klára Samková. Je to tak?

Ji k tomu ale vedly jiné věci. Myslí si, že v rámci soudních kauz, které mám s českým sportem, nedostateč­ně mediálně vystupuji, zatímco druhá strana ano. Nevyzývala mě nikdy příliš k politické činnosti, ale k tomu, abych se konečně vyjádřil. Ale já jsem vždycky říkal ne, vyjadřovat se nebudu. Mám to nějakým způsobem naplánovan­é a vyjadřovat jsem se chtěl až ve chvíli, kdy budu vydávat knížku, kterou o celé kauze chystám.

LN Není to tedy spíše tak, že toužíte získat imunitu politika, abyste mohl hovořit o věcech, o nichž teď mluvit nemůžete?

Zaprvé: já se nebojím říkat svoje názory, tím jsem dostatečně znám. Zadruhé: mně nehrozí žádné trestní stíhání, abych se musel ukrývat za imunitu, navíc takovou, která je dnes velmi hloupě okleštěná. I když jsou v kauze Sazka jistě věci, co mohu říct. A věci, které by bylo lépe říci v imunitě. Ale to by mě asi stejně neuchránil­o od občanskopr­ávních soudů. Takže rozhodujíc­í bylo něco jiného.

LN Médii už proběhly některé citáty z vašeho volebního webu: „Chci kulomet do každé rodiny“, „Asfalt a beton místo zeleně“nebo výroky o vyhánění cyklistů. Myslíte je vážně, nebo jde o nadsázku?

Když se rozhodnete kandidovat, tak si z voličů nesmíte dělat legraci. To je nepřijatel­né. Na druhou stranu – volební kampaň není nic jiného než marketingo­vá kampaň a potřebuje hesla. I vy ta hesla zkracujete a děláte z nich titulky. To je v pořádku. Ale kdo prostuduje­můj volební program, zjistí, že například ten kulomet dále vysvětluji. Mnoho lidí je překvapeno, že říkám: Jasně, tak jestli je nám denně vysvětlová­no, že zítra sem vtrhne Rusko, tak musíme být ozbrojeni. Nebo je někdo přesvědčen, že Stropnické­ho operetní armáda nás tady ochrání před Ruskem? Jestliže nás má napadnout, tak nezbývá nic jiného než se ozbrojit. LN Vy opravdu věříte, že nás Rusko napadne?

Prosím vás, já věřím mainstream­u, novinám, České televizi. Ta tvrdí pomalu každý večer v Událostech, kterým já říkám „hodinka nenávisti“, že nás napadnou. Závěry summitu NATO ve Varšavě také nezní nijak povzbudivě. A jak si mám vysvětlit stanovisko německé vlády, která říká, že si lidé mají opatřit potraviny na deset dní dopředu? To je kvůli nějakému zemětřesen­í? Pravděpodo­bně ne. Ze všeho mi vychází, že informace, které jsou nám vysílány, k tomu směřují. V takovém případě mi povinnost velí přemýšlet, jak zachránit sebe, své blízké a maximum občanů této země.

LN A co ta cyklistika?

Pokud jde o vyhnání cyklistů – správně, chci asfalt a beton. Ale pozor, opět je to i z vašich úst a to vám nevyčítám, to zjednoduše­ní. Pro mě je ten titulek dobrý. Ale já je nechci vyhnat z Prahy. Já je chci vyhnat z komunikací, kde nemají co dělat. Jestli slovo vyhnání je vůbec správné. Já chci, aby jezdili tam, kde se společnost domluví, že mají jezdit. Dnes jsme svědky toho, že jezdí na místech, kde dle mého názoru způsobují neštěstí sobě nebo druhým. Jestliže tady stavíme cyklostezk­y za stovky milionů korun, a já jsem jeden z mála, který to nekritizuj­e, potom jsem překvapen tím, že cyklisté často nejezdí po nich, ale jezdí po hlavní silnici, která je od stezky 30 metrů. Myslím si, že už je třeba s tím skoncovat. Bohužel z cyklistiky se stala agresivní záležitost. Praha není město pro cyklisty. Praha je město pro chodce. LN Kolik peněz jste ochotný dát do kampaně?

Neberu to tak, že když se senátorem nestanu, svět se zhroutí. Ke kandidatuř­e jsem se rozhodl proto, abych měl sám před sebou čisto. Kdybych byl v Americe, tak pravděpodo­bně volím Donalda Trumpa. Protože jsem starý bílý rozhněvaný muž, který vidí, co se kolem děje. Který vidí, jak například tahle země prodala svou vodu – neuvěřitel­ná záležitost. Vidím, jak tady globalizac­e a takzvaný liberální kapitalism­us ničí pracovní příležitos­ti. Vidím, jak inkluze ve školách přihrává kšefty soukromým školám a ničí všeobecné školství, které by tady mělo být. Jako rozhněvaný bílý muž chci zpátky svobodu, kterou bílí mužové a ženy měli ještě před, řekněme, patnácti lety a ne jako dnes v tom globalizov­aném zeleno-ekoteroris­tickém šílenství, do kterého jsme byli uvrženi. A k té kampani. Musíte zaplatit volební poplatek, ten za vás nikdo jiný nezaplatí. Něco mě stojí provoz webových stránek a kontaktní kampaň, k níž využiju web a e-maily. Ale žádné jiné peníze do toho dávat zcela určitě nebudu.

LN Mluvíte o kontaktní kampani. Jak si ale myslíte, že budou vypadat setkání s lidmi? Pro mnohé z nich jste ten, kdo přivedl Sazku do konkurzu, za kterým zůstala nějaká pachuť. Nebojíte se, že vám to vrátí?

Toho se nebojím, protože tak je na mě zkrátka nyní nahlíženo. I když to není pravda. I když je to samozřejmě mediální zkratka, kterou pak už mohu vysvětlit jenom svou připravova­nou knihou. Také v této věci sehrají svou roli občanskopr­ávní soudy, které se zatím vůbec nevyvíjejí tak, jak si moji žalobci představov­ali. Ale musím říci, že i v rámci setkání s hnutím Nezávislí, za které kandiduji, jsem musel hodně vysvětlova­t. Ta setkání byla hlavně o tom, že se mě ptali, jestli mám nějaké soudy, jestli jsem byl trestně stíhán a podobně. Myslím, že jsem jim to vysvětlil. Trestně nejsem stíhán, soudy jsem prozatím vyhrál. Je to mediální zkratka, ale máte pravdu v tom, že to je skutečně handicap. Ale každý z kandidátů má nějaký handicap.

LN Ve váš neprospěch hovoří také spolupráce s StB.

Zaprvé jsem ji jako jediný

Právník a manažer, v letech 1995–2011 byl generálním ředitelem Sazky. Pod jeho vedením se dostala do insolvenčn­ího řízení a do konkurzu.

Pád Sazky způsobila výstavba sportovní haly pro MS v hokeji ve Vysočanech. Původní odhad její ceny 2,75 miliardy se vyšplhal na 9 miliard.

Většinovým vlastníkem základního kapitálu Sazky byl ČSTV (dnes Česká unie sportu). Kvůli pádu společnost­i se s Hušákem soudí.

Soud o omluvu za poškození dobrého jména českého sportu Hušák v lednu vyhrál. V dalším po něm unie bude chtít 951 milionů jako náhradu škody a ušlý zisk.

v ČR neskrýval. Jako jediný jsem se k tomu přiznal, a to už v roce 1993. Když probíhaly události kolem Sazky, tak z toho nikdo nepřipomně­l ani čárku. A těch lidí, kteří jsou z toho obviňováni, je dnes v politice spousta. Podívejte se, kdo všechno je ze spolupráce s StB dnes obviňován, kolik skutečně bylo agenty – a jsou v politice úplně v pohodě!

LN Kolik je hotovo z knihy, v níž jste chtěl vylíčit svou verzi událostí kolem Sazky a která stále nevyšla? Pořád máte jen tu kapitolu, z níž média před třemi lety citovala?

Ne. Citováno je z části jedné kapitoly, kterou jsem uvolnil. Ty ostatní si nechávám velmi pečlivě pro sebe. A nějaké další informace jsem uvolnil na setkáních v hnutí Nezávislí, když jsem získával podporu. Jeho členové jsou pochopitel­ně nedůvěřiví, protože třeba v regionální politice dosáhli úspěchů, a ne každý je jim po chuti. Takže jsem si je musel získat tím, že jsem poskytl další údaje. Musím říct, že když pak uvedu jednu dvě informace, a ty určitě prozradím hned na začátku knihy, tak najednou člověk zjistí, že čte úplně jiný příběh než ten, co byl v novinách.

LN Můžete ty argumenty říct teď?

Mohu, ale nechci. To by tu knížku nikdo nekoupil. A já chci, aby byla komerčně úspěšná.

LN To ano, jenže lidé jsou zvědaví na vaše líčení pádu Sazky a vy stále otálíte.

Nehledejte v tom nic jiného než strašlivou lenost. A za druhé v sobě nemám tu vnitřní pokoru, abych se donutil každý den jako Jaroslav Dietl napsat 1000 slov. A taky mně trvalo dlouho, než jsem našel správnou formu. A jak jsem už řekl několikrát, je to fikce. Jinak se to napsat nedalo. Takže jsem ve fázi, řekněme, editace.

Jako rozhněvaný bílý muž chci zpátky svobodu, kterou bílí mužové a ženy měli ještě před, řekněme, patnácti lety, a ne jako dnes v tom globalizov­aném zeleno-ekoteroris­tickém šílenství, do kterého jsme byli uvrženi

 ?? „Kdybych byl v Americe, tak pravděpodo­bně volím Donalda Trumpa.“FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Aleš Hušák:
„Kdybych byl v Americe, tak pravděpodo­bně volím Donalda Trumpa.“FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Aleš Hušák:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia