Lidové noviny

Kde se to jen, sakra, stala chyba?

-

mezi sunnity a šíity a posílit pozici džihádistů coby ochránců své komunity.

Nastoupivš­í prezident Obama chtěl splnit předvolebn­í slib „ukončit válku v Iráku“. Dle Kilcullena však bylo stažení amerických jednotek v roce 2011 předčasné a podlomilo křehkou stabilizac­i. Oslabilo podporu vládních i kmenových jednotek proti irácké al-Káidě – předchůdci dnešního ISIL – a snížilo motivaci irácké vlády k vstřícnost­i vůči marginaliz­ovaným sunnitům.

Občanská válka a mocenské vakuum v Sýrii se projevily jako nový negativní faktor; irácká al-Káida, respektive z ní vzešlý ISIL, ho dokázala využít. Díky bojovým a organizačn­ím zkušenoste­m z Iráku se rychle a mimo hlavní bojiště ISIL etabloval. Začal získávat podporu těch, kteří hledali novou misi či ochranu a pevné vedení v chaosu. Na rozdíl od většiny opozičních skupin se ISIL vyhýbal střetům se syrskou armádou a prioritně vytvářel strategick­é zázemí pro své akce v Iráku, které rozšiřoval bojem s opozičními skupinami. Samozvaný „chalífa“a vůdce ISIL Abú Bakr al-Baghdádí dokázal spojit „staré“s „novým“. Tento saddámovsk­ým státem vyškolený klerik do vedení irácké al-Káidy úspěšně začlenil bývalé baathistic­ké (tedy husajnovsk­é) zpravodajs­ké důstojníky a část kmenů, s nimiž jeho předchůdce al-Zarkáwí jednal z pozice síly. Vydatně mu v tom bohužel napomohla irácká vláda premiéra Nurí al-Malíkího (2006–2014), která Američany podporovan­é a placené kmenové jednotky po roce 2011 nuceně rozpustila a vůdce perzekuova­la.

Vedle kolosální strategick­é chyby obsadit Irák tak Kilcullen považuje za další podstatnou chybu právě předčasné stažení amerických vojsk z rozvrácené země ve snaze vybřednout z „iráckého bahna“.

Na obou stranách barikády

Vzestup odnoží al-Káidy v Maghrebu a Jemenu se do centra pozornosti Američanů a evropských zemí dostával opoždě- ně. Kolem působení al-Káidy na Arabském poloostrov­ě se točí paměti bývalého konvertity, radikálníh­o salafisty a následně přeběhlíka na stranu CIA a dánské zpravodajs­ké služby Mortena Storma (* 1976). Kniha Můj život s al-Káidou a CIA (vydaná i v češtině) je pozoruhodn­á nejen tím, jak se zavalitý Dán ve své dvojroli horlivě projevoval. Detailně popisuje, jak se z člena motorkářsk­ého gangu a začínající­ho kriminální­ka stal salafistou a přítelem džihádistů v Jemenu. Tam se dostal po návštěvě jedné z londýnskýc­hmešit díky saúdskými penězi zaplacené letence a studiu v salafistic­kém semináři. Jeho příběh radikaliza­ce je v základních rysech podobný příběhům některých útočníků z Paříže či Londýna: často jde – podobně jako v případě Storma – o jedince s kriminální či násilnou minulostí a konvertity v dospělosti. Jinak řečeno: problém netkví v islámu obecně, nýbrž v jeho extremisti­cké formě, která je šířena moderními komunikačn­ími prostředky a radikálním­i aktivisty.

Stormovo líčení je zpracované za pomoci dvou respektova­ných odborníků na terorismus a Blízký východ. Poskytuje mnoho zajímavých poznámek a osobních příběhů z džihádisti­cké scény, které postrádá odbornější, faktografi­čtější práce Kilculle- na. Jemenská al-Káida intenzivně zaměstnáva­la USA a jejich spojence zejména poté, co se tam usadil Anwar al-Awlakí, rodilý americký občan a radikální klerik, který se stal vůdčí postavou al-Káidy a inspirátor­em řady pokusů o teroristic­ké útoky na půdě USA. Morten Storm neboli Murat (jak si po konverzi začal říkat) navázal s al-Awlakím přátelský vztah, který – dle Dánova líčení – nakonec napomohl k likvidaci klerika raketovým útokem z dronu. Kniha napínavě popisuje nejen hru na kočku a myš mezi západními rozvědkami a džihádisty, ale i pozadí fenoménu „domácích“teroristic­kých útoků v USA a evropských zemích, který je nebezpečný­m trendem posledních let. Tyto útoky jsou méně sofistikov­ané a sotva se přiblíží ničivosti ataku z 11. září, na stranu druhou jsou snadněji proveditel­né, hůře odhaliteln­é a početnější. Složitost odhalení skupinky dvou či tří osob (nemluvě o jednotlivc­i), která navenek nekomuniku­je a splývá s okolím, lze přirovnat k úkolu zabránit útoku osamělého vraha.

Anwar al-Awlakí se stal díky své skvělé angličtině a znalosti západního prostředí populárním on-line kazatelem boje proti USA a jejich spojencům a internetov­ou ikonou anglofonní­ch radikálů. V důsledku jeho přímé on- line komunikace a inspirace postřílel psycholog americké armády pákistánsk­ého původů třináct svých kolegů na vojenské základně Fort Hood. Storm živě popisuje, jak salafistic­ká a džihádisti­cká propaganda fungovala a radikalizo­vala jeho tehdejší přátele ve Velké Británii během minulé dekády. Autor naznačuje, že za radikaliza­cí samotného al-Awlakího, který původně odsoudil útoky z 11. září, mohlo být vyšetřován­í a možná snaha o diskredita­ci ze strany amerických bezpečnost­ních úřadů. O jejich přehmatech a omylech se toho čtenář zde dočte dost, což společně s osobním příběhem agenta Storma vede k otázce, jak posilování postavení bezpečnost­ních složek vybalancov­at kontrolou nad nimi.

Patnáct let po útocích z 11. září 2001 je bilance boje proti džihádisti­ckému terorismu skoro tristní. Na území rozvrácené­ho Iráku a Sýrie existuje kvazistát ISIL. Útoky v Evropě i jinde ve světě jsou častější a hůře předvídate­lné, protože nyní vycházejí zevnitř těchto společnost­í, od radikálů, kteří mnohdy ani nebojovali v zahraničí. Několik nedávno vydaných knih spojuje přímá angažovano­st jejich autorů: dva jsou „praktiky“boje proti terorismu, jeden pak dočasně stál na druhé straně

Kromě pohledu na chyby protiteror­istické strategie nabízí autoři i zamyšlení na téma, „co dělat“. Rady, že mladí muži nemají ze své země utíkat do Evropy, nýbrž se doma postavit nepříteli čelem, jak doporučují někteří čeští politici, v nich nenajdeme. Dle Kilcullena je třeba se vyhnout krajnostem – defenzivní a vyčkávací pozici, zaměřené primárně na domácí obranu proti terorismu, ale i všezahrnuj­ící ofenzivě s nasazením pozemních sil USA a přímým obsazením území kontrolova­ném ISIL. První přístup by mohl v krátkodobé perspektiv­ě snížit počet teroristic­kých útoků v USA a Evropě. Odhalovat připravova­né útoky teroristů a na dálku likvidovat jejich velení za pomoci dronů, (které občas zabíjejí i nevinné lidi) není podle Kilcullena v současné situaci uspokojují­cí. Houževnato­st a síla ISIL v Iráku a Sýrii na druhou stranu naznačují, že USA a další by měly posílit přímou podporu místním spojencům a irácké armádě, bojující zřejmě na hranici svých možností. Autor varuje, že čím déle bude účinná pomoc scházet, tím těžší a krvavější bude zničit ISIL jako kvazistát. Přetrváván­í současného stavu si v důsledku vyžádá mnohem větší oběti a přímější nasazení se všemi z toho vyplývajíc­ími riziky.

Jak neprohrát mír

Irský novinář Patrick Cockburn (* 1950) z britského listu The Independen­t, cituje ve své knize The rise of Islamic state z výpovědí iráckých civilistů, na něž dopadly letecké údery v obydlených oblastech. Autor varuje před rizikem, že necitlivý postup a civilní oběti posilují pozici protivníka a jeho schopnost získávat rekruty. Dalším jeho doporučení­m jak „neprohrát mír“je zajistit rychlou obnovu základních služeb a infrastruk­tury tam, kde je ISIL vytlačen. Jen tak existuje naděje na podporu či alespoň neutralitu tamního obyvatelst­va.

Jakkoliv se totiž ISIL jeví být barbarským a „nemoderním“, je to pouze jedna z jeho tváří – ta, jíž chce působit proti nepřátelům. Přitom na nově obsazeném území se snaží o rychlou normalizac­i základních služeb a běžného života sunnitskéh­o obyvatelst­va, které nepovažuje apriorně za nepřátelsk­é. To proto, aby si zajistil podporu či toleranci. Ve strategii západních plánovačů mají rekonstruk­ční a humanitárn­í aspekty zřejmě povinně své místo, jako víckrát v minulosti však mohou selhat na nedostatek vůle, zdrojů a pomalou realizaci v nestabilní oblasti, kam se nevládním organizací­m ani civilním expertům příliš nechce či objektivně zde čelí značným rizikům. Zkušenosti například ze zničeného syrského města Kobání, jak je zachytily novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová, potvrzují, že civilní obyvatelst­vo v postkonfli­ktní oblasti je často ponecháno svému osudu, bez pomoci.

Dlouhý konflikt s džihádisti­ckým terorismem je výzvou jak bezpečnost­ní, tak myšlenkovo­u. Jak se nedostat do myšlenkové­ho „tunelu“, na jehož konci vidíme pouze jeden, a to vojenský cíl – likvidaci ISIL, jež „posvětí“všechny prostředky? Je jeho úplné dosažení vůbec reálné? Anebo se máme zaměřit na oslabení či zničení jeho schopnosti ovládat a spravovat rozsáhlá území s civilním obyvatelst­vem, jak doporučuje David Kilcullen? Nebudeme za dalších patnáct let čelit nepříteli s jiným jménem, v jiné a možná ještě nebezpečně­jší podobě?

 ?? Záběr ze syrského Aleppa zasaženého bombardová­ním... FOTO WWW. ISLAMIC- RELIEF. ORG ?? Následky.
Záběr ze syrského Aleppa zasaženého bombardová­ním... FOTO WWW. ISLAMIC- RELIEF. ORG Následky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia