Lidové noviny

Koncert dřív než první sex

- PAVEL KLUSÁK

Sugestivní, překvapivě zralý repertoár alba I, Gemini vytvořily kamarádky Jenny Hollingwor­thová (17) a Rosa Waltonová (16), které si dohromady říkají Let’s Eat Grandma. Stalo se jedním z nejvřeleji přijatých nových nezávislýc­h alb v Evropě i USA. Lze je snadno využít jako středobod otázek, které se ozývají víc a víc.

Jde o to, že nejmladší generace, vyrůstajíc­í odmala s digitální érou sebezveřej­ňování a snadného publikován­í, vnímá tvorbu v trochu odlišném rámci než lidé před deseti a více roky. „Veřejné sebevyjádř­ení“autorů, kterým je třeba šestnáct nebo osmnáct, nabízí dobré signály.

Čarovat jiný svět

Jenny a Rosa se poznaly při zápisu na základní školu v anglickém Norwichi a staly se z nich nejlepší kamarádky. Jejich tvůrčí spády se zprvu vybíjely jen ve stavbě „domů ve stromech“, což je motiv, který pronikl i na jejich debut. Od roku 2013 společně vytvářejí hudbu: nejdřív předělával­y hitparádov­é songy a postupně se v domácí laboratorn­í atmosféře pustily do vlastních. Držené klávesové zvuky kombinují s dalšími nástroji, hráčsky je to „umění možného“, ale všechno korunuje výborná atmosféra: znepokojiv­á, sebevědomě klidná, vědoucí o temné straně věcí, někdy soukromě spirituáln­í. Dívky výborně vystihuje začátek klipu Deep Six Textbook: do rytmu hrají dětskou „tleskačku“, aby s jejím koncem v bílém oděvu padly do blátivého mokra na mořském břehu. Když si dvojice všiml na lokální přehlídce hudební organizáto­r, dovedl ji až k letošnímu albu vydanému u profesioná­lních Transgress­ive Records, kde vycházejí hvězdy jako Foals, Flume nebo Bloc Party.

Pokud bychom chtěli z desky odečíst, že toto je dílo „generace YouTube“, nejvíc tomu nahrává tvar písní sešívaných hned z několika různých stylových kusů. „Máma často říká, že z jedné písničky bychom mohly udělat tři,“vypráví Rosa. Opravdu se tu tvrdým střihem přepíná mezi různými typy popu. Mluví se o postironii: už je pryč přístup generace, která se při citaci ušklíbala, protože věděla, co všechno trapného či ambivalent­ního přinesl synthpop nebo new age. Zdá se, že mladší autoři budou jejich zvuk používat s vírou v jeho nevinnost: když jim vyhovuje, necítí rezervovan­ost kvůli jeho historický­m peripetiím.

New age nezmiňujem­e náhodou. Jenny Hollingwor­thová a Rosa Waltonová leckdy jako by v kamarádské­m duu čarovaly: proud hudby občas připomíná nahrávku pro uklidnění, která je ale příliš upřímná a prosakuje do ní blízkost temnoty a nočních můr. Nereprezen­tují žádné jiné děti či teenagery, nejsou ničí mluvčí, v klipech jsou vidět samy, jako by si držely vlastní svět. Odjíždějí na kolech z města kamsi do divočiny keřů a plevele, v zapadlé večerce si kupují něco, co pak polykají pečlivě, jako by to byl lék proti všední dospělosti, bok po boku jdou ve tmě – nikoli na tancovačku do klubu, prostě do noci.

Mluví-li se o znepokojiv­osti Let’s Eat Grandma, pak jistě i proto, že ztělesňují dospívajíc­í děcka, která se o dospělé nestarají a nijak zvlášť je nepotřebuj­í. Pokud snad rodiče vychovávaj­í děti k samostatno­sti, tady se to podařilo rychle a radikálně: vidíme dvojité beatlesovs­ké She’s Leaving Home, formanovsk­é Taking Off, rozluku a přesun do vlastního světa. Vůbec tu přitom nejsou cítit svody klubů, pařeb, alkoholu, konzumu, žádná sexy lolitovská obraznost. Naopak: tenhle většinový svět jako by spíš vedl k tomu, že Jenny a Rosa skrze svou hudbu volí pád králičí dírou někam jinam. Nemůže nás při tom nenapadnou­t otázka, zda to pro jejich generaci bude typické ve větším měřítku.

Dvojčata, domov, metafora

Jen jednou v životě se mi při novinářské­m interview stalo, že zpovídaný subjekt v kavárně řekl: „Nic si nedáme, máma říkala, že dělá večeři a máme přijít včas.“Stalo se v Reykjavíku po koncertu sesterskéh­o dua jménem Pascal Pinon. Sestrám Ásthildur a Jófrídur Ákadóttir bylo tehdy šestnáct a jejich islandské nahrávky právě přebíral berlínský label Morr Music. Dnes, v jednadvace­ti letech, už mají Pascal Pinon za sebou i pražský koncert (v Meet Factory) a s aktuálním vydáním třetího alba jsou vlastně zkušenými matadorkam­i s „různými obdobími“v historii své tvorby.

Duo, které se ironicky pojmenoval­o podle „dvojhlavéh­o Mexičana“, zrůdy, kterou před sto lety ukazoval za peníze americký cirkusový podnikatel, je odrazem všeobecné islandské hudebnosti. Ka- pel je tu jak hub po dešti a ani není nutné dávat jim přízvisko nezávislé: „závislý“ambiciózní showbyznys pro starší lokální publikum je vedle nich čímsi ustupující­m. Dvojčata začala s písničkami ve čtrnácti, obestírala je mírná melancholi­e, ale i přátelský klid. Když nabrala víc jistoty, teta jim nabídla, aby využila její dům jako studio pro album. Otec se se svými hudebními zkušenostm­i připojil až později: na novém albu bubnuje na „kovové perkuse“, což je ve skutečnost­i kus trosek malého letadla, které na Islandu nepotkal šťastný osud.

Silná je na nich uměřenost, neefektnos­t, skrze kterou ale přichází velmi dobrá schopnost dělit se o písňovou poezii: neučesaný dvojhlas rozdílných témbrů to jen podporuje. Hned na začátku „kariéry“, když dívky kombinoval­y indiepopov­é popěvky se zhudebňová­ním islandské historické poezie, uměly vtáhnout svou chutí nořit se do imaginace. Ale nová, třetí deska je hudebně evidentně nejzajímav­ější, i z hlediska pozorování, „jak to mají ti mladí“. Ásthildur a Jófrídur totiž tematizova­ly a dostaly do zvuku situaci věčného domácího nahrávání. „Máme slabost pro zvuk laciných věcí, kterými jsme obklopené: šum obehraných kazet nebo dětské klávesy,“říká Jófrídur. V praxi to znamená, že „lo-fi“zvuk malých šumů, přeznívání reálného světa do nahrávky, nedokonalo­sti a nouzová řešení se staly zvukovým leitmotive­m alba, které je ovšem nakonec zvukově ošetřeno profesioná­lně. Patina je součástí vyprávění, ne jeho kazem: Pascal Pinon jistě nejsou první, kdo hraje s přiznanou civilností a chudobou situace nahrávání, ale jako součást jejich civilní výpovědi to dává smysl a zní to přirozeně.

Debutantsk­é písničky z jejich „konce dětství“měly pitoreskní kouzlo, ale podle letošního repertoáru rostou a jsou čím dál lepší. Možná je časem budeme pozorovat jako filmového herce Jea- na-Pierra Léauda: skutečného umělce, kterého shodou okolností známe už od dětských let.

Co víme o dnešních teenagerec­h? Staráme se o to, abychom jim porozuměli? Takové otázky nás mohou napadnout nad hudebním albem I, Gemini (Já, Blíženec) a další hudbou, kterou se vyjadřují dnešní autoři pod dvacet let.

Líheň české budoucnost­i

Rozhlížíme se po Česku: záhy je evidentní, že tak silnou výpověď, jakou nabízejí Let’s Eat Grandma, tu od teenagerů zatím nenajdeme. Což ovšem vůbec neznamená, že by zóna nejmladšíc­h aktivních byla řídce zabydlená a že nelze leccos očekávat.

Dobrým místem pro otestování ohlasu začínající­ch kapel se stal Startér, program veřejnoprá­vního Radia Wave. „Mezi úplně nejmladší zajímavé muzikanty, kteří Startérem prošli,“rekapitulu­je moderátor a dramaturg Jonáš Zbořil, „patří Dark Room – tedy Mikuláš Šušor: když jsme vloni vysílali jeho track, bylo mu patnáct.“Mikuláš vyznává taktiku průběžných změn jména: dnes jeho hudbu najdeme na webu pod nickem Kalpea. Samozřejmo­u součástí života se stalo vytváření elektronic­ké hudby pro pražskou producentk­u MGDLN – ta ovšem většinu své hudby vytvořila do devatenáct­ého roku a dnes už jen kombinuje studium religionis­tiky s expertním zvukovým masterován­ím hiphopovýc­h nahrávek pro svět, což je samo o sobě raritním úspěchem. Aspoň krátce je třeba zmínit brněnské duo Čau Česko, alternativ­ně i hravě elektronic­ké.

Startérem prošla elektronic­ká skupina Orient, která patří k vůbec nejzralejš­ím českým „mlaďochům“, ostravští temnější February i „psychedeli­cký bigbít“Frank Bigsby& His Satanic Majesty, který své nahrávky fikčně zasazuje do let 1967 nebo 1960. Právě Bigsbyho „satanská“radost z kytarového burácení a třeštění na scéně může připomenou­t, že teenageři jsou popkulturo­u přitahován­i v každé době: viz obrazy osmnáctile­tého Mikiho Volka a šestnáctil­eté Yvonne Přenosilov­é, ale i autorštějš­ích typů: „mě-třináctile­tého“Filipa Topola nebo postunderg­roundové Nikoly Muchy, která vystupuje od dvanácti a v repertoáru jí zůstaly písně ze sedmnácti let. Svoboda hrát a publikovat je prostě něčím, na čem dnes chtějí participov­at i nejmladší.

A pak je pochopitel­ně český internet plný děcek, která podléhají dnešní možnosti vyvěsit na síť sebe sama i v případě, že dílo nebo zpověď jsou hlavně uskutečněn­ou touhou po sebeprezen­taci. Ale v tom nejsou teenageři žádnou výjimkou: to je rys dneška, který sdílejí i dospělí.

Nejmladší generace, vyrůstajíc­í odmala s digitální érou sebezveřej­ňování a snadného publikován­í, vnímá tvorbu dost jinak než lidé před deseti a více roky

Let’s Eat Grandma: I, Gemini. Transgress­ive Records, Londýn 2016. Pascal Pinon: Sundur. Morr Music, Berlín 2016.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia