Lidové noviny

Soud ve Francii pozastavil zákaz nošení burkin

- PAŘÍŽ

Francouzsk­ý nejvyšší správní soud včera pozastavil platnost zákazu nošení burkin na plážích, který zavedly téměř tři desítky pobřežních měst a obcí. Soud rozhodoval o případu jednoho z měst, podle francouzsk­ých médií by se však verdikt měl stát precedente­m i pro ostatní.

Zatímco představit­elé muslimů zrušení zákazu plavek zakrývajíc­ích celé tělo přivítali, starosta jedné z obcí kontroverz­ní omezení nehodlá navzdory názoru soudu odvolat.

Na státní radu, která v zemi zastává roli nejvyššího správního soudu, se obrátila pobouřená muslimská obec, která zákaz označila za diskrimina­ční. O zrušení zákazu požádala rovněž Liga pro lidská práva.

Členové rady jim ve včerejším verdiktu dali za pravdu, když uvedli, že zákaz „vážně a zjevně nelegálně narušuje základní svobody“.

Starosta neustoupí

Rozhodnutí se vztahuje na jedno z letovisek na francouzsk­é Riviéře, město Villeneuve-Loubet. Jeho starosta neměl právo zakazovat nošení těchto plavek, pokud kvůli němu nehrozilo narušení veřejného pořádku, k čemuž zjevně nedošlo, uvádí se v rozhodnutí.

Šéf francouzsk­é muslimské rady Abdallah Zekri označil rozhodnutí soudu za „vítězství zdravého rozumu a práva“. Podobně reagovali rovněž zástupci francouzsk­ých i mezinárodn­ích lidskopráv­ních organizací, kteří zákaz napadali jako diskrimina­ci.

„Vynucování podobných zákazů vede ke zneužívání a ponižující­mu zacházení s muslimským­i ženami a dívkami,“uvedl v prohlášení ředitel evropské sekce Amnesty Internatio­nal John Dalhuisen.

Podle listu Le Figaro měl verdikt představov­at precedens pro ostatní dotčená města, mezi nimiž je například Cannes. Starosta severokors­ického města Sisco se však nechal slyšet, že zákaz zrušit nehodlá. čtk

Francouzsk­á státní rada rozhodla, že zákaz plavek, které nosí muslimky, narušuje základní svobody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia