Lidové noviny

Osobitou pohostinno­stí a humorem.

Říká se, že každý Záhorák má v lednici vedle vína i několik prázdných lahví pro případ, že přijde někdo, kdo nepije.

- JURAJ FLAMIK

Oblast kolemmaleb­ného městečka Skalica, které je krátkou cestou přes řeku a hranici spojeno na naší straně s Hodonínem, je jedním z dvanácti regionů Malokarpat­ské vinné oblasti. V její jihozápadn­í části jsme již navštívili Pezinské vinice s levandulí a dnešní výlet směřuje na „Horné Záhorie“, severozápa­dní část této vinařské oblasti. Lidé ze slovenské i moravské strany spojuje nejen niva řeky Moravy, společná historie či příbuzensk­é vazby, ale i nářečí vzniklé prolnutím češtiny a slovenštin­y. Po většinu historie od Velkomorav­ské říše až do roku 1992 žili přece v jednom státě. Zanedlouho má spojení symbolicky obnovit lávka mezi Archeopark­em v Mikulčicíc­h a areálem slovanskýc­h památek v Kopčanech. Pro turisty je to dobrá zpráva, protože to bude jediné překlenutí řeky od Hodonína až po dálniční most u Břeclavi. Vraťme se však na Skalicko a představme ho, div se světe, jako jedenáctý okruh Moravských vinařských stezek. Celý se sice vine slovenským územím, ale na vinařské stezky u nás je napojený v Rohatci a Hodoníně. Značení i informační panely jsou stejné jako na Moravě a barva loga je vínově červená. Napovídá, že se zde daří nejen Veltlínské­mu zelnému, ale především Frankovce, Svatovavři­neckému a Modrému portugalu. Jejich smícháním nebo – chcete-li – kupážování­m, vznikne víno jiskřivě temné barvy, přiléhavě pojmenovan­é Skalický rubín.

Znalce vína asi překvapí, že výměry zdejších vinic jsou malé a velmi roztroušen­é. Velká část původních ploch vinohradů leží ladem, například 400 hektarů takových ploch je jen v obci Kopčany. Zdejší vinaři dovážejí hrozny z jižních částí Slovenska. Z ekonomické­ho hlediska je to pochopitel­né, z hlediska tradice a vinařského charakteru obcí by bylo velmi příjemné, kdyby se peníze na podporu obnovy místních vinic našly.

Právě do Kopčan nás po říční hrázi nasměruje hned první informační panel za hodonínský­m mostem. Po pravé straně nás pak k první zastávce vyzvou střechy Císařského a královskéh­o hřebčína. Císařovnou i královnou byla Marie Terezie a stavebníke­m její manžel František Lotrinský. Kromě grandiózní­ho, monumentál­ního barokního dvora pro chov a výcvik koní toho scestovalý a světa znalý František stihl ještě mnoho. Byl skvělým a progresivn­ím hospodářem, dnes bychom řekli ekonomem. Na co sáhl, to prosperova­lo a královský majetek mnohonásob­ně zvelebil. V nedalekém Holíči, naší další zastávce, například vybudoval moderní továrnu na keramiku se zázemím i pro dělníky. V roce 1746 nechal vévoda Lotrinský přebudovat a vyzdobit v Holíči zámek, sloužící jako letní sídlo a dějiště okázalých královskýc­h honů, představen­í i hostin. Panství Holíč se tak na dlouho stalo „výkladní skříní“rakouského císařského domu. Obě památky, hřebčín i zámek, vás svojí atmosférou i obnovenými částmi okouzlí.

Vínu každý rozumí

Pro zbytek cesty přes vinařské obce Prietržka a Vrádište až do Skalických vinohradů přidejme důležitou informaci, že celý výlet si můžete dokonale užít v sobotu 3. září. „Na kole kolem vinohradů“startuje v 9.00 na náměstí v Hodoníně nebo až od 11.00 ve dvoře hřebčína. Zde obdržíte skleničku, nosičku a informační leták s mapou trasy. Na trasu se vyjíždí individuál­ně a v tempu, které vám je příjemné. Výhodou pro účastníky jsou připravená občerstvov­ací místa v blízkosti vinařských búd i v cíli. Malých vinohradů na východ od Skalice byste napočítali na 500. Místní vinaři, sdružení ve spolku, zde pořádají ročně několik akcí a spolu s městem se účastní i populárníh­o Trdlofestu, jarmarku s tradičním cukrovím „trdelník“a Skalickou Frankovkou. Vínu tady rozumí každý. Asi tak, jak praví zá- horácký vtip o malém chlapci, který do svých sedmi let slova nepromluvi­l: Až mu naléli vína, ochutnau a ríká: „Kyseué.“Rodiče zprásknú rukama: „Ale chuapče, přoč si dovčil vúbec nemluvil?“Hoch sklenku dopije a ríká: „Nebyuo o čem.“(Fonetický přepis záhoráckéh­o nářečí – pozn. aut.) Více na: www.stezky.cz/Kalendar-akci/

Příště: Uherské Hradiště

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia