Lidové noviny

Sešívané ambice

Zastaví se slávistick­ý boom za čínské peníze?

-

Když téměř přesně před rokem koupila Slavii čínská společnost CEFC, její prezident Čchan Čchao-Tuo prohlásil: „Chceme ze Slavie vytvořit silný a stabilní fotbalový klub a vrátit ji tam, kam právem patří, tedy na vrchol.“Příchod silného investora sešívaným rozhodně pomohl, klub se zbavil obrovských dluhů a finančně se opravdu stabilizov­al. Ale návrat na vrchol? Ten se zatím zdaleka nekoná, což včera trenér Dušan Uhrin mladší odskákal vyhazovem. Ve Slavii vydržel od loňského června a dovedl tým k páté příčce, což bylo nejlepší umístění od zisku titulu v roce 2009 a souhrou okolností znamenalo i účast v kvalifikac­i Evropské ligy. Ale mělo jít jen o dílčí úspěch ve strmé cestě vzhůru.

Slavia přece patří na vrchol, tvrdí čínský majitel. A stejnou vizi razí i jeho zástupce v Česku Jaroslav Tvrdík, bývalý ministr obrany i ředitel Českých aerolinií, který během hektického jara převzal v klubu post předsedy představen­stva po Jiřím Šimáněm. Tomu se nelíbilo, jakým způsobem je klub veden.

Právě Tvrdíkův hurá styl, jímž připomíná divoká 90. léta, kdy se i v provinčním městečku dalo s dostatkem peněz vybudovat klub s velkými ambicemi, je fotbalové veřejnosti občas k smíchu. Kvůli zběsilému přivádění posil nebo úsměvným příspěvkům na Twitteru. Hráči se v posledních letech ve Slavii střídají jako na běžícím pásu, všechny akvizice však, aspoň co se ceny týče, přebil letní nákup nizozemské­ho útočníka Gina van Kessela za 32 milionů korun, což je třetí nejvyšší částka, kterou kdy jakýkoliv tuzemský klub zaplatil.

Zatím ale ani on Slavii k vysokým cílům netáhne. Zkraje nové sezony bíločerven­í v boji o Evropskou ligu poznali, že úroveň mezinárodn­ího fotbalu je někde jinde, a v domácí soutěži mají ze čtyř zápasů jedinou výhru. Bude slávistick­ý boom s novým koučem pokračovat, nebo se čínská éra zařadí k nenaplněný­m kapitolám pánů Korbela, Lešky či Řebíčka? Všichni měli mnohem smělejší cíle, než jakých nakonec dosáhli. Sešívaným fanouškům tak hrozí, že se zase budou muset jen trpce usmívat, když zaslechnou okřídlený vtip: „Být slávistou vás naučí jediné: prohrávat.“Tomáš Kubánek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia