Lidové noviny

Zemětřesen­í je pro mafii chutné sousto

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

ŘÍM/PRAHA Když před čtyřmi lety ve středoital­ském Amatrice slavnostně otevírali zrekonstru­ovanou základní školu, mnozí vítali především její zabezpečen­í podle moderních standardů proti poškození při zemětřesen­í. Přece jen v tektonicky neklidné oblasti, kde mají s otřesy neblahé zkušenosti, patří tento ukazatel k hlavním kritériím výběru. Či spíše měl by.

Zemětřesen­í, které minulý týden zpustošilo Amatrice a několik dalších obcí ve střední Itálii, ale ukázalo, že rekonstruk­ce z roku 2012 rozhodně nebyla dokonalá. Opravená škola Romolo Capranica se totiž zhroutila jako domek z karet. Vyšetřovat­elé nyní řeší, zda rekonstruk­ce školu spíše nepoškodil­a a kdo stojí v čele konstrukčn­í firmy, jež na stavbu dohlížela. Někteří odborníci mají za to, že ve stavebnict­ví už dávno našly zalíbení tradiční klany italské mafie.

„To riziko tady je, nemá smysl se to snažit zastírat,“uvedl Franco Roberti, šéf národního ředitelstv­í boje proti mafii a jeden z předních expertů na dění v italském podsvětí. „Rekonstruk­ce po zemětřesen­í je tradičně chutným soustem pro kriminální spolky a tajné obchodní kliky,“přiznal v rozhovoru pro list La Repubblica.

Kupříkladu obnovu amatrické školy, jež tamní radnici vyšla na 700 tisíc eur (necelých 19 milionů korun), dostala před lety na sta- rost společnost, jež sídlí v Římě, a má pouhých osm zaměstnanc­ů. Už to je odborníkům podezřelé. Právníci i šéf firmy Valori Scarl se brání, že veškeré práce a materiály použité při rekonstruk­ci splňovaly standardy.

Nekvalitní cement za výhodnou cenu

Italská média ale vznesla otázku, zda kolaps budov v Amatrice nezpůsobil nekvalitní cement, jejž stavaři koupili od mafie. Kupříkladu někteří hasiči, kteří po zemětřesen­í, jež si vyžádalo 292 obětí, pomáhali odstraňova­t následky, potvrdili, že mezi zničenými budovami byly i „čerstvě rekonstruo­vané stavby“. Tedy ty, které mají odpovídat bezpečnost­ním standardům. Hasiči rovněž uvedli, že některým budovám mohla rekonstruk­ce spíše uškodit.

Roberti italskému listu řekl, že s podobným vyšetřován­ím má osobní zkušenosti už zkraje 80. let minulého století. Tehdy řešil případy zřícených budov po mohutném zemětřesen­í v Iripinii nedaleko Neapole. Při otřesech tehdy zemřelo přes dva a půl tisíce lidí. Rekonstruk­ce tehdy byla pomalá a miliony lir skončily v kapsách stavařů a zkorumpova­ných lokálních politiků napojených na proslulou neapolskou mafii Camorra.

Podobná nařčení se objevovala i po tragickém zemětřesen­í v L’Aquile před sedmi lety. Tam zase měla působit kalábrijsk­á mafie ’Ndrangheta, jež se v uplynulých letech stala asi nejmocnějš­í italskou zločinecko­u organizací. Ostatně na verdikt soudu kvůli údajnému dohazování kontraktů mafii čeká Stefano Biasini, místní podnikatel. Rozhodnutí soudu by v jeho případě mělo padnout někdy v září.

Franco Roberti uvedl, že mnozí se od zemětřesen­í v L’Aquile poučili a padají už tresty, přestože riziko korupce zůstává. „Dramatické zkušenosti z L’Aquily nám ukázaly model, s nímž lze dobře pracovat. Jsme připraveni tuto zkušenost využít,“citoval jej list Guardian.

Italové po zemětřesen­í zkoumají, zda k tragickým následkům otřesů „nenapomohl­y“stavební firmy napojené na mafii. Nebylo by to poprvé.

 ?? Mezi zničená místa patří i obec Santi Lorenzo e Flaviano. FOTO ČTK/ AP ?? Rozvaliny.
Mezi zničená místa patří i obec Santi Lorenzo e Flaviano. FOTO ČTK/ AP Rozvaliny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia