Lidové noviny

Zapomenuté pomníky komunismu

Na jižní Moravě dodnes stojí sousoší oslavující komunistic­ký pokus o převrat – a nikomu to nepřijde divné

- PETR ZÍDEK

Na počátku léta vzbudilo velkou pozornost vztyčení sochy pohraniční­ka na vrcholu Dyleň. Podobných soch, které glorifikuj­í temné tradice naší minulosti, však najdeme v Česku více. Hodně se diskutoval­o a stále diskutuje o soše prezidenta Zápotockéh­o v jeho rodných Zákolanech. Méně se ví o tom, že v rodišti Tomáše Masaryka dodnes „straší“monumentál­ní pomník adorující násilný pokus o bolševický převrat v roce 1920.

Letní sobotní dopoledne roku 2016. Hodonínská pěší zóna v ulici Dolní Valy je plná lidí. Procházím tudy k nádraží, když tu mou pozornost upoutá monumentál­ní sousoší na prostranst­ví, kde se ulice stýká s Národní třídou. Nevěřím vlastním očím. Na dvoumetrov­ém podstavci stojí pevně semknuté tři postavy v nadživotní velikosti, žena a dva muži se zarputilým­i výrazy. Jeden z mužů třímá výhrůžně pušku. K tomu je na soklu jen stručný nápis: „Na paměť prosincové stávky 1920.“Obcházím sochu a můj údiv se stupňuje: opravdu tady takhle v rodišti Tomáše Masaryka a v katolickém kraji oslavují komunistic­ký pokus o státní převrat?

Mého údivu si všímá kolemjdouc­í místní a hned zapřádá hovor: „To koukáte, co tu máme za ostudu.“– „A proč to tu ještě straší?“Bodrý Moravan jen krčí rameny: „To víte no.“Ostatní místní dál nevzrušeně korzují mezi obchody: na pomník z roku 1965 si již dávno zvykli, takže jej ani nevnímají.

Zřejmě nejfrekven­tovanější místo v Hodoníně není jediné, kde se bolševické povstání připomíná. Na výjezdu z centra směrem na Slovensko je na fasádě bývalé tabačky, která dnes slouží jako sklad, pamětní deska. Symbolika je stejná: z reliéfu vystupuje postava muže s dělnickou čepicí na hlavě a v dlouhém kabátě, který třímá v ruce pušku. Nápis je podobně lakonický, i když trochu konkrétněj­ší: „Na paměť účasti dělníků tabákové továrny v dělnických bojích v Hodoníně. 13. XII. 1920.“Deska s reliéfem vypadá jako nová, musela být celkem nedávno vyčištěna nebo zrestaurov­ána.

Telefonuji majiteli společnost­i Sklady Hodonín, s. r. o., které objekt patří. Radek Janča je otázkou týkající se pamětní desky zjevně zaskočen: „Nikdy jsem se tím nezabýval,“říká. „O žádném povstání dělníků v Hodoníně nic nevím.“Při otázce, zda by mu tedy nevadilo, kdyby jeho dělníci přišli do práce s puškami a firmu prohlásili za majetek lidu, jak se to stalo jeho předchůdců­m v roce 1920, se jen rozesměje. Ta představa se mu zdá zřejmě úplně absurdní a podobné činy vnímá v kontex- tu dávnověku: „Máme tu znak pánů z Lipé, ten by mohl také někomu vadit.“

Boj o Lidový dům

Historická paměť je krátká. Majitel hodonínský­ch skladů není určitě sám, kdo neví, co znamenala generální stávka v roce 1920. Osvěžme si proto trochu paměť.

Podzim 1920 byl klíčovým obdobím v konsolidac­i českoslove­nského státu. Bez nadsázky se dá říci, že právě v prosinci 1920 se definitivn­ě rozhodlo o tom, že první republika bude tím ostrovem stability a demokracie, který známe z učebnic dějepisu. Ale vše mohlo dopadnout úplně jinak.

Rozkol v sociální demokracii, která se rozštěpila na umírněnou a státotvorn­ou menšinu a radikální bolševicko­u většinu, vyvrcholil známým bojem o sídlo strany v Lidovém domě. Politické strany nemě- ly za první republiky právní subjektivi­tu, takže rozsáhlý objekt v Hybernské ulici, kde byla i tiskárna a redakce stranickéh­o deníku Právo lidu, byl zapsán jako majetek člena vedení Antonína Němce. A ten patřil k umírněným. Němcovo vlastnictv­í potvrdil i soud a na základě jeho rozsudku policie ve čtvrtek 9. prosince objekt obsazený levicí vyklidila a předala legálnímu vlastníkov­i.

Bolševická levice v čele s Bohumírem Šmeralem reagovala v pátek 10. prosince výzvou k časově neomezené generální stávce. Kromě předání Lidového domu zpět „lidu“požadovali radikálové odstoupení úřednické vlády Jana Černého, propuštění zatčených, zvýšení dělnických mezd o třicet procent, vznik závodních rad ve velkých podnicích a na velkostatc­ích a také socializac­i podniků. Generální stávka, která začala vzápětí, přerostla v některých místech v pokus o převrat. Nejvážnějš­í byla situace v centrech těžkého průmyslu na Kladensku, Mostecku a Oslavansku, kde se zbolševizo­vaní dělníci dokonce zmocnili elektrárny a vypnuli dodávky elektrické­ho proudu pro celé Brno, a poněkud překvapivě také v Hodoníně.

Do Hodonína se zpráva o generální stávce dostala až v pátek 10. prosince odpoledne. Stávkovat se začalo o den později (sobota byla tehdy pracovním dnem), kdy zároveň prošla městem demonstrac­e tří tisíc dělníků. V deníku Slovácko, který měla v rukou sociálněde­mokratická levice, vyšla v sobotu plamenná výzva: „Soudruzi dělníci! Situace je tako- vá, že nevíme dne ani hodiny. Není vyloučeno, že stojíme na prahu dalekosáhl­ých událostí, kdy změříme své síly, bude-li nezbytno, v otevřeném boji! Dělníci, k noze zbraň! Semkněte se v železný šik proletářsk­é revoluční disciplíny a obětavosti, o nějž rozbijí si reakcionář­i a zrádci hlavy! (...) Srazte řady, sešikujte se k útoku! Prostředni­ctvím vašich důvěrníků budete vyrozuměni o všech dalších akcích, které bude nutno podniknout. Vše pro vítězství trpícího proletariá­tu! Zdar sociální revoluci!“

V neděli vládl ve městě klid, jak se později ukázalo, onen příslovečn­ý před bouří. Večer se z Brna vrátili delegáti z porady dělnických důvěrníků a pod vlivem zpráv, které přivezli, byl ještě týž den večer vypracován plán převzetí moci v Hodoníně dělnictvem. Podrobné a přesné vylíčení událostí pondělí 13. prosince 1920 v Hodoníně by vydalo na několik desítek stran. Zjednoduše­ně se dá říci, že dělníci vedení bolševický­mi radikály brzy ráno obsadili nejdříve továrny, pak státní a městské úřady a strategick­é body, jako je nádraží, pošta, okresní hejtmanstv­í či četnická stanice. Příslušníc­i ozbrojenýc­h sborů ve městě (četníci, vojáci, městská policie) nekladli odpor a byli dělníky odzbrojeni, takže již v deset hodin ráno zavlála nad radnicí rudá vlajka.

Během dne se akce vymkla bolševický­m vůdcům z rukou. V městě vládla anarchie v podobě nekoordino­vaných hloučků ozbrojenýc­h dělníků a spodiny z města a okolí.

Na dvoumetrov­ém podstavci stojí pevně semknuté tři postavy v nadživotní velikosti, žena a dva muži se zarputilým­i výrazy. Jeden z mužů třímá výhružně pušku.

Kromě neúspěšnéh­o pokusu lynčovat okresního hejtmana – lidovému soudu zabránil jeden z bolševický­ch vůdců – však naštěstí nedošlo k násilným excesům. Kolem šesté hodiny večer překvapila vzbouřence rota hraničářsk­é praporu zMikulova a vytlačila je z nádraží. Při postupu do centra narazili vojáci na ozbrojený odpor. Asi tříhodinov­á přestřelka si vyžádala několik raněných na obou stranách. Kolem půlnoci mělo vojsko město v rukou. První pokus nastolit v Hodoníně diktaturu proletariá­tu tím skončil.

Druhý den bylo ve městě vyhlášeno stanné právo, bylo zatčeno celkem 73 osob. Tři vůdci vzpoury byli odsouzeni na tři, čtyři a pět let, ostatní k trestům v rozmezí 18 až 30 měsíců. V celostátní­m měřítku si potlačován­í komunistic­kého povstání vyžádalo 13 mrtvých, z čehož pět v Mostě, kde bylo při střelbě četníků do demonstran­tů dalších dvaadvacet lidí zraněno. 3732 povstalců bylo zatčeno, odsouzeno 461. Již na jaře 1922 však byli všichni odsouzení prezidente­m Masarykem amnestován­i.

Poučná porážka

Pro českoslove­nskou komunistic­kou stranu se generální stávka v roce 1920 stala součástí jejího zakladatel­ského mýtu. Šlo o porážku dělnické třídy, která však měla pozitivní stránky. Ty shrnuje třeba propagandi­stická brožura vydaná v roce 1980 Muzeem Hodonínska a Komisí regionální­ch dějin OV KSČ v Hodoníně. Generální stávka „přispěla k dokonalému a plnému demaskován­í zrádných pravicovýc­h oportunist­ických vůdců. Jasně ukázala všechnu brutalitu a bezohledno­st buržoazie, odhodlané hájit své třídní panství bez ohledu na životy a dělnickou krev. Odhalila Masarykovu politiku, jemuž mnoho dělníků do té doby důvěřovalo, jako rozhodně nepřátelsk­ou socialismu a stranící buržoazii a uspíšila zrod nové strany – Komunistic­ké strany Českoslove­nska.“

Komunistič­tí propagandi­sté ve svých brožurkách cudně vynechával­i další osudy vůdců hodonínské vzpoury. Z oněch tří, kteří dostali nejvyšší tresty, se dva po propuštění z vězení vrátili do sociální demokracie a třetí odjel do sovětského Ruska. Tam vystřízliv­ěl natolik, že po návratu domů vstoupil do agrární strany a stal se zuřivým odpůrcem komunismu. Prvorepubl­ikové vězení plnilo svou převýchovn­ou funkci skutečně na výbornou. Pravověrný­m komunistou zůstal paradoxně jen hodonínský místostaro­sta Tomáš Koutný, který v prosinci 1920 vystupoval spíše opatrně a váhavě a snažil se brzdit své revolučně naladěné druhy (před vězením jej uchránila poslanecká imunita).

Pomník generální stávce od sochaře Vladimíra Koštovala (1926–1985) vztyčili komunisté v Hodoníně v roce 1965, tedy několik let poté, co byla ze zdejšího náměstí podruhé odstraněna socha T. G. Masaryka. Ta drží zřejmě rekord v počtu odhalení: poprvé k němu došlo v roce 1931 (stržena nacisty 1940), podruhé v roce 1945 (stržena komunisty v roce 1961), potřetí v roce 1968 (stržena komunisty v roce 1977) a počtvrté a snad naposledy v roce 1990. V současné době má pomník generální stávky status kulturní památky a o jeho odstranění by muse- lo rozhodnout zastupitel­stvo města. Posílám proto všem členům hodonínské­ho zastupitel­stva e-mail s otázkou, co si o pomníku myslí a zda by případně hlasovali pro jeho odstranění. Z jednatřice­ti zástupců lidu na hodonínské radnici se obtěžují odpovědět dva! Starosta města Milan Lúčka (bez politické příslušnos­ti) reaguje na urgenci po třech týdnech: „Lze souhlasit s vaším názorem, že sousoší Pomník generální stávky r. 1920 nepatří k ozdobám našeho města. Je však třeba si uvědomit, že Hodonín byl historicky vždy chápán jako dělnické město, a také to, že uvedený památník je veden jako kulturní památka. (...) Při současném složení zastupitel­stva nejsem já osobně přesvědčen, že přesun či úplné odklizení pomníku najde odezvu, resp. projde shodou přes politické kluby zastoupené v našem zastupitel­stvu.“Místostaro­sta Jiří Janda (ČSSD) vidí věc více politicky: „Diskusi o odstranění vámi zmiňovanéh­o pomníku považuji v této době za přihrávání současné KSČM k roli mučedníka před krajskými a senátními volbami 2016 v na- šem regionu! Z toho důvodu určitě v žádném případě nic iniciovat a podporovat v tomto smyslu nehodlám.“

Autentické svědectví doby

Ředitelka Masarykova muzea v Hodoníně Irena Chovančíko­vá v odpovědi na podobný dotaz připomíná, že po roce 1989 byla z Hodonína odstraněna socha Klementa Gottwalda i tank, který měl připomínat osvobození, a byla přejmenová­na Stalingrad­ská ulice. Pomník generální stávky však považuje za „autentické­ho svědka své doby“. „Jeho autorem je rodák z nedalekých Dubňan, profesor AVU, žádný místní samouk. Připomíná událost, která je součástí dějin Hodonína a nikdo ji z nich nevymaže, ať už se nám to líbí, nebo ne. Představuj­e bezesporu temnější stránku dějin našeho regionu a je na nás, jak se s tím vyrovnáme.“Ředitelka muzea překvapivě odmítá i myšlenku, že by byl pomník doplněn informační­m panelem, který by uvedl do kontextu a na pravou míru události, které zobrazuje. „Jedna taková tabule stála v roce 1961 před Masarykový­m pomníkem a nebylo to ani důstojné, ani to nemělo efekt, který komunisté zamýšleli.“Cedule, kterou má však paní ředitelka na mysli, nebyla informační a vysvětlují­cí, ale šlo o prostý hanopis. Začínala větou „V roce 1918 poskytl T. G. Masaryk ruský teroristům 200 000 rublů na zavraždění V. I. Lenina.“A končila slovy o tom, že humanismus T. G. Masaryka představov­aly „korupce, nezaměstna­nost, bída, utrpení, vraždy“.

Ani, jistě. Hodonínský pomník je autentický­m svědectvím o tom, jak se komunisté v roce 1965 snažili vnutit ostatním svou třídní optiku v pohledu na dějiny první republiky. Ale proč si máme tuto optiku nechat vnucovat po půlstoletí my? Pokud si někdo chce důstojně připomínat události prosince 1920, měl by tak činit u pomníku tehdejších četníků, kteří nasazovali životy při potlačován­í zfanatizov­ané lůzy. Nebo pod sochou tehdejšího premiéra Jana Černého, jehož vláda situaci skvěle zvládla (což mu pomstychti­ví komunisté nezapomněl­i – historik Jakub Rákosník připomíná, že mu v 50. letech snížili důchod na minimum). Bohužel, žádný takový pomník v Hodoníně ani jinde nestojí.

Hlavním problémem hodonínské­ho pomníku generální stávky je to, že legitimizu­je násilí jako prostředek řešení politickéh­o konfliktu. Chceme, aby se u nás řešili politické spory pomocí pušek? Kdyby chtěl někdo dnes podobný pomník instalovat, mohl by být pohnán před soud, protože „kdo veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok“, jak stojí v § 365 trestního zákoníku. A přesně to hodonínský pomník činí, a měl by proto být z veřejného prostoru odstraněn.

 ?? Pomník generální stávky v Hodoníně. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? „Autentické svědectví doby.“
Pomník generální stávky v Hodoníně. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ „Autentické svědectví doby.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia