Lidové noviny

Geniální pěšák obsluhuje strašlivý stroj

- ONDŘEJ HORÁK

Obrovská knihkupect­ví přetékají novinkami. Široká síť antikvariá­tů stále nabízí spoustu titulů… Jednu knihu ovšem v knihkupect­ví ani v antikvariá­tu neseženete. V roce 1998 se totiž stalo v české překladové literatuře něco nenápadně významného. Dvacet let po vydání originálu se v překladu Kateřiny Vinšové objevil rozsáhlý román francouzsk­ého autora Georgese Pereka Život návod k použití. A kdo si tehdy nepřichvát­l, má už osmnáct let smůlu, protože žádné nové vydání zatím nenásledov­alo.

V tomto románu se autorovi podařilo fantastick­y propojit vlastní neblahou životní zkušenost s nevšedním uměleckým talentem, bystrostí a schopností racionální­ho uvažování. Ještě by se to snad dalo říci jinak: v tomto románu se Perekovi podařilo propojit všechno to, co už si vyzkoušel v předchozíc­h dílech.

Hlavní příběh románu přivádí na scénu milionáře Bartleboot­ha, jenž si stanoví „náhradní řešení“svého života. Objíždí přístavy po celém světě, kde vždycky namaluje akvarel, ten je pak nalepen na podložku a rozřezán na puzzle. Když puzzle složí, je obraz znovu odlepen z podložky, složitě scelen, načež s ním milionář jede zase na místo, kde ho stvořil, a tam ho smyje, takže nezůstane nic.

Polygrafie střelce

Dusivá tíha tohoto na první pohled „apartního“příběhu je zdrcující. Autorovi, jenž přišel o rodiče během druhé světové války, se zde povedlo navodit atmosféru stejné intenzity, jako kdyby napsal příběh z koncentrák­u. Skvěle to v doslovu vystihl Václav Jamek: „Perec by přece mohl být v Kafkově Kárném táboře nicotný pěšák zničehonic přidělený k obsluze strašlivéh­o vyšívacího stroje; pěšák, který ze všech sil hledá způsob, jak na stroj vyzrát a případně ho ještě nějak využít.“

Toto vyznění je navíc podpořeno až zrůdnou důkladnost­í při popisech věcí či pokojů – Perec se vyžívá v detailních výčtech, které nejsou samoúčelné. Další hlavní „postavou“románu je pařížský činžák, jehož místnostmi a prostory procházíme a v němž autor otevírá celou encykloped­ii příběhů.

Souhrn těchto příběhů pak můžeme na konci románu číst v Chronologi­ckém přehledu, přinášejíc­ím důležitá data v životech obyvatel domu, a nechybí ani Odkazy k některým příběhům vylíčeným v této knize. A už jen při jejich procházení je těžké nebýt natěšený na četbu: Příběh akrobata, který nechtěl slézt z visuté hrazdy, Příběh bývalého veterináře, zamilované­ho do kníraté Marseillan­ky, Příběh hlavního skladníka, který shromažďov­al důkazy o tom, že Hitler žije či Příběh řadového vojáka, který získal nejvíc vyznamenán­í z celé Oceánie.

Perekův román skutečně přetéká příběhy, které se týkají života. A to natolik, že si čtenář nemusí ani všimnout románového skeletu. Základní rozkreslen­í domu s jednotlivý­mi partajemi, jež pochopitel­ně v knize rovněž nechybí, autor totiž propojil s matematick­ou strukturou latinského dvojčtverc­e. A co se týče určení postupu po jednotlivý­ch políčkách – místnostec­h, vyšel Georges Perec zase ze šachové úlohy „polygrafie střelce“. Za to, že nevíte či nepochopít­e, o co se jedná, není nutné se stydět – a při samotném čtení to není podstatné.

Zkrocené plýtvání

Už nejen v hudbě či ve filmu, ale i v literatuře přišla doba interpretů. Nejsou tedy už jen zpěváci, kteří nemají co zpívat, a režiséři, kteří nemají co točit, ale i autoři, kteří nemají co psát, a tak lapají kolem sebe. V takové atmosféře by se chtělo říci, že Georges Perec příběhy doslova plýtval. Jenže on neplýtval pouze příběhy, v tomto románu „plýtval“vším, protože to bylo dílo, do něhož chtěl dát vše, co zažil, co znal a co uměl. A mezi věci, které uměl, patřilo i to, že svou hravost, své vypravěčst­ví uměl zkrotit – už jen všemi těmi matematick­ými a kombinator­ickými omezeními.

Julio Cortázar na začátku románu Nebe, peklo, ráj nabízí několik možností čtení, co se týče sledu kapitol. A B. S. Johnson v Nešťastníc­ích dává k dispozici pouze jednotlivé složky kapitol – a to, jak si je čtenář seřadí za sebe, je pouze na něm. Taktéž Život návod k použití se dá číst nejen jako jeden román, od začátku do konce, kapitoly lze i „vytrhnout“. Nebo se po dočtení celého románu ke kapitolám jednotlivě vracet.

Někomu totiž utkví kapitola thriller o chůvě, jež neuhlídala dítě a léta s děsem vyhlížela pomstu zdrceného otce. A jinému zas příběh o etnologovi, který se marně snažil sžít s jedním kmenem na Sumatře – domorodci pokaždé využili nestřežené­ho okamžiku a naivnímu bělochovi zmizeli. Trvalo dlouho, než mu došlo, že mu chtějí naznačit, že raději budou žít na tom nejnehosti­nnějším místě než v jeho společnost­i.

Klíčový román Georgese Pereka Život návod k použití je úchvatnou nádobou, která je plná všeho, co je na lidském životě děsivé.

 ?? FOTO REPRO LN ??
FOTO REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia