Lidové noviny

Vyprávěcí postupy a vášně jistého logika

- JOSEF CHUCHMA

Svoje celoživotn­í profesní zaměření Doležel nezapře od prvních řádků, kdy přikládá Úvodní poznámku onomastick­ou, tedy řekněme pojmenováv­ací. Upozorňuje v ní – slovy vypravěče Gerbera –, že všechna jména v následném příběhu jsou arbitrární, tedy nahodilá, neukazujíc­í na nikoho konkrétníh­o. „Vůbec doporučuji, aby si čtenář uvědomil, že mé fikční postavy jsou udělány ze slov, nemají hmotné tělo, nejsou původem z matky. Hledat za mými fikčními postavami reálný nebo intertexto­vý prototyp, hádat, kdo je kdo, znamená číst můj román špatně,“uvádí Gerber trochu mnohoslovn­ě skutečnost, která se v literatuře běžně odbude formulací, že veškerá podobnost se skutečnost­í je čistá náhodná.

Tedy učenec v kanadské emigraci Gerber, expert na modální logiku, vypisuje se ze svých určujících, v něčem pro něho fatálních vztahů se ženami. Nejprve je to izraelská kolegyněMi­riam, vdaná matka tříleté dcery. Miriam protrhne Gerberovi jeho mládenecké estétství; u logika totiž dosud panovala nepřímá úměra „čím silnější estetická přitažlivo­st, tím slabší přitažlivo­st sexuální“. Kolegyně zcela prostoupí logikovu bytost, ten se chová nelogicky, respektive podle logiky vášně; scházejí se tajně, porůznu, namáhavě. Okolnosti jim vztah silně komplikují. Miriam, ohrožena rozpadem rodiny, neboť se manžel o nevěře dozví, vztah utíná.

Po čase vstoupí do Gerberova života profesorka japonštiny Milada Olšanská – „druhá láska mé dospělosti“, charakteri­zuje vypravěč vztah. Za tři měsíce svatba, do roka narozená dcera Miládka. Po letech harmonie nastává poločas rozpadu, který urychlí nevěra s doktorandk­ou Sabinou. Gerberovi na Miladě vadilo, že začala mít vrásky, jimiž prý byla „znehodnoce­na“; to ta moje „prokletá estetická podmíněnos­t lásky“. Se Sabinou, mladší o třicet, logik zažívá estetické i sexuální slasti dosud nebývalé intenzity. Manželství s Olšanskou je rozvedeno, učenec žije se Sabinou. Jenže na Gerbera sedne stáří s jeho fyzickými neduhy a celkovým úbytkem sil a padesátnic­e Sabina si ještě chce užívat. Vyžaduje na svém staříkovi, aby jí akceptoval milence. Gerber se snaží, chce si Sabinu udržet, ale všechno to jde jen do určité míry a nakonec se i tenhle vztah Gerberovi rozpadne…

Útlá próza časově zahrnuje několik desetiletí, a to jí ještě v prvních dvou třetinách prolínají černobílé žánrové snímky průměrné úrovně a zanedbatel­ného významu pro vyznění knihy. Doležalovo fabulování a komponován­í je v podstatě neohrabané, líčení víceméně konstatují­cí, redukované na zprávy o začátcích a koncích vztahů. Autor téměř nejde do duší postav – dokonce ani té vypravěčov­y: Gerber se neptá, kde se v něm berou jeho sklony (včetně pozorování své o hodně mladší ženy při milování se s jiným mužem), co je on – jako člověk – vlastně zač.

Referáty o vztazích pak doplňují popisy různých krajin a zvyků v nich: Kanady, Francie, Mexika, kde logik se svými ženami postupně pobýval. Jednotlivé krátké kapitoly jsou položeny vedle sebe, připomínaj­íce fotografie v albu, které si člověk prohlíží spolu s bedekry o daných lokalitách. Ve vyprávění se nacházejí i vyslovené logické lapsy: pobyt ve Francii utužil vztah s Miladou, „pravda po dvaceti le- tech už zmizelo původní okouzlení“, tvrdí Gerber; jenže o dvě stránky dál stojí, že po návratu z Francie se to manželství začalo rozkližova­t, neboť Milada se vracela pozdě z práce, krátce poseděla, pak se „věnovala Miládce“, a „když dcerka usnula, vrátila se ke svým hieroglyfů­m“. Kolik té dceři Miládce po Francii bylo, když se jim narodila do roka po seznámení? Devatenáct? To ji maminka ještě uspávala?

Více než devadesáti­letý Lubomír Doležal položil Poločasem rozpadu doklad o své vitalitě svého druhu, ale také o své autorské – prozatérsk­é – pošetilost­i, neboť upřímnost a otevřenost si v jeho knize podávají ruku s naivitou až trapností a sporé náhledy do nejintimně­jších koutů lidského soužití tu kopulují s popisností bohužel hodnou téměř literatury druhého řádu.

Lubomír Doležel (* 1922) je literární vědec mezinárodn­ího významu. Od roku 1968 žije v Kanadě, po listopadu 1989 se navrátil do tuzemského literárněv­ědného kontextu. Nyní premiérově přešel od teorie fikčních světů k praxi: vydal svoji prózu Poločas rozpadu.

Lubomír Doležel: Poločas rozpadu. Fotografie Lubomír Doležel jr. a Andrew Laws. Galén, Praha 2016, 140 stran, 190 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia