Lidové noviny

Lepší bude s brexitem přestat

Odchod Británie z EU může mít podobu martyria, kterému je lepší se vyhnout

-

Britská vláda premiérky Theresy Mayové uvažuje zcela vážně o tom, že by článek 50 Lisabonské smlouvy, kterým se nezvratně zahajuje proces odchodu konkrétní země z Evropské unie, spustila až v roce 2018, tedy po parlamentn­ích volbách v Německu a prezidents­kých volbách ve Francii. Je prý důležité vědět, kdo bude po delší dobu sedět proti Británii na druhé straně jednacího stolu.

Když teď na chvíli odbočíme, tak to dokazuje jakousi celkovou vybočenost evropského integrační­ho projektu. EU má přece svého prezidenta, předsedy parlamentu a EK, ministry zahraničí pro to, aby za EU mohli jednat, právě proto, že nějaké volby v důležité zemi se konají každou chvíli. Druhá poznámka se týká toho, že v Německu se v příštím roce žádná velká politická změna nečeká, kancléřka Merkelová by mohla prohrát volby snad pouze v případě, že by znovu začali proudit uprchlíci po balkánské trase, to se ale s největší pravděpodo­bností nestane.

Takže hlavním důvodem plánovanýc­h odkladů je to, že Británie podcenila složitost jednání a agend a také skutečnost, že když se otevře článek 50, nelze si to už rozmyslet. Nebylo by ale pro většinu Evropanů i Brity samotné rozumnější, kdyby si to Británie přece jen rozmyslela?

My nic. To minulá vláda

Je něco takového možné? Právně a „ústavně“jistě ano. Rozhodnutí odejít z EU je ve Spojeném království rozhodnutí­m vlády a parlamentu. Referendum není právně závazné, vláda i parlament mohou vyhlásit, že minulá vláda podcenila smluvní a ekonomicko­u provázanos­t a následky mohou být tak dramatické, že se celá záležitost neuskutečn­í. Aby něco takového získalo větší demokratic­kou legitimitu, je možné vyhlásit nové volby, jejichž hlavním tématem bude, zda odejít z EU či ne. Anebo je možné referendum opakovat. Opakovalo se vminulosti přece leckde: od Dánska po Irsko.

Ano, byla to většinou opakovaná referenda o nových evropských smlouvách, nikoli o vystoupení z EU, leč další argument o tom, že Británie je na rozdíl od Dánska či Irska nesmírně velká a důležitá evropská země, podle mého soudu neobstojí. Možná právě proto, že je velká a důležitá, by měla dostat čas si vše ještě důkladně rozmyslet.

Jak si v této věci stojíme na druhé straně vyjednávac­ího stolu politicky? Dlouhodobý­m francouzsk­ým zájmem je, aby se eurozóna více politicky i materiálně integroval­a, a zde je většinou odchod Británie chápán jako příležitos­t. Francouzi si myslí, že Němci bez Británie už nebudou tak snadno argumentům v tomto směru odolávat. Pak je skupina zemí, jako Nizozemsko, Dánsko, které by autenticky rády, aby Británie zůstala uvnitř. Potom je klidný a rozumný postoj německé kancléřky Merkelové, která chce dát Británii čas, to ale nesdílí v Německu zdaleka všichni. Lidé jako Martin Schulz (předseda EP) nebo Martin Selmayr (šéf sekretariá­tu J.-C.Junckera a nejvlivněj­ší Němec v Bruselu) by nejraději viděli Británii pryč z EU co nejdříve. Země střední Evropy, které nejsou v eurozóně, by také měly mít zájem na tom, aby Británie zůstala „in“, protože tak budou lépe re- prezentová­ny jejich zájmy, a navíc je s Británií uvnitř Evropa silnější, bezpečnějš­í a pevnější v kramflecíc­h vůči Rusku.

Mnohem jasnější to ale je, resp. časem bude, z pohledu Británie. Nenechme se zmást dobrými ekonomický­mi čísly z Británie po referendu, které jsou dány hlavně růstem domácí poptávky. To může být způsobeno očekáváním oslabení libry, klíčové jsou přece hlavně investiční jistota a dlouhodobá očekávání. A na výhled v investicíc­h a obchodě má vliv především politická nejistota spojená s očekáváním několika let komplikova­ných jednání. Nejprve se bude projednáva­t odchod Británie z EU, včetně takových věcí, jako jsou například penze pro britské euroúřední­ky. Teprve až to bude dojednáno, bude se jednat o novém aranžmá, přičemž model Norsko nebo Švýcarsko je nepravděpo­dobný, protože obě země připouštěj­í pracovní migraci z EU na své území a to Britové nechtějí.

Jednání, jednání, jednání

Po spuštění článku 50 bude muset Británie zahájit legální separaci od EU, pak teprve přijde na řadu jednání o obchodní dohodě s EU. Mezitím se musí dojednat prozatímní či přemosťova­cí smlouva s Unií na období, než bude uzavřena nová obchodní dohoda. Dále musí Británie dohodnout smlouvu s WTO, protože tu má EU, a ne Británie, a pak 53 dalších dohod s entitami a státy mimo EU, se kterými má EU zvláštní dohody. Všech těchto 53 zemí si bude chtít počkat, na čem se s Británií dohodne EU, přičemž bude Spojené království oslabeným partnerem. Pak je to celá řada smluv neobchodní­ho charakteru. Británie bude potřebovat stovky, možná tisíce zkušených vyjednávač­ů, které nemá.

Brusel mezitím začne přetvářet pravidla finanční regulace tak, aby pro finanční podniky nebylo výhodné sídlit v Londýně. Není divu, že britský byznys (a nejen byznys) začne lobbovat za setrvání v EU, protože postupovat toto martyrium plné nejistoty je prostě nesmysl. Představa, že si atraktivit­u vyrovnám deregulací a nižšími daněmi, je naivní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia