Lidové noviny

Mučení rozhodně není řešení

-

V Orientaci vyšel 13. srpna titulní text nazvaný Teroristé, tikající bomba a mučení. David Černý v něm představil jasnou tezi: Není-li jiná možnost… a času je málo, je z morálního hlediska přípustné, aby se přistoupil­o k mučení jako nástroji získání životně důležitých informací. Tento závěr je nutné odmítnout z filozofick­ých i zcela praktickýc­h důvodů.

A když můžeme mučit, mohli bychom i popravovat, zbavovat lidi jiných základních práv než práva na tělesnou integritu nebo alespoň mučit preventivn­ě kvůli zastrašení. Účel světí prostředky.

Druhým praktickým důvodem je fakt, že mučení coby nástroj k získávání životně důležitých informací selhává. Na rozdíl od seriálů a filmů v reálném světě nejsou téměř žádné důkazy, že by tato praktika fungovala. Mučení není reálným zdrojem věrohodnýc­h informací. Nejen případy spojené se „svatou inkvizicí“, ale i izraelské zkušenosti z poslední doby dokazují, že mučení je žalostně neúčinný prostředek k zabránění teroristic­kým útokům. Mučený si totiž často raději něco vymyslí a přizná se i k tomu, co neudělal či neví, než aby trýznění dále snášel. Tak může vyšetřován­í zavést na scestí.

Bývalý izraleský soudce a uznávaná kapacita Aharon Barak připomíná, že když se jako člen izraelskéh­o nejvyššího soudu v konkrétníc­h případech domáhal informace, jak mučení přispělo ke zdaru konkrétní operace, byly mu vždy tyto informace odepřeny s tím, že jsou tajné. Z praxe zjistil, že se na mučení čekalo i několik dní a v drtivé většině případů nešlo o žádnou skutečně „tikající bombu“a podezřelý byl propuštěn.

Třetí argument: hrozba odvetné reakce a eskalace. Skupiny, které se považují za oběti mučení, ho začnou často samy provozovat, což vede k začarované­mu kruhu zejména v různých náboženský­ch či národnostn­ích konfliktec­h. Někdy je lepší určité praktiky nevyužít a ztratit z krátkodobé­ho hlediska, než nastartova­t bezhlavé krveprolit­í na několik generací. To je podobné jako u argumentu se „šikmou plochou“. Případy tikající bomby nelze uvažovat izolovaně. Je nutné se zamýšlet nejen nad důsledky v řádu dnů, ale i v řádu měsíců a let.

Poslední argument souvisí se zmíněním seriálovým agentem Jackem Bauerem. Kdo z „normálních“lidí je schopen mučit, aby jej to nepoznamen­alo. Chcete mít život jako Jack? Mezi svými kolegy člověka, který je schopen cíleně ostatním způsobovat nesnesitel­nou bolest, příliš lidí v reálném světě neuvítá. Z různých anket v americké armádě plyne, že „mučitel“je často vlastními lidmi považován za psychopata a rozkládá vnitřní morálku jednotky.

My to prostě nedělejme

Hlavním argumentem proti mučení však není jeho praktická nevýhodnos­t, nýbrž fakt, že je prostě v rozporu s hodnotami naší civilizace. Často lze v poslední době slyšet, že uprchlíci „musí přijmout naše evropské hodnoty“. To jistě ano. Jaké hodnoty to ale jsou? V prvé řadě humanismus a důstojnost každého konkrétníh­o člověka. Pokud bychom v reakci na teroristy zavedli mučení, děláme přesně to, co teroristé chtějí: vzdáváme se našich hodnot. Mučení je tak nepřípustn­é i z filozofick­ých důvodů.

Vycházet tudíž ze striktní teorie důsledků je velmi nebezpečné. Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. I kdyby mohlo mučení pomoci v konkrétním případě, neměli bychom z něj dělat práv- ní ani morální standard, jelikož to naruší společensk­ý řád, dlouhodobo­u strategii naší společnost­i.

David Černý hovoří o osobách, které jsou zmocněny, aby spravovaly obecné dobro. Tedy patrně nějaké dobro s velkým D. Takové osoby prý mohou v extrémních případech mučení užít. Jakmile ale někdo začne argumentov­at Dobrem či Spravedlno­stí bez dalšího, je vhodnémít se na pozoru. To přece dělají i teroristé, kteří své útoky právě teorií důsledků mohou obhájit, stejně jako ten, kdo připouští mučení malé holčičky za účelem rozvázání jazyka jejího otce teroristy.

Soudce Barak, který nedávno v izraelské Haifě vystoupil na konferenci Ústavnost v extrémních podmínkách, jedno ze svých slavných rozhodnutí z roku 1999 uzavřel takto: „Přestože musí demokracie často bojovat s jednou rukou svázanou za zády, má pořád druhou rukou navrch.“

 ?? Agent Jack Bauer v seriálu 24 je v akci – tentokrát nemučí, nesbírá informace, netrestá, ale s pomocí sekyry zachraňuje svého parťáka i svět. FOTO WWW. 24SPOILERS. COM ?? Máme být jako on?
Agent Jack Bauer v seriálu 24 je v akci – tentokrát nemučí, nesbírá informace, netrestá, ale s pomocí sekyry zachraňuje svého parťáka i svět. FOTO WWW. 24SPOILERS. COM Máme být jako on?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia