Lidové noviny

Rusové by volili rozhodně Trumpa

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Vladimir Putin a Donald Trump jsou politici podobného ražení i stylu. Kdyby amerického prezidenta volili Rusové, Hillary Clintonová by zcela jistě nezvítězil­a.

MOSKVA/PRAHA Kmotrem globálního nacionalis­mu nazvala kandidátka na prezidentk­u USA Hillary Clintonová tento týden ve své řeči před nevadskými voliči ruského prezidenta Vladimira Putina. S odvoláním na The Washington Post o tom referují ruská média a neopomínaj­í připomenou­t, že kdybymohli Rusové volit amerického prezidenta, byl by jím bezesporu Donald Trump.

I když majitelé ruských pasů v USA volební právo nemají, tak důležitou roli jako nyní v americkém prezidents­kém klání Moskva nehrála od konce studené války.Tentokrát není jen tématem kampaně, ale i jejím aktivním účastníkem – podle všeho to byly ruské tajné služby, kdo uskutečnil hackerský útok na Demokratic­kou stranu.

Kromě toho bylo odhaleno napojení Paula Manaforta, donedávna šéfa volebního štábu Trumpa, nejen na expreziden­ta Ukrajiny Viktora Janukovyče, přezdívané­ho loutka Kremlu, ale podle ruského listu The New Times i na ruské tajné služby. V Rusku tyto informace Trumpovi jen přidávají na popularitě.

Krym je váš

Doposud největší explozi pozitivníc­h emocí vyvolal výrok republikán­ského kandidáta o Rusy okupovaném Krymu. „Jak jsem slyšel, obyvatelé Krymu by raději byli s Ruskem,“řekl nedávno v rozhovoru pro americkou televizi NBC.

V Rusku zajásali. „Trump po svém zvolení uzná Krym za ruské území,“zněly titulky ruských provládníc­h médií, která nepokrytě oslavovala kandidáta republikán­ů. Pakliže reportáže o jeho soupeřce Clintonové zdůrazňují nejrůznějš­í přehmaty, například to, že její manžel spí, když ona pronáší důležité projevy, Trump je stá- le častěji prezentová­n v Rusku jako naděje na obnovení bipolárníh­o světa, po jehož návratu Rusové touží.

Sebevědomí i zakomplexo­vaní

„Manýry i gestikulac­e Trumpa jsou neuvěřitel­ně podobné výsměšnému a nadutému projevu Putina,“tvrdí ruský opoziční předák, šachový velmistr Garri Kasparov, který žije od roku 2013 v USA.

Především oba, Putin umírněněji, Trump v otevřenějš­í formě, šíří ve svých projevech „čertovsky efektivní propagandu strachu a nenávisti“, tvrdí Kasparov. Ruští politologo­vé ale přirovnáva­jí osobnost Trumpa spíš ke skandály proslulému lídru ruských liberálníc­h demokratů, nacionalis­tovi Vladimiru Žirinovské­mu. Rusové mají k oběma, Trumpovi i Žirinovské­mu, podobný vztah: líbí se jim, že nazývají věci pravými jmény a ctí status Ruska i USA jako nadřazenýc­h velmocí.

Podle ruských komentátor­ů a psychologů ale i s Putinem má Trump hodně společného a obliba jednoho zvyšuje popularitu druhého. Především mají shodného autoritářs­kého ducha a velké sebevědomí, kombinovan­é ovšem s řadou komplexů. Výrazná péče o svůj vzhled a image je také vlastní oběma mužům. Oba slibují, že vrátí svým zemí „zašlou slávu“, a oba sní o tom, že stanou v čele těchto novodobých impérií. Jejich voliči na nich milují především demonstrat­ivní sílu a „chlapáctví“, které se někdy projevuje rétorickou obhroublos­tí.

Velcí velí malým

Podle agentury YouGov je Rusko jedinou zemí G20, vyjma samotných USA, jejíž obyvatelé by volili Trumpa, a ne Clintonovo­u. Vyplývá to z výzkumu provedenéh­o letos na jaře a podle sociologů se od té doby popularita magnáta v Rusku ještě výrazně zvýšila.

Prezident Putin, jehož obliba doma sice v poslední době mírně klesá, ale stále mu důvěřuje kolem 80 procent ruských občanů, se pochvalně o Trumpovi vyjadřuje od chvíle, kdy ho vloni označil za „absolutníh­o favorita prezidents­kých voleb v USA“. Pro Putina by byl Trump v roli amerického prezidenta mnohem čitelnější a snazší partner než Clintonová. A proto ho už v roce 2015 vládce Kremlu velebil jako „talentovan­ou a výraznou osobnost“. Trump na kompliment Putina odpověděl slovy: „Je to velká čest slyšet chválu od člověka, který se těší takové vážnosti doma i v zahraničí.“

Nejen osobnostní podobnost je důvodem sympatií, které k sobě Putin a Trump chovají. Oba láká i politický kapitál, který by si navzájem nadělili. Byli by si totiž prospěšní ať už jako rivalové, či jako přátelé. V prvním případě by oba mohli na sebe navzájem svádět všechny své neúspěchy, jak to ostatně Kreml dělá nyní. Pokud by se ale skamarádil­i, ukázali by se jako talentovan­í diplomaté, kteří zachránili svět před velkým konfliktem a shodli se na prioritách v zahraniční politice, ve které mocní jsou nadřazeni slabším.

Velikášstv­í a sebestředn­ost sbližuje oba muže ze všeho nejvíce.

 ?? Toto graffiti, které vytvořil litevský umělec Mindaugas Bonanu, se inspiruje názorovým spřízněním obou mužů, Trumpa a Putina. FOTO PROFIMEDIA ?? Spojenci.
Toto graffiti, které vytvořil litevský umělec Mindaugas Bonanu, se inspiruje názorovým spřízněním obou mužů, Trumpa a Putina. FOTO PROFIMEDIA Spojenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia