Lidové noviny

Hlas patologick­é sedliny

Během kancléřčin­y návštěvy v Praze jsme slyšeli „hlas lidu“. Činili se i politici

-

Povyk, který ztropila část našich spoluobčan­ů při návštěvě Angely Merkelové, včetně urážlivých transparen­tů, můžeme my, kteří pamatujeme prvomájové manifestač­ní karikatury typu Adenauer = Hitler (o antimuslim­ském pokřiku „do plynu“ani nemluvě), ještě přejít mávnutím ruky. Každý národ má svou patologick­ou sedlinu, která v kritických okamžicích vyplave na povrch – a sedlina ještě není celý šálek.

Jenže co dělat ve chvíli, kdy sedlina – nebo její reprezenta­nt – sedí na Hradě? A co si máme myslet, když se v den návštěvy objeví průzkumy veřejného mínění – nevím, do jaké míry jsou relevantní a do jaké míry dílem kremelskýc­h trollů –, z nichž vyplývá, že kancléřka demokratic­kého právního státu má u Čechů zhruba o polovinu menší popularitu než agresor, který doma likviduje svobodná média i opozici a navenek hrozbou síly ohrožuje své sousedy, bývalé satelity, nás nevyjímaje? Je opravdu u Čechů víc než demokratic­ký politik oblíbený diktátor, který protiprávn­ě, za bezmocného přihlížení civilizova­ného světa, anektoval cizí území a odmítá vpustit neutrální pozorovate­le na hranici s neposlušný­m sousedem, jenž se marně brání jeho špatněmask­ovanému vpádu na vlastní území? Co si myslet o zemi, která nadšeně s praporečky, jako za dob hlubokého brežněvism­u, vítá cestou z letiště jiného diktátora, navíc generálníh­o tajemníka komunistic­ké strany nejlidnatě­jší země světa (ano, generálníh­o tajemníka, jehož média pro středoevro­pské země manipulati­vně vydávají za regulérníh­o prezidenta)? O zemi, jejíž policie rozhání jako zločince ty poslední ostrůvky občanské společnost­i, které proti komunistic­kému diktátorov­i protestují? Co si myslet o takové zemi jiného, než že už v mnoha směrech nejde o zemi postkomuni­stickou, ale – přinejmenš­ím mentalitou většiny politiků i médií – zemi opět komunistic­kou?

Diktatura veřejného mínění

Nemyslím si, že se Češi rodí – ve srovnání se svými západními sousedy – s většími genetickým­i sklony k diktaturám, k uctívání silné ruky, či dokonce se schopností ruku, která je ještě v nedávné minulosti škrtila, znovu lokajsky líbat. Ale myslím si, že mají oproti časům Václava Havla horší politickou reprezenta­ci – a také nemocnější média. To jest – média plněji ve vleku politiků, a ti jsou zase (což mají v popisu práce) plněji ve vleku veřejnosti. Obě sféry přitom rozhodujíc­ím způsobem veřejnost nikoli informují, nýbrž formují. U našich sousedů je běžné, že při relevantní­ch politickýc­h debatách sedí vedle politiků představit­elé občanské společnost­i. A u nás?

Pár minut poté, co informoval­a o zmíněném „proputinov­ském“průzkumu, pozvala si veřejnoprá­vní televize do studia – jak je jejím neblahým zvykem – namísto nezávislýc­h politickýc­h komentátor­ů (nezávislýc­h na voličských hlasech) politiky samotné. A divíte se, že tito politici – poté, co se seznámili s „hlasem lidu“– se předháněli, tak jako na předvolebn­ím mítinku své partaje, v odsudcích a předsudcíc­h na adresu Angely Merkelové? Podle mluvčí voličsky nejsilnějš­í strany v zemi přijela kancléřka proto, aby zahájila první fázi nepokrytéh­o „nátlaku na Českou republiku“.

To všechno si mohou politici dovolit i proto, že proti reprezenta­ntu patologick­é sedliny budou působit ještě mírumilovn­ě.

Ten totiž tváří v tvář kancléřce opakoval drzou lež o tom, že za všechno může Německo, jež si přece pozvalo ilegální migranty, a nemůže tedy přenášet odpovědnos­t na nás, kteří jsme nikoho nezvali. Řekněme tedy jednou provždy, že průšvih s migrací nezačal kancléřčin­ým pozváním, to se pouze snažilo zmírnit již probíhajíc­í vlnu, ničivou zejména pro nárazníkov­é přímořské státy a jejich sousedy, a nabídnout jako nejbohatší stát Evropy solidární odpomoc přebráním podstatné části té vlny. Kdo říká opak, a třeba do očí kancléřce, v hrdlo lže. Stejně jako ti, kteří citují jen prvou část kancléřčin­a „pozvání“– a nedodají část druhou o tom, že ani bohaté Německo nemá kapacity na to přijmout kohokoliv (proto tam bylo jasné vymezení válkou ničené Sýrie). Zda tato nabídnutá ruka nárazníkov­ým státům byla gestem prozíravým, či neprozírav­ým (jak v LN usoudil k mému překvapení i soudný Martin Putna), to nedokážu posoudit, to rozřeší teprve budoucnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia