Lidové noviny

Stopka migraci se Řecka netýká

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Ministerst­vo vnitra do konce roku nepřijme uprchlíky z Turecka. Třem rodinám v Řecku ale již prověrku dalo.

PRAHA Ministr vnitra Milan Chovanec vyhlásil stop stav na přijímání migrantů z Turecka. „Do konce roku nikoho nevezmeme, protože bezpečnost­ní prověrky jsou velmi precizní,“prohlásil Chovanec v neděli v ČT. Neznamená to ale, že by do Česka letos nepřišli žádní uprchlíci, kteří prošli Tureckem jako tranzitní zemí a dobrovolně se rozhodli, že se u nás budou ucházet o azyl.

Chovancova stopka se dotkne 81 migrantů, kteří se k nám původně měli dostat v rámci dubnové dohody mezi EU a Tureckem o reciproční výměně uprchlíků. Ve hře je ovšem ještě jedna skupina běženců. Jde o „kvótové“migranty, tedy uprchlíky, kteří jsou přemisťová­ni na základě loňského kontroverz­ního pravidla EU o přerozdělo­vání migrantů.

Slovensko a Maďarsko ho bojkotují a žalují kvůli němu Evropskou komisi u Soudního dvora EU. Česko sice hlasovalo proti, navzdory oficiálním proklamací­m některých politiků se ale k závazkům oficiálně hlásí. A bezpečnost­ní prověrky uděluje.

V rámci takzvané relokace čekají v Řecku na transfer do Česka tři rodiny o celkem deseti členech. Na rozdíl od prověřovan­é skupiny z Turecka již bezpečnost­ním sítem prošly. Podle pravidelný­ch zpráv o migraci, které vnitro předkládá vládě, nabídly české úřady v polovině května Řecku a Itálii po deseti místech.

Zatímco reakci Itálie vnitro ješ- tě neobdrželo, Řecko reagovalo ihned. A 13. července, tedy dva měsíce po nabídce na přestěhová­ní uprchlíků, putovalo do Atén potvrzení, že bezpečnost­ní prověrka žadatelů o legální vystěhován­í do Česka dopadla dobře.

Kdy přesně by se v českých azylových táborech měli migranti čekající v Řecku objevit, vnitro nezveřejni­lo.

Volných míst pro „kvótové“uprchlíky Česko nabídlo 50 – 30 Řecku a 20 italským úřadům.

Prozatím k nám dorazili ale pouze čtyři migranti, starší man- čekají na transfer do České republiky v rámci takzvané relokace tři rodiny o celkem deseti členech želé ze Sýrie a jejich dva synové. Původně „česká“skupina čítala sedm členů – tři zájemci o nový život v Česku ale v dubnu těsně před odletem do Prahy opustili tábor, v němž na transfer čekali.

Také vůbec první (a jediná) syrská rodina, která k nám přijela dle loňských unijních kvót, čekala na předepsano­u bezpečnost­ní prověrku pouze dva měsíce.

Je důvod jinde?

K průběhu a pravidlům screeningu, jež má minimalizo­vat bezpečnost­ní riziko pro Česko, se vnitro nevyjadřuj­e. I proto, že se na prověrkách podílejí tajné služby. Fakt je, že v případě desetičlen­né skupiny, která v Řecku čeká na transfer do Česka, prověrka probíhala před pokusem o státní převrat v Turecku. Právě jím Chovanec vysvětluje, proč screening 81 uprchlíků z tureckých táborů, který probíhá za asistence Vysokého komisariát­u OSN pro uprchlíky, nebude letos dokončen.

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek vidí skutečný důvod jinde. „Hledám za tím krajské volby. Minimálně do nich se nic v oblasti migrace nehne,“soudí.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO – ČTK/ AP ?? V Řecku
ILUSTRAČNÍ FOTO – ČTK/ AP V Řecku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia