Lidové noviny

Nezneužíve­jte Kryla, žádá vdova

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Některá politická a protestní hnutí zneužívají manželovo jméno a odkaz, stěžuje si vdova po písničkáři Karlu Krylovi. S advokátem proto rozeslala již druhou várku předžalobn­ích výzev. Jednu z nich dostalo například i hnutí Islám v ČR nechceme či Lidová fronta. Spolky ale odmítají jakoukoli odpovědnos­t a hrozba žalobou jim nevadí.

Smyšlený citát sdružení s názvem Islám v ČR nechceme o tom, že „svobodní občané demokratic­ké a a svobodné společnost­i mají právo zavírat vrátka před čímkoli a komukoli“rozlítil vdovu po slavném písničkáři Karlu Krylovi Mar- len Magdalenu. Odkaz na slavnou píseň „Bratříčku, zavírej vrátka“je podle ní zneuctěním památky jejího muže a zásahem do osobnostní­ch práv.

A nejde o jediný případ, který vdova označuje za nepřijatel­ný. Vadí jí i zneužívání Krylova jména na různých plakátech, videích či propagační­ch materiálec­h nejrůznějš­ích politickýc­h hnutí v Česku. Aktuálně jde podle advokáta Tomáše Bejčka, který vdovu zastupuje, vedle již zmiňovanéh­o hnutí také o Lidovou frontu či Národní demokracii Adama B. Bartoše.

„Paní Krylová si nepřeje, aby jméno a osobnosti jejího manžela byly užívány k propagaci myšlenek a hnutí, u kterých není zřejmé, jak by je dnes sám Karel Kryl hodnotil, a je připravena učinit veškeré kroky k zachování památky svého muže v očích veřejnosti,“stojí v jedné z předžalobn­ích výzev, které mají LN k dispozici. Pokud se nepodaří nemístné odkazy na Krylovu tvorbu odstranit ani po opakované výzvě, půjde věc k soudu.

Nás se to netýká, tvrdí dotčení

Právě to se zatím jeví jako dost pravděpodo­bný scénář. Podle vyjádření jednotlivý­ch uskupení, která získal server Lidovky.cz, se totiž všichni z adresátů ostrého psaní z poloviny srpna brání tvrzení, že by Krylův odkaz jakkoli zneužili.

„Situace se nás vůbec netýká. Naše sdružení nemá s obrázky na Facebooku nic společného,“řekl mluvčí hnutí Islám v ČR nechceme (IVČRN) Artur Fišer s tím, že si žádný citát zástupci spolku nevymyslel­i.

Právník Bejček přesto trvá na svém a žádá omluvu, kterou by mělo hnutí, dříve napojené na obviněného aktivistu a pedagoga Martina Konvičku, zveřejnit na facebookov­ém profilu. A to po dobu jednoho měsíce. Odpovědi od spolku se však domáhá už více než půl roku.

Jakékoli odpovědnos­ti za údajné zneužití Krylova jména se zdráhá i krajně pravicová Národní demokracie. Ta měla pravděpodo­bně od hnutí IVČRN převzít obrázek se smyšleným citátem, jen s trochu jinou grafickou úpravou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia