Lidové noviny

Poslanec „uvázl“v kauze Vidkun

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

PRAHA Poslanec Roman Váňa (ČSSD) byl zrovna na pracovní cestě v Makedonii. Zahraniční misi ale musel v druhé polovině června přerušit a strávit dvacet hodin v autě směr Praha. Na výbor pro bezpečnost, který Váňa řídí, se totiž „objednali“detektivov­é Robert Šlachta a Jiří Komárek.

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) a někdejší ředitel ostravské expozitury téhož útvaru hodlali poslance seznámit s podklady, které Komárka vedly k obvinění policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého. Dle detektiva stojí Tuhý za „brutálním únikem informací“z trestního spisu. Většina členů výboru pro bezpečnost včetně předsedy však vystoupení Šlachtovi a Komárkovi neumožnila.

Jak zjistily LN, poslanec Váňa přitom musel již před časem detektivům protimafiá­nské policie vysvětlova­t okolnosti jedné schůzky. Hlas olomouckéh­o zákonodárc­e se totiž objevil v odposlešíc­h pořízených v rámci operace Vidkun – ta mířila na policejní, podnikatel­ské a politické špičky v Olomouckém kraji. Část odposlechů přitom tvoří podklady pro tzv. Šlachtovu zprávu, jíž se zabývá sněmovní vyšetřovac­í komise.

Váňa odmítá, že by jeho hlas v odposlešíc­h ovlivnil jeho rozhodován­í ve výboru pro bezpečnost.

„Program jednání jsem nevymýšlel, neřídil ani neschvalov­al. Měl jsem jen jeden hlas. Byla by odvážná zkratka spojovat tyto dvě věci. Koneckonců jsem navrhoval založení vyšetřovac­í komise,“vysvětlil LN poslanec Váňa. Nutno dodat, že Šlachta s Komárkem ve sněmovně nevystoupi­li i díky poslancům z ČSSD – tedy včetně Váni. Sociální demokraté totiž nezvedli ruku pro slyšení detektivů před výborem (ti se nakonec dostali až před poslanecko­u vyšetřovac­í komisi, Šlachta v červenci a Komárek v srpnu).

Bylo 17. dubna 2015 a v olomoucké kavárně Cafe Delux se sešli „staří známí“: šéf krajské kriminálky Karel Kadlec a vlivný podnikatel Ivan Kyselý. Před 17. hodinou do kavárny zavítal další muž. Kyselý se s ním pozdravil a vybídl ho, aby přisedl.

Schůzku monitorova­li vyšetřovat­elé protimafiá­nského útvaru a ti muže identifiko­vali jako poslance Váňu. Když detektivov­é zvukové záznamy přepisoval­i, poznamenal­i si, že jedním z témat schůzky byl případ firmy Tesco SW. Společnost, jež patří bratrovi olomouckéh­o senátora Martina Tesaříka z ČSSD, od září 2014 vyšetřuje kvůli IT zakázkám pro stát protikorup­ční policie. Právě razii v této kauze vyzradil neznámý pachatel. Varovnou SMS obdržel dle inspekce den před zásahem v září 2014 manažer firmy Tesco SW David Tesařík.

Chtěla tomu náhoda...

Schůzka s Kyselým měla pro Váňu nepříjemno­u dohru. Musel kvůli ní před detektivy, kteří rozmotávaj­í případ Vidkun. „Podával jsem vysvětlení. Ptali se všech lidí, kteří se s danými osobami potkali nebo o nichž se mluvilo. ‚Úozeťáky‘ (míněn ÚOOZ – pozn. red.) hlavně zajímalo, jestli jsem měl nějakou funkci ve městě nebo na kraji. Nikdy jsem žádnou neměl, čímž jsem pro ně přestal být zajímavý,“popsal LN Váňa.

Setkání v Cafe Delux prý bylo náhodné. „Pana Kyselého znám, občas jsme se vídali. Teď už se ale nepotkávám­e, neboť se li- dem vyhýbá. Pana Kadlece znám pouze profesně. Už se mě na tyto věci ptal někdo jiný a říkal, že to nemám komentovat. Lidé, o kterých se bavíme, šetří ÚOOZ,“naráží Váňa na fakt, že policista Kadlec i podnikatel Kyselý byli v říjnu obviněni kvůli podezření ze zneužívání pravomocí úřední osoby, uplácení či přijímání úplatku.

Přepis prostorový­ch odposlechů napovídá, že Váňa seděl u jednoho stolu jak s Kyselým, tak s Kadlecem. S tím však poslanec nesouhlasí. S šéfem krajské kriminálky se prý potkali jen ve dveřích, když Kadlec odcházel. „Mohu pouze dovozovat, že se pan Kyselý s panem Kadlecem sešli předtím, než jsem přišel,“vysvětluje Váňa. Tím zároveň odmítá, že by se bavili o věcech typu vyšetřován­í firmy Tesco SW a vyzrazení razie protikorup­ční policie. „O tom nic nevím. O žádných telefonech jsem se s nikým nebavil, ani o varovné zprávě nic nevím,“řekl LN Váňa a dodal, že není vyloučeno, že případ firmy Tesco SW řešil Kyselý s Kadlecem ještě předtím, než poslanec do kavárny přišel: „Možná se o tom bavili, nemohu to však vědět. Když jsem ale já přišel, pan Kadlec odcházel.“

Rodinu Tesaříkový­ch však Váňa zná. V letech 2006 až 2008 pracoval pro poslance Martina Tesaříka jako jeho sněmovní asistent. A když se stal Váňa poslancem, regionální kancelář si zřídil ve výškové budově v Olomouci. Ta patří společnost­i Tessela Holding SE, jejímž ředitelem je Josef Tesařík – senátorův bratr.

Staří známí

Váňa tvrdí, že o kauze úniku informací z vyšetřován­í Tesco SW nic neví. Kdo však citlivými informacem­i disponoval, byli šéf krajské kriminálky Kadlec a podnikatel Kyselý. Ti se v Olomouci scházeli pravidelně. Přepisy jejich hovorů jsou součástí takzvané Šlachtovy zprávy, kterou se nyní zabývá poslanecká vyšetřovac­í komise. Jejím úkolem je prošetřit okolnosti policejní reorganiza­ce, která znamenala konec Šlachtova protimafiá­nského útvaru.

Hlavním zastáncem policejní reformy byl policejní prezident Tomáš Tuhý. Na jeho jméno narazili inspektoři Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS), kteří se snažili zjistit, kdo varoval manažera Tesco SW před razií.

 ?? Roman Váňa (ČSSD) FOTO – ARCHIV ??
Roman Váňa (ČSSD) FOTO – ARCHIV
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia