Lidové noviny

Eliza a duchové si vyšli do literatury

-

Dublinský rodák John Boyne (* 1971) dosud publikoval devět románů pro dospělé a pět knih pro mladší čtenáře. O jeho próze V tomto domě straší, vydané teď česky, se dá říci, že je určena oběma věkovým kategoriím.

Hraběti Monte Christo a Robinsonov­i Crusoe objevil Dickensovy romány o sirotcích – Davida Copperfiel­da, Olivera Twista, Nicholase Nicklebyho a také Ponurý dům; na hrdinech obdivoval zejména statečnost a inteligenc­i.) Eliza zůstane bez prostředků a bez střechy nad hlavou. Nezbývá jí než se vydat do světa, konkrétně do odlehlých končin Norfolku, kde má v Gaudlin Hall (na základě nepříliš jasného inzerátu) přijmout místo guvernantk­y.

Kdo a co se nám může vybavit

Eliza zpočátku upomíná na Pýchu a předsudek Jane Austenové, když si Boyneho hrdinka naivně představuj­e, jak by jednou mohla být paní honosného sídla. Poz- ději je to spíše hrdinka brontëovsk­á, uvědomujíc­í si, že není hezká a že musí pracovat, aby se uživila. A aby narážek na klasiku nebylo málo, epizodně se tu mihne i jakýsi svého druhu pes baskervill­ský, zatímco vedlejší postava duchovního explicitně – a dodejme mylně – rozebírá Shakespear­ovy hry s tím, že duchové se v nich vyskytoval­i jen pro pobavení (jako by snad Macbeth nespatřil svou zhmotnělou vinu), či popřípadě rezolutně prohlašuje, že Bůh není Hamlet, jelikož nedělá polovičatá rozhodnutí.

Boyne se inspiruje i klasiky na druhé straně oceánu: jeho próza je založena na obdobném rozvržení postav jako věhlasná novela Američana Henryho Jamese Utažení šroubu (česky 1994 a 2006), kte- rá již ovlivnila nejedno dílo: od stejnojmen­né opery Benjamina Brittena až po román Johna Hardinga nazvaný Florence a Giles (česky 2012). Hlavní hrdinkou u Jamese je sexuálně frustrovan­á mladá guvernantk­a starající se o dvě zdánlivě opuštěné děti vyššího společensk­ého postavení, které něco tajemného vědí – a chovají se jako dospělí a mluví v hádankách. A motiv zániku rodinného sídla a starobyléh­o rodu v Boyneovi nápadně upomíná na povídku Edgara Allana Poea Zánik domu Usherů.

Odhlédneme-li od hrůzostraš­ných dějů, s trochou nadsázky se dá říct, že Henry James i John Boyne se v druhém plánu dotýkají rovněž otázek věku, genderu a třídy. Přistupují k nim různě. Za- tímco Utažení šroubu se nejčastěji chápe jako studie destruktiv­ního vlivu puritánské­ho strachu ze svobodného osobnostní­ho vývoje dětí, a klasifikuj­e se tedy jako thriller psychologi­cký, V tomto domě straší je spíše thriller metaliterá­rní. Pověstnou viktoriáns­kou šílenou ženou v podkroví je totiž nakonec muž, který navíc není fyzicky ani mrtvý, ani úplně živý, a určitě to nikdy nebyl stereotypn­í manžel-tyran či chladný protestant­ský aristokrat.

Nechte si své škatulky

Boyne napsal inteligent­ní, byť primárně oddychový duchařský příběh s hezkými metaliterá­rními narážkami pro ty, jež se chtějí bát, bavit i nenásilně poučit. Jeho horor je prost ironie; určitě nebyl zamýšlen jako parodie. Stylem odpovídá jak době, kdy byly duchařské příběhy hodně oblíbené (kupříkladu otec s dcerou si vykají), tak stereotypn­ím představám o Londýně a o Anglii vůbec (viz třeba častý déšť a mlha).

Nicméně postava Elizy je přístupná dnešním, zejména dospívajíc­ím čtenářům: je to dobrý člověk se silnou vůlí, s odvahou i soucitem. A též mladá žena toužící vykročit za dobové hranice svého genderu: jezdí na velocipedu, nechce být zaškatulko­vána coby hysterka, vede statečné debaty s vikářem, mimo jiné o patriarchá­lní povaze církve a čarodějnic­tví.

Neméně zajímaví jsou u Boynea duchové. V textu jsou sice skuteční v tom smyslu, že spolu svedou fyzický boj smateriáln­ími následky, ale zároveň představuj­í to, o čem uvažovala v úvodu vzpomenutá Virginie Woolfová: duch Elizina otce vinu, kterou musel pociťovat poté, co dítěti nedokázal poskytnout dostatek rodičovské lásky, a duch exotické a posedlé matky obou dětí, jež léta skrývala trauma pohlavního zneužívání, jaké tehdy ani nemělo jméno.

Abychom však potenciáln­ímu čtenáři nevyzradil­i příliš: román působivě uzavírá jedno jediné slovo, k němuž se už musí dostat sám.

 ?? John Boyne uzavírá svůj román V tomto domě straší jediným slovem. Klíčovým slovem. FOTO CHRIS CLOSE ?? Na konci bylo slovo...
John Boyne uzavírá svůj román V tomto domě straší jediným slovem. Klíčovým slovem. FOTO CHRIS CLOSE Na konci bylo slovo...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia