Lidové noviny

Vítejte v Terezíně

-

Pustý Terezín

ky a stálé žádná směrovka, že se blížíme k informační­mu centru. Před námi je parkoviště, teprve když ho celé přejdeme, vidíme symbol infocentra.

Podobná situace je i na silnici, kde je sice poutač v češtině, ale písmo je tak malé, že je vidět až ze čtyřmetrů. Zrekonstru­ovaný areál expozice o historii terezínské pevnosti září novotou, u vstupu jsou velké cedule s nápisem v češtině: „Retranchme­nt 5 – návštěvnic­ké centrum.“Nápisy v angličtině chybějí…

„Chceme se jít podívat do Malé pevnosti, jak dlouho asi trvá prohlídka?“pta- jí se turistky anglicky. Pracovník informační­ho centra však dotaz evidentně nepochopil, protože odpovídá: „To je lange strasse, asi jedna uhr.“Tím rozhovor končí, aniž by nabídl informace o dalších památkách v Terezíně nebo je pozval na výstavu, která je jen pár metrů od něj.

Nově vybudovaná expozice Retranchme­nt 5 je součástí projektu Terezín – oživení historický­ch památek, který získal před šesti lety půlmiliard­ovou dotaci z Evropské unie. Je to právě ta, kterou zmiňovala pracovnice v Magdebursk­ých kasárnách, když říkala: „Stej- ně nechápu, proč památník a tyhle nové objekty nejsou nějak informačně propojené. Třeba když někdo přijde k nám, aby se mu zároveň řeklo, že tady nejsou jen ty hrůzy, ale taky něco jiného.“

Terezínský starosta Daniel Trapani má na věc jasný názor: „My nemáme z turistické­ho ruchu téměř žádný příjem, protože naprostá většina lidí jde jen do Muzea ghetta a na Malou pevnost, což jsou objekty památníku. Máme rozpočet 30 milionů a z toho musíme spravovat 95 památkově chráněných objektů.“Blíží se finále naší cesty po Terezí- ně, po čtyřech hodinách ve městě. Jdeme na Malou pevnost. „Myslím, že tohle je místo, které si raději projdu sama. Ten leták mi asi bude stačit,“říká Marie a drží v ruce brožurku ve francouzšt­ině, kde jsou základní informace o pevnosti.

Cestou zpátky do Prahy je zahlédnu, jak nastupují do autobusu. Loučíme se a turistky se shodují. „Klidně bychom zůstaly i do večera, kdyby se dala někde na webu najít informace, co kde je a kolik mi to zabere času. Nechápu, proč informace nejsou přizpůsobe­né turistům, přitom by stačilo tak málo,“uzavírá Cécile.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia