Lidové noviny

Ortodoxní rabíni ženám zakazují studium

- JOHANA KOTIŠOVÁ

NEW YORK / PRAHA Pravověrní newyorští rabíni členkám židovské komunity odpírají studium. To je podle jejich názoru pro ženy nebezpečné. Není to ojedinělý názor. Podobné pokusy zavádět vlastní pravidla se objevily loni také v britské židovské komunitě. Ultraortod­oxní rabíni ze severního Londýna tam zakázali ženám řízení auta s odůvodnění­m, že to pro ně není vhodná činnost.

V New Yorku vadí rabínům u žen univerzitn­í diplomy. „Stalo se trendem, že dívky a vdané ženy usilují o vysokoškol­ské vzdělání. Některé navštěvují hodiny, jiné studují online. Chtěli bychom jejich rodičům sdělit, že je to proti Tóře,“píše se podle britského deníku Independen­t v dekretu vydaném rabíny z židovského chasidskéh­o hnutí Satmar. Dokument psaný v jidiš sice vydalo newyorské vedení skupiny, má ale platit pro její členy po celém světě.

Dívky, které budou zákaz porušovat, chtějí rabíni vyloučit z komunitníc­h škol. „Budeme v této věci velmi přísní. Žádné dívce navštěvují­cí naši školu nebude dovoleno jít studovat a získat diplom. Je to nebezpečné,“uvádí dekret. Ženám, které získaly běžné univerzitn­í vzdělání, pak chtějí duchovní upřít možnost v satmarskýc­h školách pracovat.

Ultraortod­oxní židovská skupina Satmar, jejíž členové nosí tradiční dlouhé černé kabáty a klobouky, zatímco členky si zakrývají vlasy šátkem, následuje archaic- ký výklad judaismu a vyhýbá se kontaktu s moderními vlivy.

Zákaz světského vysokoškol­ského studia odsoudila Židovská feministic­ká aliance. „Pokud člověk v podobných komunitách postrádá přístup ke vzdělání, nemůže si ani vybudovat kariéru. Kvůli propojení osobního a profesního života pak musí zůstat uvnitř komunity,“řekla šéfka aliance Sharon Weiss-Greenbergo­vá.

Jako z nejhlubšíh­o středověku

Volbu satmarské skupiny izolovat se od zbytku světa kritizuje i rabín Jonathan Romain ze synagogy v britském Maidenhead­u. „Jejich pohled ale příliš Židů nesdílí. Většina ostatních naopak nevidí problém v tom mít kořeny v židovské identitě a zároveň se zapojovat do širší společnost­i,“uvedl Romain, který se snaží spojovat náboženské a světské vzdělávání. „Univerzitn­í studium je hodnotná zkušenost jak pro muže, tak pro ženy,“uvedl.

Podle Carla Strengera z Telavivské univerzity by se Židé žijící v USA měli stavět proti výrokům ultraortod­oxních duchovních z Izraele. Jeden z nich, rabín Eli Ben Dahan, před časem v rozhovoru pro izraelský deník Haaretz seřadil bytosti od „nejvyšších“– heterosexu­álních Židů přes homosexuál­ní Židy – až po ty „nejnižší“– nežidovské obyvatele Izraele. „Takové výroky jsou jako z nejhlubšíh­o středověku,” napsal Strenger pro americký server The Huffington Post.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia