Lidové noviny

Žádná „židovská skupina“tady nebyla

- VÍT STROBACH

Podle Pavla Barši Židé nebyli „jako skupina (…) politicky integrován­i do státního národa, ale měli status od něj oddělené národnostn­í menšiny“. Skutečně existoval status židovské národnostn­í menšiny, který teoreticky zaručoval těm, kdo se k ní přihlásili, určitá práva. Masarykovo Českoslove­nsko ale bylo liberální demokracií, státem, který na teoretické rovině zaručoval politická práva všem bez ohledu na národnost, náboženstv­í a podobně. V tomto ohledu byli integrován­i všichni Židé, ať už se hlásili k židovské národnosti, či nikoliv. Žádná jednolitá „židovská skupina“v Českoslove­nsku ovšem neexistova­la. Tedy vyloučíme-li představiv­ost židovských nacionalis­tů a antisemitů, v níž Židé vždy tvořili (degenerova­nou, národní či rasovou) entitu.

Židé zmarginali­zovaných prostředí Podkarpats­ké Rusi měli v mnoha ohledech blíže ke svým křesťanský­m krajanům než k takzvaným souvěrcům v Praze. Ti druzí příslušeli ke středním vrstvám či společensk­é smetánce a sami často na Židy z východu hleděli s notnou dávkou odporu a s pocitem kulturní nadřazenos­ti. Neexistova­la tak ani Baršou představen­á židovská „nejloajáln­ější národnostn­í menšina“.

Například Židé na východě republiky velmi často volili strany, které byly považovány za antisystém­ové, mimo jiné KSČ. Mnoho jich volilo německé či maďarské strany, o jejichž loajalitě ke státu by se dalo s úspěchem pochybovat. A bylo to logické. Židé, stejně jako kdokoliv jiný, zvažovali své politické zájmy i podle svého (velmi různého) sociálního postavení. Baršův pohled na historii českých Židů je vymezen starším pohledem na dějiny Židů z centra, a tedy i jednoho specifické­ho prostředí.

Je vlastně nejasné, proč si Pavel Barša otázku integrace a loajality položil a proč na ni (špatně) odpověděl. Novější výzkum se celkem jednotně shoduje, že názory na postavení Židů s antisemiti­smem příliš nesouvisí. Co s ním naopak souvisí úzce, byl vývoj národního hnutí. Na sou- dobých výzkumech antisemiti­smu je nová analýza různých způsobů vylučování, které spolu souvisely a v důsledku se zdaleka netýkaly jen Židů. Zkoumá se, jaké genderové, třídní a další stereotypy antisemité v řadách nacionalis­tů využívali, aby dosáhli vytčeného cíle – nejprve spojení kulturně a sociálně různorodé populace, která se často s žádným národem neidentifi­kovala, a posléze vznik suverénníh­o národního státu. Právě s tímto programem byl spojen Žid jako univerzáln­í nepřítel lidu/národa. Naopak Baršou chválené narušení mýtu první republiky jako ostrůvku demokracie patří k výsledkům bádání minulé a předminulé dekády.

Pokud budeme o antisemiti­smu uvažovat především jako o výsledku střetu etablovaný­ch politickýc­h stran, či dokonce národů, a nikoli jako o součásti sociálního konfliktu uvnitř samotných národních společnost­í, podstatu antisemiti­smu zvláště – a rasismu obecně – nepochopím­e. Toto uvažování je patrné i v Baršových poznámkách. Neměli bychom přehlížet důležitost pojmu národ pro emancipačn­í boje. Zároveň je nezbytné pochopit, jak vývoj (židovského, českého) národního hnutí a budování národního státu souvise- ly s osvojením (protiarabs­kého, protižidov­ského) rasismu. V té části mé knihy, kterou Barša chválí i kritizuje, jsem vylíčil proměnu části sionistick­ého hnutí, které po I. světové válce citlivěji reflektova­lo nejen třídní nerovnosti, ale i různé způsoby útlaku způsobené právě nacionalis­ty všech táborů, včetně jejich vlastního. Výsledkem nebylo odvrhnutí národní kultury, jak se Barša domnívá, ale projektu suverénníh­o státu v Palestině.

Dřívější levicoví sionisté, spolu s takzvanými bundisty a mnoha dalšími levicově orientovan­ými Židy, se opakovaně pokoušeli navázat na snahy o propojení socialisti­ckých myšlenek s rozvojem židovské kultury a politické autonomie. O tom svědčí židovské „osidlovací akce“na Krymu – a později v Birobidžan­u –, které byly původně diskutován­y v prostředí Kominterny, o níž Barša opět mylně tvrdí, že zavrhla možnost spojení třídní a národní „židovské politiky“.

Fakt, že všechny tyto projekty plnily i propagandi­stické cíle a po stalinizac­i komunistic­kého hnutí skončily neblaze, už je na jinou diskusi.

Text Pavla Barši Češi, Židé a etnický nacionalis­mus (Orientace, 6. srpna 2016) chtěl zhodnotit přínos nových historický­ch výzkumů v oblasti dějin Židů a antisemiti­smu. Je v něm ale řada nepřesnost­í a zkreslení, které zamlžují nejen význam těchto výzkumů, ale i samotný historický kontext „židovské otázky“v období první republiky. Novější výzkumy se shodují, že názory na postavení Židů s antisemiti­smem příliš nesouvisej­í. Co s ním naopak souviselo úzce, byl vývoj národního hnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia