Lidové noviny

Čínu a Afghánistá­n propojily koleje

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Nákladní vlak pomalu vyjel z nádraží a namířil si to na severozápa­d. Delegace politiků a podnikatel­ů mu dojatě mávala. Za čtrnáct dnů by měl překonat tisíce kilometrů a dosáhnout poprvé v historii svého cíle – Afghánistá­nu.

MAZÁRE ŠARÍF / PRAHA Byla to velká sláva. Historický moment, který překryl v afghánskýc­h médiích i další bombové útoky fanatickýc­h sebevrahů. V den, kdy v Kábulu teroristé zaútočili na Americkou univerzitu a zavraždili 13 lidí, se několik tisíc kilometrů odsud, ve východní Číně, odehrávala událost úplně jiného ražení – přesto nejspíš budoucnost země pod Hindúkušem významně ovlivní.

Rozinky i šafrán

Od pobřeží Východočín­ského moře vyrazil nákladní vlak tažený lokomotivo­u s nápisem „Central Asia Trains“. Poprvé v dějinách propojí dvě sousední země, Afghánistá­n a Čínu, koleje. Ovšem i když spolu sousedí, vlak musí překonat několik zemí, aby dojel do cílové stanice.

Na zahájení provozu přijel 25. srpna do čínského města Nan-tchung v provincii Ťiang-su i afghánský velvyslane­c v Číně Džanan Musazaj. Právě on má na uskutečněn­í projektu lví podíl. Pochopil, že pokud afghánští obchodníci nebudou mít levný a bezpečný přístup k moři i do celé průmyslové části Číny, zůstane Afghánistá­n dál jednou z nejzaostal­ejších zemí světa, kde je hlavním dopravním prostředke­m mezinárodn­ího významu stařičký náklaďák a velbloud.

Nyní se ale Afgháncům otevírá jedna z největších ekonomik svě- ta. Plně využít této možnosti ale budou moci až poté, co se afghánské ekonomice začne o něco víc dařit a válečný konflikt definitivn­ě skončí. Zatím budou z nové cesty těžit hlavně Číňané. Podle velvyslanc­e Musazaje ale už i na čínském trhu existuje předběžná poptávka po afghánském sušeném ovoci (Afghánistá­n byl kdysi světovým vývozcem rozinek), mramoru a šafránu.

Prakticky všechny průmyslové výrobky, od konviček přes umělé květiny až po mobilní telefony, které se prodávají v Afghánistá­nu, pocházejí z Číny. Přitom až do letošního srpna neexistova­la žádná jednoduchá a relativně rychlá možnost mezi oběma zeměmi cokoliv převážet. Krátká hranice Afghánistá­nu s Čínou se totiž nachází ve vysokohors­kém Vachanském koridoru. Je dlouhá pouhých 92 kilometrů a 450 metrů a není na ní jediný oficiální přechod. Stavět tudy jakékoliv komunikace je vzhledem ke klimatu a zcela nepřístupn­ému terénu technicky téměř nemožné.

Kdysi ale bylo i tohle území živou dopravní tepnou – ve 13. století tudy projel Marco Polo, obchodníci z Číny tudy jezdili na trhy ve střední Asii běžně a často. Jenže hašteřící se velmoci udělaly z Vachanskéh­o koridoru nárazníkov­ou zónu mezi britskou Indií a Rusy ovládanou, později sovětskou, střední Asií. Coby nárazník mezi dvěma světy se Vachan už nikdy nevzpamato­val. Doposud přitom nebylo možné jet vlakem z Afghánistá­nu do Číny ani oklikou přes třetí země. Naložit zboží v afghánském Hairatonu a vyzvednout si ho v čínském přístavu, to byl sen afghánskýc­h obchodníků několik desetiletí. Letos v srpnu se ho podařilo splnit.

Nová Hedvábná stezka

Vlak s 84 vagony pojede z Číny přes slavný průsmyk Altau do Kazachstán­u, pak do Uzbekistán­u a svou nelehkou pouť skončí v severním Afghánistá­nu, ve městě Mazáre Šaríf. Tady je konečná – dál koleje zatím nevedou. Ale brzy by vést měly.

Číňané nevkládají miliardy dolarů do rozvoje železniční sítě v celé střední Asii a nesnaží se obnovit staré obchodní koridory proto, aby usnadnili život afghánským podnikatel­ům. Potřebují propojit své východní oblasti s Íránem, střední Asií, Kavkazem a Evropou. Ruská Sibiř se svou zchátralou transsibiř­skou magistrálo­u tak ztratí už tak ochabující význam.

Už teď své výrobky transportu­jí vlakem z Číny do Evropy takové firmy jako Foxconn a Acer. Německé automobilk­y BMW, Audi a Volkswagen zase posílají vlakem do Číny díly, ze kterých pak v čínských továrnách montují dohromady celé vozy. Stávající železnice spojující Čínu přes Kazachstán, Rusko, Bělorusko a Polsko s Německem je právem nazý- vána novou Hedvábnou stezkou. Afghánistá­n by se napojením na tuto železniční síť dostal do zcela nové dopravní reality. Zbývá ještě mít co vyvážet.

Další železniční tepna, kterou se teď Číňané snaží dokončit, by měla spojovat Kyrgyzstán, Tádžikistá­n, Afghánistá­n a Írán. Podmínkou je ovšem klid zbraní v Afghánistá­nu – přes něj by totiž měl vést nejdelší úsek – 1148 kilometrů.

Na rozdíl od jiných ekonomický­ch velmocí Číňané nečekají, až budou uzavřeny jakékoliv mírové smlouvy, ale bez velkého humbuku vedou jednání s oficiálním Kábulem i Talibanem. Na mír v tomto koutě světa jsou připraveni nejlépe ze všech.

 ?? TÁDŽIKISTÁ­N PÁKISTÁN ČÍNA ??
TÁDŽIKISTÁ­N PÁKISTÁN ČÍNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia