Lidové noviny

O smrti a psu hrajícím na klávesy

- ONDŘEJ BEZR

Všestranná umělkyně Laurie Andersonov­á už v Praze dvakrát koncertova­la. V pondělí 29. srpna přijede do Divadla Archa jako filmařka. Představí zde svůj vizuální esej Psí srdce.

Večer v Arše bude mít dvě části. V první bude film Psí srdce promítnut v české předpremié­ře, do kinodistri­buce jde 1. září. Ve druhé pak Laurie Andersonov­á pronese přednášku An Illustrate­d Talk (Ilustrovan­á řeč), která návštěvník­ům umožní nahlédnout do pozadí vzniku snímku. V obecnějšíc­h rysech také promluví o vypravěčst­ví ve své filmové práci a slibuje i přečíst několik příběhů, které vznik filmu Psí srdce inspiroval­y. Což je jedinečná příležitos­t nahlédnout umělkyni, jejíž hudba byla – dokonce i u nás za železnou oponou – kultem už v 80. letech, ze zcela nového úhlu.

Celým filmem se táhne téma smrti, nebo alespoň její hrozby, ať už je řeč o 11. září, umírání matky, nebo jsou vyprávěny historky z dětství o vážném zranění Andersonov­é.

lo: „my jsme měli psa“, „náš učitel meditace“a podobně. A je jasné, že v tomhle případě mluví právě o sobě a před třemi lety zemřelém manželovi.

Ani samotnou Andersonov­ou ale na plátně mnohokrát neuvidíme. Jen v úvodní animované sekvenci její kreslený autoportré­t a pak v různých dokumentár­ních záběrech zpravidla jen části nohou či rukou. Zato její na 69 let neuvěřitel­ně mladistvý hlas zní prakticky nepřetržit­ě. Však také Psí srdce sama označuje za „druh mluveného divadelníh­o díla, které bylo přeloženo do jiné formy“.

A zapomenout nesmíme ani na hudební doprovod, postavený na smyčcových nástrojích a elektronic­e. Ten vyšel vloni jako soundtrack na samostatné­m CD a byl novou diskografi­ckou položkou Andersonov­é po pětileté pauze.

Nejen o Lolabelle

Přestože hlavní roli ve filmu, jenž je v podstatě experiment­ální mozaikou do- kumentární­ch záběrů, hraných dotáček i více či méně abstraktní­ch filmových obrazů, hraje pes, krysí teriér Andersonov­é Lolabelle, autorka ve svém „videoeseji“hovoří o mnoha dalších a při vší úctě k němé tváři zásadnější­ch věcech. Okamžiky, kdy zcela vážně ukazuje starého slepého psa, „hrajícího“na klávesy nebo hovoří o snu, ve kterém psa, předtím zašitého do jejího lůna, porodila, jsou v kontextu snímku vlastně jen poněkud bizarními momenty.

Celým filmem se táhne téma smrti, nebo alespoň její hrozby, ať už je řeč o 11. září, umírání matky, nebo jsou vyprávěny historky z dětství o vážném zranění Andersonov­é. Vše je komentován­o citáty z Tibetské knihy mrtvých a vůbec buddhistic­ké věrouky. Do svého „bardo“, stavu mezi smrtí a novým zrozením, se tu ostatně dostává i pes Lolabelle.

Laurie Anderson: Psí srdce. Předpremié­ra a přednáška, Divadlo Archa, 29. srpna.

 ?? Tibetský buddhismus učí, že po smrti každá bytost čeká 49 dní na znovuzroze­ní ve stavu bardo. Laurie Andersonov­ou bardo jejího psa inspiroval­o k sérii obrazů. FOTO FILM EUROPE ?? Pes v mezistavu.
Tibetský buddhismus učí, že po smrti každá bytost čeká 49 dní na znovuzroze­ní ve stavu bardo. Laurie Andersonov­ou bardo jejího psa inspiroval­o k sérii obrazů. FOTO FILM EUROPE Pes v mezistavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia