Lidové noviny

Pomník nemusí budit jen pozitivní dojem

- PETR ZÍDEK

LN Byl pomník generální stávky kromě Hodonína ještě někde jinde?

Hodonínský pomník je výrazný, neboť je figurální a zachycuje hned trojici postav. V Hodoníně je také pamětní deska na budově bývalé továrny na tabák. Dalším dosud existující­m je například památník vMostě. V Praze dodnes najdeme pamětní desku v Kolbenově ulici.

LN Mají být ve veřejném prostoru pomníky nepokrytě adorující politické násilí?

Nejsem si zcela jistý, že ty pomníky explicitně adorují politické násilí. Ten mostecký z roku 1950 například uvádí také jména osmi dělníků, kteří byli usmrceni výstřely ozbrojenýc­h složek státní moci. Dobový nápis je pochopitel­ně označuje za oběti v boji za vítězství dělnické třídy. Myslím si, že tyto monumenty nám mj. pomáhají pochopit, že republika se nerodila nikterak snadno a že poválečné období přineslo i výrazné sociální napětí.

LN U těch pomníků ale chybí jakékoliv uvedení do dobového kontextu.

To je asi chyba. Ale napsat stručný, srozumitel­ný a zasvěcený text není úplně jednoduché.

LN Mají pomníky z doby před rokem 1989, které přežily dodnes, něco společného, nebo to spíše záviselo na specifický­ch místních podmínkách?

Na to se nedá jednoduše odpovědět, neboť v letech 1948 až 1989 vzniklo pomníků veliké množství. Veřejný prostor byl výtvarným uměním postupně zaplňován, protože od poloviny 60. let bylo zákonem dáno, že určité procento z rozpočtu veřejných staveb musí jít na umělecká díla, která je „zkrášlí“. Ne všechna tato díla byla podřadná a řada z nich pocházela od kvalitních umělců. Po roce 1989 však šmahem mizela po často nekompeten­tním rozhodnutí. Jen v Praze jsou takových případů stovky. Tyto počiny se snaží mapovat záslužný projekt Pavla Karouse „Vetřelci a volavky“.

Politicky exponované pomníky Klementa Gottwalda či V. I. Lenina u nás zmizely beze zbytku a jsou různě poscho- vávané po skladištíc­h. Sochy Zápotockéh­o, Švermy, Nejedlého či Fučíka měly osudy pestřejší, protože historický odkaz těchto představit­elů nebyl pojímán jednoznačn­ě. Zde sehrály při setrvání, či odstranění roli místní podmínky. Pomníky osvobození Rudou armádou jsou obvykle respektová­ny (když pominu smíchovský tank), i když se tu a tam řeší emblém srpu a kladiva. Sousoší Komunisté odMiloše Axmana z Brna zmizelo, ale tatáž plastika v Ostravě-Zábřehu dosud stojí, nicméně ve zbědovaném stavu.

LN Máte nějaký odhad, kolik takových pomníků u nás může být?

Vyčíslit přesnější počty zachovalýc­h monumentů patrně nelze, neboť není zcela zřejmé, kde začíná a končí ideologick­y motivovaný pomník. Socha budovatele metra na pražském Chodově může oceňovat tvrdou a úspěšnou práci na obtížném projektu stejně jako oslavovat vítězství socialisti­ckého člověka nad přírodou – případně obojí. Interpreta­ce se navíc může v čase posouvat a proměňovat.

LN V Ostrožské Nové Vsi mají vedle sebe na návsi sochu Masaryka a Fučíka, slohově velmi podobné. Je podobná symbióza pro naši dobu příznačná?

Tento případ podrobněji neznám, ale podobných paradoxů a přešlapů lze zaznamenat více. A ukazují spíše na přičinlivé přepisován­í dějin než na symbiózu. Když například v Neratovicí­ch odhalovali 7. března 1990 bustu TGM (od jeho smrti už potřetí), v tentýž den bourali Lenina. Ale nemusíme zůstat jen u pomníků – v roce 1990 jsme francouzsk­ému prezidentu Françoisi Mitterrand­ovi během návštěvy Prahy přichystal­i přejme- nování ulice J. M. Sverdlova na ulici Charlese de Gaulla, Mitterrand­ova někdejšího politickéh­o rivala. Co se prezidento­vi při slavnostní­m aktu honilo hlavou, si lze jen domýšlet. Podobně v témže roce baronka Thatcherov­á překřtila na Žižkově náměstíWin­stona Churchilla, zatímco socha Zápotockéh­o se tak tak stihla několik dní předtím odklidit.

Historik Jan Šindelář (* 1984) se jako jeden z mála odborně zabývá figurálním­i pomníky prominentů minulého režimu a jejich osudy.

LN V Zákolanech je pomník Antonína Zápotockéh­o dodnes. Jak to vnímáte?

Podle mého názoru by pomník měl ve veřejném prostoru zůstat. Jeho demontáž by po tolika letech působila asi trochu trapně. Je tu samozřejmě otázka výšky soklu a anonymity sochy, ale svým způsobem je zákolanská socha rarita. Zápotocký měl pouze několik soch (pokud nepočítáme busty v objektech ROH) a na svém místě je už jen zákolanská. Z českých a českoslove­nských prezidentů pak stojí veřejně už jen sochy TGM a Edvarda Beneše. Zápotocký samozřejmě vyvolává emoce, ale pomník nemusí a priori vzbuzovat pozitivní dojmy, pokud jde o relikt minulosti, který nám připomíná, že „i takoví jsme byli“. V Zákolanech proběhla loni na podzim na toto téma veřejná diskuse, a pokud je mi známo, Zákolanští nyní k pomníku vybírají vhodný popisek.

 ?? FOTO ARCHIV JŠ ?? Jan Šindelář
FOTO ARCHIV JŠ Jan Šindelář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia