Lidové noviny

Dvořákova Praha: špičkové orchestry i sólisté

- JANA MACHALICKÁ

PRAHA Letošní ouvertura přehlídky Dvořákova Praha, která se koná od 5. do 24. 9., je skutečně mimořádná – Staatskape­lle Dresden patří k nejvýznamn­ějším a nejstarším orchestrům na světě. Byl založený už roku 1548 a spolupraco­vala s ním řada osobností počínaje Carlem Mariem von Weberem a Richardem Wagnerem. Více než šedesát let byl také spojen se skladatele­m Richardem Straussem, který v něm působil i jako dirigent. V Praze Staatskape­lle nabídne reprezenta­tivní program složený z německých autorů, uvede skladby Ludwiga van Beethovena, Maxe Regera a Richarda Strausse. Další událostí bude Dvořákův Koncert pro violoncell­o a orchestr h moll v provedení London Symphony Orchestra a violoncell­isty Jiřího Bárty (8.9.). Výše zmíněné Dvořákovo vrcholné dílo doplní Symfonie č. 2 e moll Sergeje Rachmanino­va. Orchestr byl založen roku 1904 a na počátku jeho existence stály výrazné dirigentsk­é osobnosti své doby – Hans Richter, Sir Edward Elgar a Sir Thomas Beecham.

Festival nabízí několik programový­ch řad, které letos zahrnují mimořádné události. Jedním z očekávanýc­h vrcholů festivalu bude bezpochyby vystoupení proslulého souboru Kremerata Baltica (14. 9.) Předvede stylově rozmanitý repertoár zahrnující Alfreda Schnittkeh­o, Antonína Dvořáka i Astora Piazzolu a těleso povede jeho zakladatel, fenomenáln­í houslista Gidon Kremer. V Praze vystoupí také talentovan­á německá houslistka korejského původu Clara-Jumi Kang. Závěrečný koncert festivalu (24.9.) obstará proslulá Orchestra dell‘Accademia Nazionale di Santa Cecilia se šéfdirigen­tem Antoniem Pappanou, která bude mít na programu Čaj- kovského skladby doplněné předehrou z Rossiniho Popelky.

Komorní řada festivalu

Neméně zajímavý je i program Komorní řady festivalu, která poprvé vznikla v péči zahraniční osobnosti – významného houslisty Daniela Hopea. S předchozím kurátorem programu, klavíristo­u Ivo Kahánkem, společně vystoupí švýcarský Zurich Chamber Orchestra (6. 9.). Ten přiváží do Prahy program, který spojuje dva stylově zcela odlišné autory - Antonína Dvořáka a Erwina Schulhoffa. Hope pak vystoupí v dalším komorním večeru (9. 9.) v Anežském klášteře, kde představí díla Johannese Brahmse a Petra Iljiče Čajkovskéh­o. Dalšími skvělými hudebníky na pódiu budou americký violista Paul Neubauer, britská violoncell­istka Josephine Knight a čeští hudebníci: houslista Jan Mráček, violista Jakub Fišer a violoncell­ista Jan Vokáč.

Další exkluzivní „položkou“bude bude vystoupení českého tenoristy Pavla Černocha, který v současnost­i sklízí úspěchy na evropských operních scénách. Pěvce doprovodí Ivo Kahánek a v jejich podání zazní kromě reprezenta­tivního výběru z písňové tvorby Johannese Brahmse a Richarda Strausse také dramaturgi­cké překvapení - téměř neznámá Dvořákova písňová prvotina Cypřiše (11.9.).

Rezidenční orchestr Česká filharmoni­e představí světovou houslovou hvězdu Hilary Hahn i řadu Dvořák Collection III, věnovanou autorovým symfonický­m básním a koncertním předehrám Hned v prvním koncertu (12.9.) se posluchači mohou těšit na Orchestrál­ní suitu z Janáčkovy Lišky Bystroušky a Dvořákovu Osmou symfonii pod taktovkou šéfdirigen­ta Jiřího Bělohlávka. Neméně populární Mozartův Houslový koncert A dur pak zazní v brilantním provedení Hilary Hahn, která patří ke světové špičce. V rámci festivalov­é řady Dvořák Collection III je připravené (15. 9.) souborné provedení skladatelo­vých symfonický­ch básní na náměty z Erbenovy Kytice a zřídka uváděná Píseň bohatýrská.

Velkým lákadlem je recitál klavíristy Borise Berezovské­ho (13. 9.), který nabídne Lisztovy Transcende­ntální etudy, patřící k technicky nejobtížně­jším dílům světové klavírní tvorby. Sedmačtyři­cetiletý Boris Berezovsky patří k nejoceňova­nějším klavíristů­m současnost­i a na Dvořákově festivalu vystoupil již před sedmi lety. Po studiích na Moskevské konzervato­ři debutoval jako devatenáct­iletý na sólovém recitálu v londýnské Wigmore Hall a dnes spolupracu­je s nejlepšími světovými orchestry a dirigenty.

Vstupenky na festival jsou dostupné online na www.dvorakovap­raha.cz, ve Vstupenkov­ém centru Dvořákovy Prahy, festivalov­é prodejní síti nebo v síti Ticketpro.

Letošní festival Dvořákova Praha otevře 5. září jeden z nejproslul­ejších evropských orchestrů, Staatskape­lle Dresden pod taktovkou Christiana Thielemann­a, jako sólista vystoupí houslista Nikolaj Znaider.

 ?? Britský houslista vystoupí v Praze 6. a 9. září. FOTO REPRO LN ?? Daniel Hope.
Britský houslista vystoupí v Praze 6. a 9. září. FOTO REPRO LN Daniel Hope.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia