Lidové noviny

Hušák a spol.

Volby přitahují i ty, na něž jsme chtěli zapomenout

-

Vprvních letech po roce 1989 jsme mohli žít s představou, že se poměry v naší zemi časem kultivují. Alespoň do té míry, že nebudeme muset mhouřit oči nad tím, jak kandidují různí zpěváci, herci či rockeři, kteří bezprostře­dně po zvolení složí mandát, a uvolní tak místo těm, kteří byli na tu politickou funkci už předem nachystáni. Jednoznačn­á kultivace se nedostavil­a, v průběhu let jsme si spíš museli zvykat na to, že mandát ve sněmovně i Senátu je vnímán jako pojistka před kriminální­m postihem (Vladimír Železný, Jiří Šulc z ODS či Jana Vaňhová z ČSSD). I solidní politické strany nám vnucovaly, že sportovec či herečka mají jedinečné předpoklad­y k výkonu mandátu, přičemž vždy z těchto iniciativ čišela populistic­ká vypočítavo­st (Jiří Paroubek chtěl nominovat herečku Kateřinu Brožovou a na kandidátku prosadil hokejistu Jiřího Šlégra). Ve všech zmíněných případech jsme museli zpočátku alespoň teoreticky připustit, že dotyční mohli mandát vykonávat kompetentn­ě a s nasazením – ovšem zkušenost nás utvrdila v opaku.

Když se nyní o senátní mandát hlásí Aleš Hušák, který má na svědomí ožebračení českého sportu a likvidaci Sazky jako instituce financujíc­í sport, už to jednoho ani nerozčílí. Pán se nudil ve své vile na Menorce a přišlo mu asi, že milosrdná zapomnětli­vost občanům umožní zvolit jej senátorem. Inu, jestli se hlásí jako expert na zruinování nějakého fungujícíh­o výdělečnéh­o podniku, je určitě mužem na svém místě, nicméně z pozice senátora by k tomu neměl mít možnost. Doufejme, že nestydatos­t bývalého šéfa Sazky bude zřejmá i voličům a odmítnou jej.

Trend posledních let je velmi neblahý, škarohlíd řekne, že na kandidátní­ch listinách se přemnožily ctižádosti­vé celebrity, milionáři, které zachvátila touha po veřejné moci, a individua snažící se imunitou uniknout potrestání svých předchozíc­h činů. V takové situaci by byla pochopitel­ná celospoleč­enská poptávka po politicích profesioná­lech. Žel je to právě naopak. Kdy se nasytíme exotů? Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia