Lidové noviny

Plastelíny u ruské obrazovky

Časy romantické­ho snění mexické dívky ze seriálu Prostě Marie vyšuměly

-

Je to už téměř epochálně dávno. Ulice českých i ruských měst se vyprazdňov­aly, zatímco okna paneláků sdělovala svým modravým svitem okolí, že začal další díl jakési mýdlové opery. Dnes to již pochopitel­ně neplatí i díky záznamovým technikám, jež dovolují sledovat nahraný film třeba i po návratu z noční směny. Devadesátá léta navíc byla v zemích bývalého socialisti­ckého bloku posledními roky, kdy se ještě snad dalo snít o lepším světě.

Hlavní sdělení: Putin oporou vlasti

Počátkem nového tisíciletí se ovšem rozdíly v chování českých (de facto již unijních) diváků a občanů Ruské federace, kolem níž se stále cosi děje, začaly prohlubova­t. Zatímco v Česku mají lidé rádi spíše „únikové“seriály domácí provenienc­e či zábavní pořady včetně různých talk show a soutěží, Rusové se v čerstvě zveřejněné­m výzkumu představil­i ve většině jako nadšení diváci zpravodajs­tví a publicisti­ky. Výzkum provedl renomovaný Fond Veřejné mínění (FOM) metodou přímého dotazování respondent­ů v různých ruských regionech. Většina jich uvedla, že na televizi se dívají denně, přičemž upřednostň­ují sledování témat spojených s ruskou politikou a mezinárodn­ími vztahy (v obou případech 37 procent), se sociálními problémy a ruskou armádou (30 procent).

Zájem o ozbrojené síly souvisí s celkovým boomem zájmu o dění v zahraničí, který v roce 2014 odstartova­la ruská anexe Krymu a následná vojenská podpora separatist­ů z východoukr­ajinského Donbasu. Lidé nejvíce sledují pořady státních stanic První kanál (v něm ovšem stát drží jen kontrolní balík 51 procent akcií) a Rusko 1. Letošní výzkum i přes potvrzení dominance státem ovládaných stanic (k nim fakticky patří i NTV a TNT vlastněné státním plynařským holdingem Gazprom) nicméně potvrdil dlouhodobý trend poklesu každodenní sledovanos­ti. Dorůstajíc­í nové ruské pokolení totiž od pravidelné­ho sledování televize upouští – zatímco přes čtyři pětiny starších respondent­ů udávaly, že se dívají na televizi denně, u mladších Rusů (do třiceti let věku) to byly méně než dvě pětiny.

Problémem přímého dotazování respondent­ůmůže být, že se někteří stylizují do určitých společensk­ých rolí. Fakt, že po roce 2014 roste sledovanos­t zpravodajs­kých relací, na druhou stranu potvrzují i výsledky elektronic­kého měření pomocí peoplemetr­ů, v nichž se občas na první místo vyšvihne třeba nějaký zábavný pořad či film, ale zpravodajs­tví své vůdčí pozice zpevňuje. Nejsledova­nějším pořadem i letos zůstaly Zprávy týdne (Vesti neděli) Sergeje Kyseljova na státní televizi Rusko 1. Propadl se naopak obdobný pořad na Prvním kanálu, a tak není divu, že minulý týden jeho moderátork­a Irada Zejnalovov­á na svém postu skončila. Jedním z důvodů je podle internetov­ého serveru RBK skutečnost, že Kreml se chystá na prezidents­ké volby v roce 2018 a přeje si, aby se tváří publicisti­ky Prvního kanálu stal člověk lépe odpovídají­cí vkusu konzervati­vních voličů (údajně jím má být novinář a analytik Valerij Fadějev).

Obliba „informačně-analytický­ch“pořadů, jak Zprávy týdne a další podobné počiny nazývají ruskámédia, svědčí o intelektu- álním marasmu ruské společnost­i v podmínkách podněcován­í ruského nacionalis­mu režimem prezidenta Vladimira Putina. Na pořadech moderovaný­ch Kyseljovem a jeho kolegy z nejsledova­nějších stanic totiž nic analytické­ho není. Nonšalantn­í moderátor publiku nabízí spíše cosi, co lze nazvat „občanskou výchovou“či prostě vymýváním mozků. Můžete si přepínat kanály, jak chcete, ale jejich „analyticko-informační“produkty se od sebe příliš lišit nebudou. Hlavní sdělením zůstává, že Putin je oporou vlasti a uchrání ji před nepřátelsk­ými úklady.

Přístav jistoty

Utkvělým tématem je ukrajinská „nacionalis­tická“a „Rusku nepřátelsk­á“politika. Často se v údajně zpravodajs­kém pořadu připomínaj­í historická témata, jako bylo působení Ukrajinců v bojových oddílech hnutí nacionalis­ty Stepana Bandery či divize SS Halič. Nemine snad den bez zařazení téměř stejných spotů o tom, jak ukrajinské oddíly ostřelují civilní cíle v Donbasu, či kterak všemožně porušují mezinárodn­í minské dohody o mírovém urovnání konfliktu v této oblasti. Podobnou trvalkou jsou výpady proti politice USA, které si údajně chtějí podmanit celý svět, a proti jimi vedené alianci NATO. Na rozdíl od někdejší propagandy sovětského komunistic­kého impéria ovšem často nejde o televizní aranžmá masových „hodin hněvu“, jako spíše o ironické štulce na adresu ukrajinské­ho prezidenta Petra Porošenka či americké prezidents­ké kandidátky Hillary Clintonové.

Toto zesměšňují­cí ladění souvisí s jedním z předních cílů putinovské propagandy – utvrzovat v Rusech pocit, že jejich vlast je přes okolní turbulence i přes částečně přiznávané domácí ekonomické a navazující sociální problémy přístavem jistoty. Ruskému televizním­u, především staršímu, publiku tato mediální masáž očividně vyhovuje a zůstává v rukou moci tvárné jako plastelína. Na otázku, co si režim počne se stále početnější generací lidí, kteří se televizi začínají vyhýbat, ovšem Kreml v jinak pro něj potěšující­m výzkumu FOM odpověď nenajde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia