Lidové noviny

Byly to jen hospodské řeči

-

Poslanec Roman Váňa (ČSSD) vysvětluje okolnosti schůzky, o kterou se později zajímal i protimafiá­nský útvar.

LN Potkal jste se v dubnu 2015 s podnikatel­em Ivanem Kyselým a policistou Karlem Kadlecem?

Pana Kyselého znám, občas jsme se vídali. Teď už se ale nepotkávám­e, pan Kyselý se lidem vyhýbá. Pana Kadlece znám pouze profesně. Více to nemohu komentovat. Už se mě na věc ptal někdo jiný a říkal, že to nemám komentovat. Lidi, o nichž se bavíme, šetří ÚOOZ.

LN S panem Kadlecem se tedy blíže neznáte?

Osobně se neznáme. Jen jsem ho poznal, když jsem ho zahlédl v oné kavárně. Vyšetřovat­elé se divili, že jsem si na tuto schůzku vzpomněl. Bylo to ale právě díky tomu, že jsem tehdy v kavárně potkal Kadlece.

LN Proč jste se vlastně scházeli?

Šlo o náhodné setkání. Pan Kadlec odcházel, potkali jsme se jen ve dveřích. S panem Kyselým jsme se bavívali pouze o dětech, měli jsme společného porodníka. Mně se pan Kyselý jen ptal, co si myslím o pádu Nečasovy vlády. Šlo o hospodské řeči. Přišlo mi šílené, že někdo někam vtrhne a padne vláda.

LN Vyslýchal vás kvůli tomu protimafiá­nský útvar?

Ptali se mě přesně na to, co jsem teď řekl vám. Podal jsem vysvětlení, ptali se všech lidí, kteří se s danými osobami potkali, nebo se o nich mluvilo. ‚Úozeťáci' se mě hlavně dotazovali, zda jsem měl nějakou funkci ve městě nebo na kraji. Nikdy jsem žádnou neměl, čímž jsem pro ně přestal být zajímavý.

LN Bavili jste se o vyšetřován­í generální inspekce případu úniku informací v kauze Tesco SW?

O tom nic nevím. O žádných telefonech jsem se s nikým nebavil, ani o varovné zprávě nic nevím. Možná se o tom bavili Kyselý s Kadlecem, nemohu to však vědět. oko, sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia