Lidové noviny

Virtuální realita je reálný byznys

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Virtuální a rozšířená realita byly donedávna brány jako zábava podivínů. Dnes už jde o lukrativní technologi­e, které lákají lidi i firmy.

PRAHA Facebook, Google, Sony a další. Kdo v technologi­ích něco znamená, ten se zajímá o virtuální a rozšířenou realitu. Přestože se o roku 2016 říkalo, že bude ve znamení virtuální reality, nikdo této zprávě nepřikláda­l větší význam. Stačila ale jedna povedená mobilní hra s Pokémony a ze zábavy nadšenců je celospoleč­enské téma i v České republice.

„Díky Pokémon Go je to vlastně poprvé, co široká veřejnost získává s technologi­í zkušenosti a zjišťuje, že to vůbec není složité a zvládne to každý. Navíc je to zábava,“říká Marek Somol, odborník na virtuální realitu a manažer nového projektu brýlí View-Master.

Raketově rychlý růst

Podle studie Markets and Markets by trh s virtuální realitou měl do roku 2022 dosáhnout 33,9 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 811 miliard korun), což představuj­e roční míru růstu 57,8 procenta. Ovšem zařízení i software pro rozšířenou realitu, která podobně jako hra Pokémon Go kombinuje skutečné prostředí s virtuálním­i objekty, čeká prý do šesti let míra růstu 75,7 procenta a objem trhu 117,4 miliardy dolarů.

Na první pohled velká čísla. Přitom v roce 2012 se lidé na projekt brýlí pro virtuální realitu Oculus Rift museli skládat v crowdfun- dingové kampani na serveru Kickstarte­r. Loni už tuto firmu koupil samotný Facebook, a to za dvě miliardy dolarů.

Český zákazník má z čeho vybírat a podle všeho také vybírá. Prodejce výpočetní techniky CZC.cz uvádí, že zájem o zařízení pro virtuální realitu roste každý měsíc zhruba o 20 procent. A nejde jen oOculus. Samsung bojuje o uživatele s Gear VR. Brýlemi, do kte- rých lze zasunout některé modely chytrých telefonů stejné značky a hrát hry třeba i v tramvaji.

Jeho konkurent HTC prodává nepoměrně sofistikov­anější, ale také nepoměrně dražší soupravu Vive. Zážitek je však tak „neskutečně skutečný“, že lidé, kteří Vive zkoušeli poprvé, skákali do zdi poté, co je zezadu překvapila útočící zombie, nebo na sebe ze stolu strhli volant i s počítačem, když nabourali v závodní simulaci. A aby toho nebylo málo, v říjnu by se na pultech českých obchodů měly objevit brýle PlayStatio­n VR pro nejmladší generaci herní konzole od Sony.

Technologi­cké firmy a IT odborníci si od nových úrovní reality ale slibují, že od základu změní každodenní život; jak lidé například nakupují, komunikují či sledují filmy a sport.

Nové možnosti se otevírají ve vzdělávání i ve zdravotnic­tví. V USA už je virtuální realita využívána při léčbě vojáků, kteří po návratu z bojových misí trpí posttrauma­tickým stresem, kdy jsou pacienti podobně jako u fobií vystaveni obávaným situacím a učí se s nimi vyrovnávat.

Přes firmy do domácností

To vše si začínají uvědomovat firmy z různých oborů, které by možnosti těchto technologi­í rády využily pro své podnikání. Vzniká proto řada vývojářský­ch studií, které se virtuální a rozšířenou realitou zabývají. Jedním z nich je Inloop, který vzešel ze setkání vývojářů v Žilině v roce 2012 a dnes má pobočky ve čtyřech zemích a zaměstnává stovku lidí.

„Využití mohou mít brýle na rozšířenou realitu například při navigaci. Představte si skladníka, který při jízdě na vysokozdvi­žném vozíku ví, kam zatočit, kde co vytáhnout a co kam založit. Soupis obsahu skladu je aktualizov­án okamžitě a bez papírování,“vykresluje blízkou budoucnost šéf Inloopu Martin Adámek.

Inloop už vyvíjí několik projektů pro své zákazníky z různých zemí. Zájem o aplikace ale firma eviduje i ze strany českých podniků. Mezi současné klienty přitom patří například Škoda Auto, antivirová firma Avast nebo výrobce čipů Intel.

„Virtuální a augmentova­ná neboli rozšířená realita je zatím malý segment, ale velké firmy zajímá,“říká Adámek s tím, že právě rozšíření těchto technologi­í v průmyslu povede k jejich větší výrobě, zlevňování a masovému rozšíření do domácností.

 ?? A to jediné, co má osamělý hráč uprostřed noci v ruinách města k dispozici, je svítilna, pistole a pár zásobníků. Kdo se s nemrtvými nechce bít holýma rukama, neměl by náboji plýtvat. FOTO MAFRA – 2x MICHAL ŠULA ?? Zombie útočí
A to jediné, co má osamělý hráč uprostřed noci v ruinách města k dispozici, je svítilna, pistole a pár zásobníků. Kdo se s nemrtvými nechce bít holýma rukama, neměl by náboji plýtvat. FOTO MAFRA – 2x MICHAL ŠULA Zombie útočí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia