Lidové noviny

Pravdu o Pandurech zná 20 lidí, tvrdí Dalík

-

PRAHA Jen pár dní před nástupem do vězení přišel Marek Dalík s novou verzí příběhu, který ho dovedl k soudu v úplatkářsk­é kauze armádních obrněnců Pandur. Předestřel ji v interview pro časopis Euro. „Ten příběh jsem určitě nevymyslel teď, znají ho celou dobu zhruba dvě desítky lidí. Proč jsem ho neřekl policii a soudu? Protože mě od toho odrazovali ostatní aktéři schůzek a sami ho neříkali také, ačkoli ho znají po celou dobu,“uvedl Dalík, který si má odpykat čtyři roky ve vězení a musí zaplatit i čtyřmilion­ovou pokutu. Jde o trest za žádost o téměř půlmiliard­ový úplatek za pokračován­í armádní zakázky.

„Ostatní aktéři mi řekli, že se to nesmí říct, že to je nebezpečné, že je třeba tu konstrukci příběhu odmítnout jako celek. A doporučova­l mi to i advokát, takže jsem poslechl,“dodal. Dle Dalíka panovaly obavy, že by jeho výpověď mohla ovlivnit trestní řízení i v Rakousku. Tamní justice v souvislost­i s nákupem Pandurů od americko-rakouské zbrojovky Steyr stíhala i slovenskéh­o zbrojního lobbistu Miroslava Výboha, který byl poradcem slovenskéh­o premiéra Roberta Fica a Izraelce Lowa Droriho.

Co se tedy podle Dalíka vlastně odehrálo? Na utajeném setkání premiéra Fica sMirkem Topolánkem, kde byli i Dalík s Výbohem, zazněla na Steyr z úst Topolánka kritika, čemuž však odporoval Výboh, který měl se zbrojovkou kontrakt.

Odmítl také, že by si řekl o úplatek třikrát šest milionů eur, jak tvrdila obžaloba. Tato částka prý dle rakouských vyšetřovat­elů odpovídala výši kontraktu, který měl se Steyrem uzavřený jiný zbrojař - Pavel Musela. „Já žádnou nabídku nepodával, ať to vezmeme doslova, nebo obrazně. Protože tu jim už dávno dal Miro Výboh na nějakých svých separátníc­h schůzkách,“tvrdil Dalík.

Bývalý blízký spolupraco­vník premiéra Topolánka také ukázal na lidi, kteří podrobnost­i podezřelé zakázky znají. Kromě Topolánka zmínil i bývalého ministra obrany Martina Bartáka. Kolem Pandurů se ale dle něj pohyboval i Miroslav Šlouf či jeho tehdejší spolupraco­vník Martin Nejedlý, který je ekonomický­m poradcem prezidenta Miloše Zemana. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia