Lidové noviny

Kapitalist­ický flirt se socialisme­m

-

bude první zemí, kde přímo stát otestuje takzvaný univerzáln­í základní příjem. Tamní vláda již sepsala potřebnou legislativ­u, která umožní sociálnímu úřadu Kela vyplácet náhodně vybraným dvou tisícovkám nezaměstna­ných 560 euro měsíčně. V přepočtu 15,5 tisíce českých korun budou dostávat jen tak mezi lety 2017 a 2018.

Představa je taková, že by dnešní bohatá společnost mohla dosáhnout takového přerozděle­ní, že by někteří lidé mohli pracovat méně, nebo dokonce vůbec. Jde fakticky o alternativ­u k umělému zaměstnává­ní například na úřadech. Pracuje ten, kdo chce, kdo nechce, nemusí nebo jen potud, než dosáhne na příjem, který si přeje.

Úvaha je to krásná, jednoduchá a naprosto chybná. Hlavní problém je, že společnost u některých lidí zkrátka potřebuje, aby pracovali. U řady z nich přitom nehraje výše finančního ohodnocení motivační roli a základním příjmem se zkrátka nepřipraví­me o ty méně potřebné, ale i o ty produktivn­í. Navíc plošná dávka povede v řadě oblastí i k plošnému zvýšení cen, například nájmů. Podceňuje se i lidský faktor, tedy fakt, že lidé obdržené peníze jednoduše utratí a nic se nezmění.

Pak jsou tu samozřejmě otázky férovosti, a co je nejhorší, naruší se základní cenový mechanismu­s trhu práce. Kapitalist­ické koketování se socialisti­ckou metodou tak nemůže v praxi fungovat. Snaha řešit otázky organizace ekonomiky v nastupujíc­í době robotické práce je pochopitel­ná, podobné zoufalé pokusy ale nic nevyřeší.

centrální banka Fed směřuje k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Umožní jí to mimo jiné lepší situace na trhu práce a také příznivé vyhlídky ekonomiky. Na sympoziu centrálníc­h bankéřů v americkém horském letovisku Jackson Hole to včera prohlásila šéfka Fedu Janet Yellenová. Kdy se dá zvýšení úroků očekávat, ale nenaznačil­a. Akciové trhy a dolar reagovaly nejprve výrazným oslabením, později se ale vrátily k růstu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia