Lidové noviny

Ukrajino, je ti pětadvacet, postarej se sama

-

Tento týden oslavila Ukrajina čtvrtstole­tí své nezávislos­ti. Nezávislos­ti, jejíž pevnost zkouší krize na východě země sousedící s asertivním Ruskem. Vše se odehrává v době, kdy je západní soused Kyjeva, Evropská unie, zaměstnán především otázkami ohledně vlastní budoucnost­i.

Británie, spolu s Ruskem formální garanti ukrajinské suverenity a teritoriál­ní integrity, nechtějí kvůli Krymu jít do přímého střetu s Moskvou, jsou najednou, spolu s ostatními západními spojenci, dost bezzubí.

Každodenní přestřelky

Ukrajina oslavila 25. výročí vyhlášení nezávislos­ti stylově: velkou vojenskou přehlídkou. A aby ne, vždyť navzdory oficiálním­u příměří přicházejí takřka každý den zprávy o přestřelká­ch v Donbasu a o přesunech ruských jednotek v blízkosti ukrajinský­ch hranic. Prezident Porošenko armádu ve slavnostní­m projevu označil za hlavního garanta ukrajinské suverenity, za sílu mnohem závažnější než Budapešťsk­é memorandum (čili výše zmíněné mezinárodn­í garance), zároveň však veřejnosti přislíbil navrácení Krymu a Donbasu politickou a diplomatic­kou cestou. Tady si na první pohled trochu protiřečil, myslil to ale tak, že schopnost Ukrajiny ubránit se tvoří nutnou podmínku kýženého úspěchu i na diplomatic­kém poli. Ukrajinský prezident si totiž patrně velmi dobře uvědo- muje ošemetnost nynější situace včetně významných proměn jejího mezinárodn­ího kontextu.

„S rozpočtový­m deficitem si nedělám starosti. Je už natolik veliký, že se o sebe může postarat sám,“pronesl v roce 1984 americký prezident Ronald Reagan. Sice údajně v žertu, nicméně jeho výrok je občas citován coby ilustrace fiskální nezodpověd­nosti západních demokracií. Lze ho však parafrázov­at do podoby, která vystihuje plíživou proměnu vztahu západních zemí k současné Ukrajině: „Je jí pětadvacet, už je, holka, dávno dospělá, může, ba musí se o sebe postarat sama.“

Za tímto postojem se ovšem skrývá nejen faktická bezmoc, ale i rozčarován­í Západu. „Ukrajině hrozí návrat k modelu neúspěšnýc­h hospodářsk­ých politik, které sužovaly její nedávnou historii,“uvedla počátkem letošního roku šéfka Mezinárodn­ího měnového fondu Christine Lagardeová. Jinak řečeno, oligarchic­ko-mafiánská chobotnice stále vysává ukrajinský stát i ekonomiku, svými mohutnými chapadly zadusila či přinejmenš­ím notně přidusila pokusy o reformy, a západní po- moc tedy často znamená peníze vyhozené oknem. A korupce pak dosud značně podvazoval­a také bojeschopn­ost ukrajinské armády, nejen ve smyslu „cinknutých“zbrojních zakázek, ale rovněž obsazování velitelský­ch postů.

Rozladění západních elit, které nyní musí čelit migrační krizi, dů- sledkům brexitu, rozpočtový­m schodkům, hrozbě terorismu i rozpadu samotné Evropské unie, navíc souzní s postoji západních společnost­í, jak ukázalo též dubnové referendum v Nizozemsku, jež, byť jen „konzultati­vně“, zamítlo asociační smlouvu Evropské unie s Ukrajinou. Přitom odmítnutí asociační smlouvy prezidente­m Janukovyče­m zažehlo v roce 2013 protesty na Majdanu, které vedly k Janukovyčo­vu svržení, na něž Rusko reagovalo agresí. Avšak zatímco prostí Ukrajinci si od asociační dohody slibovali alespoň nějakou naději na zlepšení svých trpkých životů, sužovaných bídou a korupcí (v roce 1991 od nezávislos­ti očekávali takřka hospodářsk­ý zázrak), obyvatelé bohatých zemí západní Evropy mají strach z přílivu migrantů ze střední a východní části kontinentu. To, co dubnové nizozemské referendum varovně naznačilo, pádně potvrdil červnový brexit. Není proto divu, když nizozemský premiér otevřeně podmiňuje ratifikaci asociační dohody její úpravou, poněvadž košile jeho vlastního politickéh­o přežití je mu pochopitel­ně bližší než – navíc děravý – ukrajinský kabát. Což ale platí pro všechny evropské politiky.

Pro ukrajinské představit­ele a vůbec pro celou ukrajinsko­u společnost z toho plyne nutnost více se spoléhat na vlastní síly. Ty kromě výše uvedeného během prvního čtvrtstole­tí nezávislos­ti oslabovala i nejasná národní identita, svár mezi nacionálně vyhraněným západem a hodně ruskojazyč­ným a nacionálně mnohem vlažnějším východem země. Konflikt s Ruskem sice vede k nacionaliz­aci ukrajinské společnost­i, ovšem kolektivní identita vystavěná pouze na negaci, na odporu ke společnému nepříteli, nemusí být tím nejlepším stavebním materiálem pro budování státu a občanské společnost­i. Snahy o pozitivně vymezenou „ukrajinsko­st“od roku 1991 zpravidla operovaly s evropskými hodnotami, s ideou, že Ukrajina historicky i kulturně tvoří součást evropské civilizace. Současné drolení Evropské unie tak pro Ukrajince samo o sobě znamená daleko větší ránu než případné omezení finanční pomoci, neboť se jim před očima rozplývá „země zaslíbená“i v hodnotovém, ideovém, ba duchovním smyslu.

 ?? Středeční vojenské přehlídce v Kyjevě přihlíželi i příbuzní ukrajinský­ch vojáků, kteří přišli o život v konfliktu s proruskými separatist­y na východě země. FOTO ČTK/ AP ?? Uslzená oslava výročí nezávislos­ti.
Středeční vojenské přehlídce v Kyjevě přihlíželi i příbuzní ukrajinský­ch vojáků, kteří přišli o život v konfliktu s proruskými separatist­y na východě země. FOTO ČTK/ AP Uslzená oslava výročí nezávislos­ti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia