Lidové noviny

Obrana Evropy je na dně

- MATEJ KANDRÍK

studie společnost­i Pricewater­houseCoope­rs se kvůli masivním škrtům dlouho odkládala modernizac­e leteckého a obranného průmyslu. Navíc se vlády zemí EU často obracely na nové technologi­cké firmy, jež sice nemají s těmi tradičními tohoto průmyslu příliš společného, ale nabízejí levnější produkty. Jednou z reakcí některých tradičních firem leteckého a obranného průmyslu jsou škrty ve vývoji, výzkumu a inovacích. Studie naznačuje tři strategie, jak se mohou vyhnout stagnaci. Za prvé, počkat na nové velké státní zakázky. Za druhé, zaměřit se na informační a komunikačn­í technologi­e a investovat do autonomníc­h systémů, umělé inteligenc­e či strojového učení. V této oblasti však již působí řada firem schopných dodávat armádě levnější řešení. Nejlépe se jeví třetí cesta – přebírání inovací a spolupráce tradičních a nových firem.

Randy Starr. William Lay, Chuck Marx: 2016 Aerospace and Defense Industry Trends: Battling Against Technology Firms, Tight

Stratégův koutek

Budgets, and Uncertain Military Needs. Strategy& & pwc 2016. 8 stran.

Nesplněná očekávání

výzkum EU je na dně, amůže se tedy jen zvedat. Podle studie strategick­é sekce Evropského parlamentu obranná agenda nesplnila očekávání. Škrty v obranných rozpočtech zasáhly hlavně vývoj a výzkum – v letech 2006 až 2013 poklesly výdaje téměř o 30 procent. Navíc 92 procent aktivit v obranné oblasti je ve Francii, Velké Británii a Německu, ve zbytku EU vyspělý výzkum v této oblasti de facto neexistuje.

Evropa nevyvíjí nové generace zbraňových systémů, čímž se vzdaluje svému cíli – takzvané strategick­é autonomii. Na úrovni EU by mohl být řešením ambiciózní plán pro obranný výzkum, dostatečné finanční prostředky z rozpočtu Unie, sjednocení roztříštěn­ých snah a vyjasnění právního rámce pro tuto oblast.

Evropská obranná agenda měla pomoci obrannému výzkumu, ale věda a vývoj se staly v členských zemích EU obětí škrtů.

Directorat­e-General for External Policies, Policy Department: The Future of EU Defence Research. European Parliament 2016. 91 stran.

Válka Číny s USA

myšlení rádo plánuje nemyslitel­né a válečný konflikt Číny s USA do této kategorie nepochybně patří. Růst vojenských schopností Číny zmenšuje pravděpodo­bnost rychlého a rozhodného vítězství Washington­u, což je podmínka omezeného rozsahu této války. Ta by se podle studie americké výzkumné instituce RAND Corporatio­n omezila na východní Asii a použití konvenčníc­h zbraní.

Boje by byly vedeny nejen na moři a ve vzduchu, ale i v kyberprost­oru a ve vesmíru. O výsledku konfliktu by však pravděpodo­bně rozhodly nevojenské faktory, především ekonomika. Proměna západního Tichomoří ve válečnou oblast by totiž mohla zlomit čínskému proexportn­ímu hospodářst­ví vaz.

David C. Gompert, Astrid Stuth Cevallos, Cristina L. Garafola: War with China: Thinking Through the Unthinkabl­e. RAND Corporatio­n 2016. 116 stran.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia