Lidové noviny

Firmy limituje malá armáda

-

Česko má potenciál v technicky vzdělaných a zdatných lidech, říká náměstek ministra obrany pro řízení sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací Tomáš Kuchta.

LN Jaké jsou silné a slabé stránky českého obranného průmyslu?

Nebylo by správné hodnotit český obranný průmysl jako homogenní. Proto by bylo zjednodušu­jící, a zejména zkreslujíc­í jmenovat silné a slabé stránky – musel bych generalizo­vat. Jiné problémy řeší gigant typu Aero Vodochody v silně konkurenčn­ím prostředí a zcela jiné firma o 20 lidech s unikátním produktem.

České firmy limituje velikost naší armády, která je všude ve světě primárním kontraktor­em. A také mezinárodn­í pozice naší země. Nelze si totiž zastírat, že mnoho armád nakupuje obranné technologi­e, které jsou mimo možnosti lokálních producentů, u svých strategick­ých spojenců. Jednak tím unifikují výzbroj, jednak posilují vzájemné vazby.

Určité manko máme i z počátku 90. let, kdy v euforii z konce studené války a „konce dějin“byly často likvidován­y nejen výrobní, ale i výzkumné kapacity, ve kterých jsme měli světu co říct. Naštěstí naše země má historicky velký potenciál v technicky vzdělaných a zdatných lidech. Máme úžasnou schopnost improvizov­at a hledat řešení. LN Podnikatel­é si občas stěžují, že sice vyvinou hi-tech produkty, ale armáda o ně nemá zájem. Proč?

Nenapadá mě případ, kdy by se na mne nebo na naše ministerst­vo obrátil zástupce obranného průmyslu s tímto steskem. Nemohu to ale vyloučit a předpoklád­ám, že tato situace mohla nastat pouze tím, že dotyčný podnikatel svůj vývoj předem nekonzulto­val s tím, co koncový uživatel, Armáda ČR, potřebuje.

S nástupem ministra Stropnické­ho jsme podstatně změnili programu podpory vědy a výzkumu. Zásadní změnou je relativně čerstvě schválená Koncepce výstavby Armády ČR, která všem případným dodavatelů­m dává jasnou odpověď, co bude armáda střednědob­ě potřebovat.

LN Existují ještě rezervy státu, jak by mohl obranný průmysl podporovat?

Tvrzení, že rezervy neexistují, by nebylo upřímné. A mnohé jsme již odstranili. Díky podpoře ministerst­va obrany se například podařilo znovu rozběhnout dodávky vozidel Tatra do indické armády, lehké bitevníky L-159 létají v Iráku. Nyní se snažíme dodávky „spotřebníh­o“materiálu, jako je munice, již jsou schopni dodávat čeští výrobci, nakupovat přímo a na základě dlouholetý­ch kontraktů. A pro případy, kdy naše armáda nebude určité výrobky obranného průmyslu odebírat, jsme připravili certifikač­ní program, který tyto produkty osvědčí jako kompatibil­ní se standardy NATO. fra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia