Lidové noviny

HoloLens jako brána do jiné dimenze

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA V místnosti jsou čtyři osoby. Jednou z nich je malé dítě, sedí stočené v koutě a pláče. Právě mu totiž jeden z jeho věznitelů vyhrožoval smrtí. Proč mu nikdo z přihlížejí­cích nepomůže? Protože zbylí lidé v místnosti jej nevidí. Není to ale žádná psychická porucha. Jde o výjev z hororově laděné hry, který do skutečného pokoje vsadily brýle HoloLens od Microsoftu.

Virtuální a rozšířená realita bývají často házeny do jednoho pytle. Ve skutečnost­i tomu ale tak není. V České republice toto téma letos propagují především Sam- sung s brýlemi Gear VR a HTC se svou sestavou Vive.

HoloLens ale nabízí něco jiného. Oba zmíněné příklady totiž uživatele izolují od skutečného prostředí. Skrz brýle odMicrosof­tu však lze vidět i slyšet okolí. Zároveň ale do něj přibývají předměty či postavy, které už skutečné nejsou. A nejde o jednoduchý plochý obraz, nýbrž o trojrozměr­né hologramy, které je možné obcházet, prohlížet si je z různých stran či na ně gesty reagovat.

V porovnání se staršími brýlemi Google Glass Microsoft vládce internetov­ého vyhledáván­í poráží na celé čáře. Zatímco brýle Googlu nabídly jednoduché promítnutí obrazu na skutečné pozadí, vydržely v chodu 45 minut, a ještě se poměrně dost zahřívaly, na HoloLens jde po chvíli používání i zapomenout.

Přestože jsou větší a váží zhruba půl kilogramu, pomocí nastavi- telných pásků je lze nasadit tak, že nezatěžují nos, vydrží v provozu tři a půl hodiny a prostorový zvuk je na zařízení tohoto typu až překvapivě dobrý.

„Pořád jsou příliš velké a těžké. Další dvě nebo tři verze a bude to to sci-fi zařízení, které si všichni představuj­eme,“věří Martin Adámek, šéf firmy Inloop, která si HoloLens pořídila v Česku nejdřív.

První HoloLens, určené pro vývojáře v USA a v Kanadě, k lidem v pořadníku putovaly letos v březnu a vyšly na 3000 dolarů (skoro 72 tisíc korun). Do Česka se ale brýle zatím oficiálně nedostaly. Vývojáři z Inloop je koupili od jednoho ze spekulantů na portálu eBay za 5000 dolarů (bezmála 120 tisíc korun) a teď se u nich stojí fronty. Vždyť možnost osahat si HoloLens zatím neměli ani lidé z české pobočky Microsoftu.

Přestože se tyto technologi­e nejefektně­ji prezentují na hrách, byla by škoda omezit využití HoloLens jen na zábavu. Třebaže vystřelit díru do vlastní zdi a vraždit monstra vylézající z útrob domu může být pro někoho přitažlivé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia