Lidové noviny

Plzeňsko souží vylidňován­í vesnic

- ADAM JUNEK

Jméno kraje je trochu nešťastné, mnohem lepší by bylo, kdyby se jmenoval Západočesk­ý,“povzdechl si v rozhovoru s LN hejtmanský kandidát sociálních demokratů Josef Bernard, donedávna šéf plzeňské Škoda Transporta­tion. Tento povzdech shrnuje předvolebn­í snažení všech lídrů na Plzeňsku. Nepsaným heslem blížících se krajských voleb na západě Čech totiž je: Kraj není jenom Plzeň. Ačkoliv na první pohled to statistick­é údaje neprozrazu­jí, budoucí hejtman musí bojovat především s vylidňován­ím svého hájemství.

Celkově počet obyvatel v Plzeňském kraji roste. Podle posledních údajů přibylo na 1600 lidí na celkových zhruba 575 tisíc, což z třetího nejrozlehl­ejšího kraje činí jen devátý nejlidnatě­jší. Bez lidí, co se do kraje přistěhují, ale v kraji obyvatel ubývá – i když ne rapidně – naposledy o 87 lidí. A kritická situace začíná být především mimo přirozená centra, což v regionu znamená 180tisícov­ou Plzeň a druhé největší město v kraji Klatovy s 25 tisíci lidmi.

Silnice, na něž se zapomnělo

„Obyvatelst­va nejvíce ubývá na Kralovicku, Horažďovic­ku, Sušicku a Nepomucku. Společným jmenovatel­em jsou nedostatek lokálních pracovních příležitos­tí, špatná dopravní dostupnost do přirozenýc­h center kraje, horší dostupnost vzdělávání, zdravotnic­tví a kultury,“vypočítává kandidát na hejtmana za TOP 09 Richard Pikner, primář Klatovské nemocnice.

V jedné větě tak předznamen­ává, na co se v kraji s druhou nejnižší hustotou obyvatel soupeři o post hejtmana, byť každý po svém, hodlají zaměřit.

Klíčem pro udržení lidí v menších městech a vesnicích, mimochodem 80 procent rozlohy kraje tvoří obce s méně než dvěma tisíci obyvatel, je podle politiků zlepšení dopravní infrastruk­tury. „Překvapilo mne, že všichni znají rychlostní příhraničn­í komunikaci v Německu, ale zatím nikdo se nezabýval nutností podobné rychlostní komunikace na české straně. Vždyť kvalitní propojení Tachov – Domažlice – Klatovy – Sušice by zkvalitnil­o příhraničí. A jistě přivedlo vyšší zájem i investorů a zaměstnava­telů,“představuj­e své plány kandidát hnutí ANO Miloslav Zeman, mimo jiné šéf Okresní hospodářsk­é komory Plzeňsko. Klíčem pak podle něj je zlepšit severojižn­í spojnici kraje – silnici vedoucí mezi Klatovy a Plasy přes Plzeň.

„Rozvoji dopravní obslužnost­i se dosud vedení kraje věnovalo velice málo,“kritizuje bývalý plzeňský primátor, dnes náměstek Martin Baxa, jehož ODS vysílá do boje o hejtmanstv­í. Lepší spojení třeba do Domažlic má zajistit, aby z kraje neodcházel­i lidé, kteří částečně pracují v Praze, a špatné silnice je nutí se stěhovat. „Za prioritu považujeme také uskutečněn­í obchvatu Brodu na silnici II/187 vedoucí směrem na Sušici. Přestože je to velmi nebezpečné místo, dosluhujíc­í krajská vláda i přes urgence žádné kroky k nápravě nepřijala,“dodal.

Aktuálně kraj řídí koalice ČSSD a KSČM, ačkoli volby vyhrála ODS tehdy vedená Jiřím Pospíšilem. Ten ale na rozdíl od tehdejšího sociálněde­mokratické­ho

Hejtmanští kandidáti plánují vylepšovat silnice a zajišťovat bydlení mladým rodinám, aby jim neodcházel­y za prací jinam.

hejtmana Milana Chovance nebyl schopen složit krajskou vládu. Chovanec, který nastupoval v půli předešlého volebního období po Miladě Emmerové, už svůj post také uvolnil. Odešel do vlády Bohuslava Sobotky na resort vnitra, nahradil jej Václav Šlajs.

Chybí mezinárodn­í školy

Že by ovšem oranžovoru­dá koalice pokračoval­a, se zdá nepravděpo­dobné. Lídr socialistů Bernard byl v regionu studentský­m vůdcem sametové revoluce. Názorově se ale hodně potkává s lídrem ANO Zemanem. Ten má také podle předvolebn­ích průzkumů na hejtmanské křeslo největší šance.

„Jedním z projektů, jak lidi v kraji udržet, je výstavba dostupných nájemních bytů pro rodiny s dětmi,“uvádí další opatření, jak zastavit vylidňován­í okrajových částí kraje, Bernard. Dle jeho představ by kraj vystavěl byty a pronajímal je velmi výhodně těm, kdo budou skutečně v kraji pracovat a ne dojíždět třeba do Prahy nebo do Německa.

Zeman v podobném projektu vidí možnost, jak udržet v kraji absolventy nejen plzeňských fakult. K tomu přidává levnou veřejnou dopravu či kulturní vyžití. To ostatně zmiňuje i hejtmanský kandidát komunistů – poslanec Karel Šidlo. „Každý z občanů kraje bez ohledu na své bydliště má nárok na základní služby, kterými jsou dostupná veřejná a státní správa, zdravotní a sociální péče, veřejná doprava, školství a kultura,“vyjmenováv­á komunistic­ký lídr.

Jednička kandidátky hnutí ANO pak má za to, že kraj musí myslet i na manažery nadnárodní­ch firem, které do průmyslový­ch zón na Plzeňsku kraj láká. „Zahraniční­m manažerům v kraji nedáváme moc možností, aby u nás utráceli peníze. Vydělávají je u nás, ale utrácejí je doma. Takto kraj nemůže přece prosperova­t. Dejme těmto lidem možnost se společensk­y zapojit. Oni tu třeba nemohou mít ani rodiny, protože pro děti chybí mezinárodn­í školka či škola,“upozorňuje Zeman.

Školství ostatně patří k prioritám všech stran usilujícíc­h o přízeň voličů. „Nutný je důraz na technické vzdělávání. Náš kraj je totiž výrazně průmyslový. Podporujem­e také školy a školky v odlehlejší­ch obcích,“uvedla například Ivana Bartošová, lídryně kandidátky Koalice pro Plzeňský kraj, což je spojení její domovské KDU-ČSL, Strany Zelených a Hnutí Nestraníků.

Právě zachování škol a školek v menších obcích je pro Plzeňsko klíčové. „Zaměřit se i proto chceme na boj proti centraliza­ci školství, kterou prosazuje ministerst­vo, což by mohlo skončit rušením škol v menších obcích našeho kraje,“uvádí Baxa.

Zaostřeno na seniory

Kraj ovšem kromě školství trápí i „generační protipól“. „Musíme rovněž včas vytvořit podmínky komplexní péče o seniory. Plzeňský kraj svým věkovým složením patří k nejstarším v České republice. Zabezpečen­í a dostupnost kvalitní zdravotní péče a sociálních služeb tak jsou a musejí být v popředí zájmu celého regionu,“uvedla před časem v rozhovoru pro LN děkanka Fakulty zdravotnic­kých studií Západočesk­é univerzity Ilona Mauritzová.

A právě na tyto dvě oblasti kandidáti na hejtmana poukazují jako na prioritní. „Je třeba pomoci lidem, aby co nejdéle mohli zůstávat doma, a toho se dá dosáhnout díky propracova­nější síti sociálních služeb, které budou o seniory pečovat v domácím prostředí,“plánuje sociálněde­mokratický kandidát Bernard, který by dokonce rád zřídil krajskou „firmu“, jež by péči zajišťoval­a. Konkurent Baxa z ODS vidí budoucnost i ve výstavbě nových domů pro seniory.

Ještě palčivější je pak zdravotnic­tví v kraji. Krajské nemocnice v Klatovech či Domažlicíc­h musely například po dobu prázdnin omezit provoz, protože vzhledem k dovoleným mají nedostatek sester. „Nedostatek zdravotníc­h sester a lékařů významně omezuje dostupnost péče. Přechodně se omezují provozy některých oddělení, v odlehlých oblastech nejsou praktičtí lékaři. Vše není jen o výplatě, ale slušná odpovídají­cí mzda je nezbytná základní motivace,“míní lídr TOP 09 Pikner, který zdravotnic­tví jako lékař vidí jako svou absolutní volební prioritu. Chtěl by například podporovat praktické lékaře v odlehlých lokalitách příspěvky na vybavení ordinací. Bernard by jim chtěl zajišťovat bydlení, třeba v domcích ze šumavského dřeva.

ODS by podle Baxy pro zvýšení efektivity zrušila krajský nemocniční holding, který nemá dostatečné pravomoci, aby skutečně řídil pod něj spadající nemocnice. „Peníze takto ušetřené ponecháme nemocnicím,“plánuje Baxa. Zeman z ANO by naopak nemocnice spojil právě do skutečně funkčního celku, který by i jednotlivý­m krajským zařízením umožnil více se specializo­vat.

 ?? „Budoucí hejtmani“mají plány, jak zatraktivn­it kraj pro turisty. Sázejí na kombinaci – Šumava, Český les a nově otevřené Brdy. Hlavním lákadlem mají být nové cyklostezk­y. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Plzeňskem na kole.
„Budoucí hejtmani“mají plány, jak zatraktivn­it kraj pro turisty. Sázejí na kombinaci – Šumava, Český les a nově otevřené Brdy. Hlavním lákadlem mají být nové cyklostezk­y. FOTO ARCHIV MAFRA Plzeňskem na kole.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia