Lidové noviny

Babiš zkouší zlevnit pivo. Podruhé

-

PRAHA Už v lednu se ministr financí Andrej Babiš (ANO) pokoušel dostat točené pivo do nejnižší sazby DPH. Narazil na odpor koaličních partnerů. Sociální demokraté mu odpověděli, že by raději přesouvali chleba, lidovci nechtěli do sazeb sahat vůbec. Přesto to Babiš zkouší znovu, jen tentokrát ubral pět procent.

„Chceme znovu zkusit navrhnout svým partnerům snížení DPH u točeného piva z 21 procent tentokrát na 15, předtím jsme navrhovali deset. Myslím si, že těch patnáct by taky pomohlo provozovat­elům, kteří mají hospody, kde točí jen pivo,“řekl včera Babiš.

Koalice už v březnu odložila debaty o přesunu do nižší sazby s tím, že se k nim vrátí, až se uvidí, jak vypadá letošní výběr daně z přidané hodnoty. Pokud se peníze do státní kasy pohrnou v uspokojivé výši, mohlo by se hýbat se sazbami.

Opozice Babišův návrh kritizoval­a jako populismus, za marketing, jímž se má EET vemluvit lidem do přízně, zlevňování piva označil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Proti byli také lihovarníc­i a dovozci lihovin; přišlo jim nefér, aby se upřednostň­oval jen jeden druh alkoholu.

V souvislost­i se zavedením EET se koalice prozatím shodla jen na snížení sazby pro stravovací služby a nealkoholi­cké nápoje, ty se od prosince přesunou do patnácti procent.

Odlehčit od nákladů má podnikatel­ům i jednorázov­á sleva na dani. V roce, kdy do databáze odešlou svoje první hlášení o tržbě, si mohou odečíst pět tisíc bez ohledu na to, co skutečně za pořízení pokladny, tabletu, softwaru nebo připojení k internetu zaplatili. kms

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia