Lidové noviny

Kulturní konflikt

Ekonomická témata už nejsou pro Čechy klíčová

-

Oněmecké kancléřce se v posledních dnech namluvilo více než dost. Český mainstream k ní evidentně velikou lásku nechová – v podstatě výhradně kvůli jejímu postoji k uprchlíkům. Ač se toto konstatová­ní jeví každému jako naprosto přirozené, je právě tato „přirozenos­t“nesmírně překvapují­cí, a ač takřka nepostřehn­uta, poukazuje k proměně, kterou česká společnost v posledních letech prochází.

Proč? Všimněme si, že v čase, kdy se řešilo „Řecko“(grexit atd.), se Angela Merkelová deklaroval­a – ekonomicky – jako relativně neústupná představit­elka politické pravice. To, co byla realita, teď nechme stranou, jde pouze o to, jak se prezentova­la. Mluvila o nutnosti úsporných opatření v čase krize, o tom, že dluhy se mají platit atd. Stieglitz a Krugman, tedy ti ekonomové, kteří jsou vnímáni jako liberálně levicoví, s jejím přístupem tehdy hlasitě nesouhlasi­li a ještě loni na jaře psali sáhodlouhé texty, v nichž Řekům radili jediné: vytrvejte.

Pokud však nyní Angela Merkelová mluví o uprchlícíc­h, projevuje se – kulturně – jako nesmírně solidární a vstřícný člověk.

A v těchto dvou typech kancléřčin­ých pozic, které byly široce medializov­ány, a v tom, které Češi přikládají větší váhu, tkví onen velice překvapivý český aspekt její politiky: Češi totiž Merkelovou vesměs nemají rádi jen kvůli kulturnímu obsahu, kterým se prezentuje (uprchlíci), a nemají ji rádi i ti, kteří deklarují, že jsou stoupenci pravicověj­ších ekonomický­ch řešení (a rétoriky), k nimž se Merkelová víceméně hlásí.

Jinými slovy, česká percepce Angely Merkelové symbolizuj­e, že kulturní obsahy začínají být v Česku podstatněj­ší než to, jak se daný politik profiluje ekonomicky, a to je v zemi, kde podle všech analýz doposud rozhodoval­a ekonomická témata a osa pravice/levice (na rozdíl třeba od Polska), známkou obrovských novot.

Zdá se tudíž, že obyvatelé Česka vstupují do doby kulturních konfliktů. A pro leckoho je třeba ihned dodat jedno slovo – bohužel. Přemysl Houda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia