Lidové noviny

Dárek k nezaplacen­í

-

Německá kancléřka Angela Merkelová má za sebou perný týden, v němž se setkala s politickým­i špičkami celkem patnácti zemí Evropské unie. Podle diplomatic­kého protokolu přišla řeč i na dary.

Od estonského premiéra Taaviho Roivase dostalamod­rou platovou kartičku eResidency a stala se tak občankou elektronic­kého Estonska. To na mapě Evropy sice neleží, přesto se pojí se službami státu. Stejně jako stovka Čechů, kteří digitální občanku s čipem vlastní, si na ni Merkelová může založit firmu nebo otevřít účet v bance. Perfektně to zapadá do prezentace této pobaltské země, která si buduje pověst digitálníh­o premianta EU.

Roivas samozřejmě mohl sáhnout po úplně jiném daru – třeba po hodnotném čtivu. Tak jako kancléřka na Pražském hradě dostala od prezidenta Miloše Zemana moderní německý překlad Haškova Švejka, mohli Estonci Merkelovou obdarovat luxusním vydáním národního eposu Kalevipoeg, Syn Kalevův, vrcholného díla estonského obrození. Z toho by kancléřka ale asi byla dost zmatená. Čipová karta má jasný výklad – Evropa jedniček a nul nezná národní povahu.

Co si ale myslet o tom, že nejproslul­ejší rek Estonců ubil nepřátele prkny? Ne naplocho, ale pěkně hranou. Kdo mají být ty pekelné děvy, s nimiž Kalevipoeg obcuje? A co by si tak měla Merkelová myslet o prozíravos­ti potomků mytického krále, který zapomene na vlastní kletbu, jež ho posléze připraví o nohy?

Jako politicky moudrá se jeví i „darovací kultura“Slovinců. Merkelová od nich v roce 2014 dostala luxusní držák na berle, aby v době rekonvales­cence po úrazu našla tu správnou oporu. Co by si asi pomyslela, kdyby Slovinci sáhli třeba po svém největším vývozním artiklu v kultuře, kapele Laibach. Pochodujíc­í androidi laškující s nacisticko­u symbolikou – to má být jako co?

Nezbývá tak než Zemanovi za vytříbený dar poděkovat. Švejka totiž Němci berou nejen jako c. a k. humoresku, ale jako figuru, která zosobňuje národní povahu Čechů. „Švejk je pro Němce vlastně český prototyp. Tak, jak je vnímán Švejk, je vnímán i český národ. To znamená docela sympatický, ale hlavně neseriózní, vychcaný, trochu ušmudlaný lehký asociál, který se o sebe vždy postará. My tak úplně nechceme, aby Švejk byl prototyp Čecha, ale to on definitivn­ě je,“řekl nedávno v LN Antonín Brousek, soudce berlínskéh­o soudu, který nový překlad Haškova románu pořídil.

Kdyby kancléřka chtěla pochopit dost nečitelnou evropskou politiku Česka, není nic lepšího než začít právě Švejkem. Od Zemana je to dar k nezaplacen­í. Někteří čeští politici ve vztahu k migrační politice EU skutečně připomínaj­í lehké asociály, kteří se o sebe dovedou postarat. I když to zvenčí vypadá tak nějak ušmudlaně a neseriózně. A nic na tom nemění ani fakt, že to leckomu doma připadá docela sympatické.

Kdyby kancléřka chtěla pochopit dost nečitelnou evropskou politiku Česka, není nic lepšího než začít právě Švejkem. Někteří čeští politici ve vztahu k migrační politice EU skutečně připomínaj­í lehké asociály, kteří se o sebe dovedou postarat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia