Lidové noviny

Holčičky a chlapi

Osobní výběr ze světového tisku

-

Sezona dovolených končí, ale texty o ní ne. Pro ocenění domova bývají užitečné cizí brýle. V The New York Times („6 evropských zemí, 9 dnů, 0 letadel“) to objasňují Susan Keithová s Johnem Oudensem, kteří procestova­li Evropu od Kiruny až do Lisabonu.

„Projeli jsme přes tři tisíce mil od polárního kruhu až k Atlantiku za devět dnů. Navštívili jsme šest zemí, viděli devět muzeí, zpívali v živé televizní soutěži, absolvoval­i tři pěší túry a skrze sklenici červeného vína jsme pozorovali Měsíc nad kopci. Přitom jsme ani jednou nepřekroči­li bezpečnost­ní bariéru na letišti. Vystačili jsme si se skvělým systémem evropských železnic.“

Je zajímavé, jak se Američané diví něčemu, co my pokládáme za běžné a normální. Ale faktem zůstává, že obráceně – aby Evropan přiletěl do Států a celé je projel vlakem – by to asi moc nešlo.

*** Evropa má však ještě progresivn­ější cíle. Spiegel Online zpovídá Petru Thomasovou, vystudovan­ou kunsthisto­ričku a archeoložk­u. Živí se jako jednatelka Fóra Cestovat jinak a nabízí dovolené ve stylu setrvalého rozvoje. V rozhovoru prozrazuje zajímavé informace.

Ideální dovolenou jsou dny strávené na balkoně. Tam vyprodukuj­ete na osobu 59 kg CO . Kulturní cestou autobusem po Jižním Tyrolsku zvýšíte globální emise o 216 kg CO . Rodinná dovolená na Rujaně je jen o fous horší – 258 kg skleníkové­ho plynu na osobu. Lyžování v rakouských Alpách vás posune na hodnotu 423 kg CO , ale skutečné grády to nabírá až u moře. Pobyt na pláži na Mallorce – 1518 kg CO na osobu. Cesta lodí po Středozemn­ím moři – 1763 kg. A vítězem se stává… all inclusive dovolená vMexiku, ergo 7218 kg CO na osobu (z toho samotný let vyprodukuj­e 6361 kg).

Našinec si nicméně říká, že na všem se dá ještě pracovat. Proto mu v textu schází ZBYNĚK PETRÁČEK zásadní informace: kolik zelených rostlin by muselo být na balkoně, aby při procesu fotosyntéz­y pohltily 59 kg CO , a tím snížily dovolenkov­ou emisní zátěž až na nulu?

*** A teď tu máme téma Rio de Janeiro. Ženská gymnastika bývala doménou východního bloku, leč dnes ji ovládají Američanky. V The New York Times nabízí feministic­ký pohled na věc Chloe Angyalová – editorka webu Huffington Post a též bývalá gymnastka.

„Gymnastika patří k nemnohým sportům, které jsou tak nějak automatick­y ženské,“píše Angyalová. Když se řekne gymnastika, téměř vždy se tím myslí ženská gymnastika. Ačkoliv na prvnímoder­ní olympiádě roku 1896 v Aténách byli všichni gymnasté muži, platónským ideálem gymnasty bývala dlouho žena. Dnes je gymnastika výjimečná i tím, že mladé dívky v ní mají větší prestiž než dospělí muži – a na olympiádě mají větší šanci na zisk medaile než oni.

Ale jinou věc pokládá Angyalová za téměř diskriminu­jící. Jak to, že muži mají v gymnastice větší „životnost“než ženy? Jak to, že gymnasté závodí skoro do třicítky, kdežto gymnastky jsou vyřízené dříve, než smějí legálně pít alkohol? Sama autorka na to odpověď nemá. Našinec ale může spekulovat, že Angyalová zřejmě nepamatuje éru Věry Čáslavské. Ta dokázala získat medaile na třech olympiádác­h po sobě, vrchol kariéry zažila v 26 letech, a přitom nevypadala jako drilovaná holčička, ale jako normální žena.

Jak to, že gymnasté závodí skoro do třicítky, kdežto gymnastky jsou vyřízené dříve, než smějí legálně pít alkohol?

*** Jinak zkoumá olympiádu David Rosenberg v Ha-arecu. Izraelská výprava zažila v Riu dva drobné incidenty. Nejprve ji nepustil do olympijské­ho autobusu vedoucí libanonské­ho týmu. Pak egyptský judista Šahábí odmítl podat ruku vítěznému Izraelci Sasonovi. Banality, jenže…

Rosenbergo­vi vadí, že i západní média to pojala jako příklady „blízkových­odního napětí“. Ano, napětí tam je. Ale v Riu se nestaly provokace izraelskýc­h olympionik­ů vůči Arabům, jemenských vůči Saúdům, ač Saúdská Arábie bombarduje jejich zemi, arabských vůči Syřanům, Íráncům či Rusům, ač Írán i Rusko hrají v syrském krveprolit­í klíčovou roli. Jen postoje vůči Izraeli jsou stále stejně paušální. Může pak někdo věřit, že je to kvůli izraelské politice?

Podle Rosenberga tu nejde o postmodern­í rasismus, do něhož spadnete netušeně – stačí říci někomu něco, co vnímá jako „mikroagres­i“. Nejde ani o rasismus instituční typu přijímacíc­h standardů na univerzity, jež de facto vytvářejí rasové bariéry. Vztah Arabů k Izraeli se opírá o hlubokou nenávist dělající ze všech Izraelců jedno monstrózní společenst­ví, které si nezaslouží žít v naší oblasti.

I toto patří k poučením z her v Riu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia