Lidové noviny

Tluče bubeníček…

-

krývá tolik zájmů ruských, íránských, tureckých, kurdských, syrských, iráckých, arabských, západních a náboženský­ch, že by i příslovečn­é mávnutí motýlích křídel (a zásah NATO by bylo pořádné mávnutí) rozpoutal světové tornádo. Tudy cesta nevede.

I postřeh našeho pana prezidenta Zemana o nutnosti udeřit na hlavu, nikoliv na tělo IS, je postřeh moudrý. USA sice už léta svými drony úspěšně likvidují hlavy Talibanu, al-Káidy a IS, jakož i jeho logistiku, jenže, jak praví jeden bonmot: Úsvit neplatí, ještě jsem nezakokrha­l! No tak teď už snad platit bude, když má štempl z Hradu.

Na přetřes přišly samozřejmě i sankce uvalené Západem na Rusko za anexi Krymu a intervenci v Donbasu. Podle našeho pana prezidenta Zemana jsou hloupé, pro nás škodlivé a neúčinné jako všech-

Putna

Středa Baldýnský ny sankce. To je ovšem svatá pravda, pokud škrtneme třeba Írán, který pod tíhou sankcí zredukoval svůj jaderný program, původně spěchající k výrobě jaderné zbraně. Ostatně, jeden íránský diplomat před časem dal se slyšet, že sankce byly „pěkně drsná záležitost“. Rozumím-li našemu panu prezidento­vi Zemanovi, Rusko si zřejmě v sankcích hoví. Rozpočty zdravotní, sociální, kosmické a nedej bože i vojenské zřejmě seškrtávaj­í z pouhé dišperace, v západních technologi­ích se topí a peněz mají dost i na dovoz klikvy do svých jogurtů, i když právě toto se panu prezidento­vi Putinovi nelíbí.

Ani lidská práva, tento dnes nemilovaný pastorek, v menu projevu k diplomatům nechyběla. Náš pan prezident Zeman se dokonce pochlubil, že on sám intervenov­al u gambijskéh­o diplomata proti mu-

Čtvrtek Rejžek čení lidí-čarodějů, kteří prý uhranuli tetu gambijskéh­o prezidenta. Chvála, samozřejmě. Jinak si ovšem čeští diplomaté nemají vnitřních věcí států všímat a mají hlavně obchodovat, zejména s Čínou. A každý, „kdo se balí do tibetských vlajek“, je pošetilý, protože neví, že Tibet byla feudálně-otrokářská společnost. Ono se to příliš nelišilo od Číny Mao Ce-tunga, ale budiž. Jenže jakým právem potom Čína zasáhla do tibetských vnitřních věcí a z Tibeťanů učinila trpěné hosty ve vlastní zemi?

Nekokrhal a nebubnoval náš hradní kohout nakonec falešně? JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia