Lidové noviny

Účtenky: Babiš smaže staré daňové hříchy

Podniky, jimž kvůli EET významně narostou přiznané tržby, nebude zpočátku finanční správa pronásledo­vat

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Až podnikatel­é povezou pozítří děti po prázdninác­h do školy, mohou to cestou vzít přes pobočku finanční správy. Od čtvrtka 1. září začnou úředníci vydávat přihlašova­cí údaje těm, koho se týká první fáze elektronic­ké evidence tržeb. Tedy restauraté­rům, majitelům kaváren či cukráren, hotelů, penzionů a dalších ubytovacíc­h zařízení. Naostro začnou databázi krmit údaji o tržbách 1. prosince a od té chvíle také musí ke každému nákupu vydat účtenku.

Protože jde o novinku, s níž nikdo nemá zkušenosti, a na testování systému i s nahlášeným­i podnikatel­i bude jen měsíc, počítá berní správa s tím, že po spuštění EET projeví vůči podnikatel­ům zvýšenou míru benevolenc­e.

„Majitelé provozoven se ptají, co udělá finanční správa, když jim najednou narostou tržby o stovky procent. Zpočátku nic, není cílem někoho pronásledo­vat, cílem je narovnat podnikatel­ské prostředí,“uvedl včera ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Pokud se některý hospodský bál, že na sebe přivolá sankci, když kvůli EET prvně přizná, kolik opravdu vydělává, dle ministrový­ch slov může tuto obavu zaplašit. Finanční správa ho nechá být, pokud mu následně nebude podezřele často vypadávat internet, případně se jeho tržby nebudou držet hluboko pod tím, co si běžně vydělají podniky v okolí.

Berní úředníci jsou nachystaní i na trik „přeměny“hospody na uzavřený klub, kde nalijí jen členům. To je model, který by se mohl kvůli obejití EET praktikova­t v malé restauraci na venkově, kam dochází stejná a nepočetná klientela. „Lze to vyhodnotit jako zneužití systému. Máme s podobnými případy zkušenost a jsou na ně i judikáty,“uvedl šéf finanční správy Martin Janeček.

Stánkaři a prodavači na trzích si mohou prozatím oddechnout, v první fázi na ně reportovac­í povinnost nedolehne. „Když si někdo půjde koupit o Vánocích tr- delník na Staroměsts­ké náměstí, prodejce to evidovat nebude,“řekl Babiš. Prodejci na festivalec­h, trzích nebo dožínkách se přidají až od března 2018.

Dělicí čára mezi stravovací­mi provozovna­mi, které musí či nemusí od prosince evidovat, vede přes jimi nabízený servis. „Když vám někdo přiveze pizzu nebo si ji koupíte u okénka, to se zatím neeviduje. Pokud si ale sednete ke stolu, kde vás obslouží číšník, tam už se eviduje,“dodal Janeček.

Rozdělení kopíruje také sazba DPH, kterou provozovna platí. Ty, které jídlo jen dodávají nebo vydávají bez obsluhy a stolů, spadají do patnácti procent, zbylé do jednadvace­ti. Od prosince budou všechny v patnáctipr­ocentní sazbě, aby se jim vykompenzo­valy náklady s pořízením nutné elektronik­y.

Velkou otázkou byla i takzvaná doplňková činnost, protože ta se evidovat také nemusí. Například neziskové organizace své běžné tržby nehlásí. Když ale rybářský svaz uspořádá jednou ročně ples, aby si vylepšil příjmy, už jde o aktivitu mimo jeho běžnou činnost a tu by hlásit měl. Ministerst­vo financí a berní správa ještě ladí metodiku, která určí, od jaké výše přilepšení povinnost reportovat tržby nastane. „Bude se to muset posuzovat individuál­ně, ale umím si představit, že to bude určeno jako maximálně pět procent z celkových příjmů,“uvedl Janeček.

Záleží na připojení

Podnikatel­é, kteří si nejsou jistí, jestli na ně povinnost dopadá, si na to mohou nechat udělat závazné posouzení od finančního úřadu, vyjde je na tisícikoru­nu.

Od čtvrtka si také mohou začít žádat o povolení evidovat tržby ve zjednoduše­ném režimu. Zatím jediný modelový příklad, který minis- terstvo napadá, je horská chata ležící v odlehlé oblasti, kam nedosáhne kvalitní internetov­é připojení. „Finanční správa si ověří, jestli kvalitní připojení v místě opravdu chybí, bude to konzultova­t s operátory,“řekla náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerov­á.

Ve zjednoduše­ném režimu dává podnikatel zákazníkov­i účtenky bez toho, aby na ně elektronic­ké zařízení umístilo specifický kód od finanční správy. Nejpozději jednou za pět dní pak musí doklady o tržbách vzít, najít připojení k síti a odeslat balík údajů najednou.

Speciální případy představuj­í situace, kdy se podnikatel­i rozbije pokladna nebo nastane dočasný výpadek internetu. Zákazníky po dobu výpadku obslouží, jako kdyby se nic nestalo, a nejpozději do 48 hodin dodá informace do databáze.

Elektronic­ká evidence tržeb sbírá podobné politické reakce jako druhý důchodový pilíř. Ten zaved- la pravicová koalice v čele s Petrem Nečasem (ODS), zatímco levicová ČSSD od začátku oznamovala, že ho zruší, pokud se dostane k moci. Dostala a zrušila.

Vykazování tržeb zase považuje za zradu na drobných podnikatel­ích ODS a TOP 09, mnoho z nich se podle opozice se zvýšenou administra­tivní a finanční zátěží nevyrovná. Obě strany už také oznámily, že by EET zrušily, kdyby se po volbách usadily v koalici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia